null Beeld

Dit is 'De slimste mens ter wereld'! 'Ik wil niet vals bescheiden doen: I won this shit!'

Tien weken lang sierde een plejade aan erudiete vakmensen uit het lichte entertainment de rode stoeltjes van ‘De slimste mens ter wereld’, de laatavondquiz die in zijn vijftiende seizoen nog altijd even onvermoeibaar voortraasde op VIER. De man die er zijn kontafdruk het overtuigendst achterliet en die daarnet dus officieel tot Slimste Mens ter Wereld mocht worden gekroond, is de immer sympathieke Xavier Taveirne, die hieronder eindelijk mag uitpuffen. ‘Ik wil niet vals bescheiden doen: I won this shit!’

vvp


Lees ook: De nieuwe revelatie in 'De slimste mens': Xavier Taveirne

Het enige wat Xavier Taveirne vóór de finaleweken kon vellen, was een passage van Marc-Marie Huijbregts in de jurystoel, één van zijn grote idolen (‘hij was gewoon te grappig’). Niks daarvan vanavond: het Humo-getinte onderonsje tussen Jeroom en Jonas Geirnaert ontlokte nog geen giechel bij ‘m; de hele avond lang stond Xaviers blik op laserscherp. Althans tot helemaal op het einde.

[FOTOSPECIAL_38619]

Nadat hij eindelijk de verlossende, winnende term bij de vraag ‘Wat weet je over Herman de Coninck?’ uit de donkere hoekjes van zijn brein had gepeuterd (‘Lissabon!’), leek hij in totale shutdown te gaan. Hij hield zijn handen – als moest hij voor een doevraag ‘De schreeuw’ van Edvard Munch uitbeelden – tegen zijn opengesperde kaken geklemd en in zijn ogen zag je twintig seconden lang alleen maar onpeilbare leegte. Kortom: hij was zelf óók onder de indruk. Heden, wanneer hij in Vilvoorde een perskransje ontvangt in zijn overwinnaarssuite, is hij weer bij zijn positieven gekomen.

Xavier Taveirne «Die reactie is het ultieme bewijs dat ik zelf écht niet verwacht had te winnen (lacht). Een paar mensen hebben al gevraagd: ‘Gáát het, jongen?’ Maar ik moest het gewoon even verwerken, denk ik. Vervelend wel: ik heb zelf net voor het eerst de beelden gezien en ik kon alleen maar denken; ‘Néé, knip dat weg! Snel naar het publiek!’»

HUMO Ben je vóór de finale nog in de studieboeken gedoken?

Taveirne «Nee! Vóór mijn deelname wilde ik me bewust niet voorbereiden, vanuit de redenering: ‘Als ik me voorbereid en ik verlies, dan ga ik heel kwaad zijn. Maar als ik me niet voorbereid, hoef ik alleen maar kwaad te zijn op het feit dat ik me niet heb voorbereid.’ Begrijp je? (lacht) Ik had ook sowieso al een voorsprong omdat ik als journalist dagelijks met het nieuws bezig moet zijn. En ik wilde het tof houden.

»Op de redactie van ‘De zevende dag’ hebben we op een dood moment – níét tijdens een uitzending, nee – weleens het finalespel gespeeld, omdat dat de eerste keer zo faliekant was afgelopen. Maar na een halfuur hield ik het voor bekeken: het was enorm lief van mijn collega’s, maar ik werd er alleen maar zenuwachtiger van.»

HUMO Hoe ervaar je het ‘Slimste mens’-effect? Kun je nog naar de bakker?

Taveirne «Valt heel goed mee. Oké, mijn inbox op Facebook zit bomvol en ik krijg er steeds volgers bij op Instagram en Twitter. Maar het zijn allemaal fijne reacties – er is nog niet één haatmail binnengerold – en ik slaag er voorlopig zelfs in om iedereen een persoonlijk dankberichtje te sturen. Ik woon ook in Brugge, dat helpt: ik ben daar gewoon een local. Ik krijg hoogstens eens een knik en een knipoog bij het passeren, zo van: ‘Goed bezig.’

»Het is hoe dan ook een tijdelijk effect, hè? Ik ben nu even van de D- naar de A-lijst van het BV-schap gekatapulteerd. Maar na Nieuwjaar begint ‘De mol’ of een ander programma en dan ga ik voldaan terug naar de D-lijst. Een aangename plek (lacht).»

HUMO Eén uitspraak is me bijgebleven uit je Humo-interview van een paar weken geleden. Je vroeg weifelend of je niet overkwam als ‘een verschrikkelijke bal’.

Taveirne «Goh ja, normaal gezien kom ik op tv met een soort schild. Dan ben ik ‘de presentator’ of ‘de interviewer’. Maar nu zat ik daar als mezelf, kwetsbaarder dan me lief was. Op voorhand had ik me nog voorgenomen om me wat af te schermen, maar zodra je daar zit, merk je dat dat niet kán. En weet ik veel: misschien kóm ik wel over als een bal (lachje).»

HUMO Heb je toffe mensen leren kennen?

Taveirne «Het zal wel zijn! Lynn Van Royen is héél tof, ik ben blij dat ik met Goedele Wachters de finale heb gespeeld… En ik heb natuurlijk vier keer naast de geweldige Barbara Sarafian mogen zitten. Wij sms’en nu af en toe. Ah, en kijk! (Laat zijn trui met ‘Fokkof’-opschrift zien) Deze heb ik net van haar gekocht. Ze had er een paar online gezet en ze waren in drie uur tijd uitverkocht.

»Stefaan Degand, die een vreselijk jaar achter de rug heeft,heb ik ook beter leren kennen. Ik heb geweldig veel bewondering voor de manier waarop hij zich nu door het leven slaat: zo waardig! Terwijl ik mij zelfs niks kan voorstellen bij zijn verdriet. Hij is in ‘De zevende dag’ langsgekomen om zijn verhaal te doen. Eigenlijk zou het over de theatervoorstelling ‘Hamlet’ gaan, maar het gesprek ging al snel in de richting van zijn privéleven. Een enorm warm, aangenaam contact.»

HUMO Hoe trots ben je nu eigenlijk op je titel?

Taveirne «O, tróts! Het is niet dat ik mezelf voortdurend op de borst zit te kloppen. ‘Wauw, tijger! Go get ‘em!’ Maar ik vind het wél heel leuk. Het is ‘De slimste mens’: dat is geen weggeefquiz. En ik wil er ook niet vals bescheiden over doen: ‘I won this shit.’ (grijnst) Die oorkonde zal dus wel een plekje krijgen in ons huis.»

HUMO Kun je bij wijze van afsluiter misschien nog een gedichtje van Herman de Coninck voordragen?

Taveirne (lacht) «Helaas! Maar ik ga wél op citytrip naar Lissabon, als eerbetoon. Ik zal proberen om tegen dan iets vanbuiten te leren.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234