Barcelona Beeld Jan De Meuleneir / Photo News
BarcelonaBeeld Jan De Meuleneir / Photo News

coronacrisiseuropa

Dit is de tweede golf in de rest van Europa

Ook in de rest van Europa neemt het aantal coronabesmettingen opnieuw toe. Daarmee groeit de roep om strengere regels en striktere handhaving. Een inventarisatie van de situatie in zes Europese landen.

Redactie

Groot-Brittannië

De Schotse leider Nicola Sturgeon heeft Aberdeen woensdag op slot gedaan. Kroegen en restaurants moesten meteen hun deuren sluiten, terwijl er ook een in- en uitreisverbod van kracht is. De ruim 200.000 inwoners van de oliestad hebben een bezoekverbod gekregen.

Aanleiding voor de drastische maatregel was de verdubbeling van het aantal coronabesmettingen tot 54. Het aantal ziekenhuisopnamen is niet gestegen, terwijl het alweer drie weken geleden is dat de laatste Schot aan Covid-19 overleed. Sturgeon zei ‘wel te kunnen huilen’ bij het zien van beelden van jonge Schotten die onbezorgd van de zomer genieten. Volgens haar is het sluiten van de kroegen een noodzakelijke voorwaarde om na de vakantie de scholen te kunnen heropenen.

Wetenschappelijk adviseurs van de Britse regering hebben een dergelijke uitruil gesuggereerd. Die zou nodig zijn om de stijging van het aantal besmettingen niet uit de hand te laten lopen. Omdat premier Boris Johnson doodsbenauwd is voor een tweede golf, heeft hij vorige week verdere lockdownversoepelingen een halt toegeroepen, zoals het toelaten van toeschouwers bij sportwedstrijden. Hij wil voorkomen dat zijn regering er weer van beschuldigd wordt te passief te zijn. Dat werkt: uit een onderzoek is gebleken dat de Britten de schuld van een mogelijke tweede golf eerder leggen bij landgenoten dan bij de regering.

Italië

Wat doet Italië, de voormalige ground zero van Europa? Italië versoepelt de regels omdat het aantal besmettingen relatief laag blijft.

Nu is het natuurlijk makkelijk versoepelen in een land waar buitengewoon veel coronaregels gelden - er is al maanden een mondkapjesverplichting, het aantal uitgedeelde boetes is torenhoog en de scholen zijn sinds maart niet meer open geweest - maar toch lijkt Italië een steeds duidelijker voorbeeld te worden dat sommige regels wel degelijk zin hebben. Donderdag werden er 401 nieuwe gevallen geconstateerd. Op het hoogtepunt van de crisis waren dat er ruim 6.000 per dag. Het aantal besmettingen per dag is afhankelijk van het aantal uitgevoerde tests, maar over het algemeen blijkt minder dan 1 procent van de tests positief.

Dus mogen vanaf maandag cruiseschepen weer varen, er mogen weer handelsbeurzen worden georganiseerd en de treinen mogen weer al hun beschikbare stoelen verkopen. Nog altijd is er veel verboden in Italië, maar sinds het dieptepunt van de crisis gaat het nog altijd de goede kant op. Of in de woorden van premier Conte: ‘Wie ons eerst bespotte vanwege onze mondkapjes, wordt nu gedwongen er zelf een te dragen.’

Frankrijk

‘Het is zoals de mythe over het rotsblok van Sisyphus’, zei de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran tegen tv-zender LCI. ‘We dachten ermee klaar te zijn, maar het virus komt terug.’ Sinds eind juli komen er in Frankrijk iedere dag meer dan duizend besmettingen bij. Woensdag waren er 1.695 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal in twee maanden. Vorige week steeg het aantal Covid-19-patiënten op de ic- afdelingen weer, voor het eerst sinds april.

Sinds een aantal weken hoor je bewindslieden waarschuwen dat de discipline verslapt, bijvoorbeeld na een poolparty in Saint-Tropez waar honderden mondkapjesloze mensen dicht op elkaar stonden te dansen. In de regio Parijs is het aantal besmettingen de voorbije weken flink opgelopen, net als in het departement Mayenne in de Loire-streek. De Wetenschappelijke Raad adviseerde de grote steden zich voor te bereiden op eventuele lokale lockdowns. Een volledige reconfinement, een nieuwe landelijke lockdown, wil men koste wat het kost voorkomen.

Het mondkapje is in Frankrijk het voornaamste middel dat het virus moet stoppen. Na een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en in alle overdekte publieke ruimtes zijn steden als Rijsel, Nice, Straatsburg en Toulouse deze week overgegaan tot een mondkapjesplicht in drukke straten. Verwacht wordt dat Parijs volgt.

Duitsland

‘Vrijheid is nooit oneindig en ze is er ook nooit zonder de vrijheid van anderen.’ Geen leerboekzin uit een zomercursus filosofie, maar een uitspraak van de Duitse gezondheidsminister Jens Spahn in een politieke podcast. Specifiek richtte Spahn zich met deze vermanende woorden tot de Duitsers die het niet zo nauw (meer) nemen met de coronabeperkende maatregelen. Ook in Duitsland zijn die met steeds meer. Ergens tussen biergarten en badlaken raakten ze ervan overtuigd dat corona al was overwonnen. Het voorbije weekend betoogden 15.000 virusontkenners in Berlijn tegen 'vrijheidsberoving door de regering'.

De Duitse politiek trekt de teugels al wat aan, met verplichte tests voor terugkeerders uit risicogebieden en een vorm van mondkapjesplicht op scholen in de meeste deelstaten.

Maar 'chefviroloog' Christian Drosten, adviseur van Merkel, is er nog niet gerust op. In een ingezonden stuk in Die Zeit maant hij beleidsmakers vooruit te denken en in te spelen op de veranderde dynamiek van het virus, dat zich volgens hem nu gelijkmatiger onder de bevolking heeft verspreid dan dit voorjaar. Doet Duitsland dat niet, dan ‘verspeelt het zijn voorsprong’ en dreigt er misschien een nieuwe lockdown, aldus Drosten.

Minister Spahn wil over het L-woord niet speculeren, bleek donderdag tijdens een persconferentie. ‘De vraag moet zijn hoe we voorkomen dat we daarover weer moeten discussiëren.’

Spanje

Het leven is in Spanje niet simpeler geworden. Sinds de alarmtoestand werd opgeheven, op 21 juni, bepaalt iedere regio zelf welke corona-regels er gelden. Dat leidt tot een wirwar aan geboden en verboden. Neem de groepsbijeenkomsten. In Catalonië en Madrid geldt een maximum van tien personen. Andalusië rekt die grens op tot twaalf in bars en restaurants en elders maximaal vijftien. Galicië maakt het nog gezelliger: er geldt een aanbeveling - geen strikte regel - om samenkomsten te beperken tot 25 mensen.

Wat opvalt, is dat de regio's de neiging hebben tegen elkaar op te bieden in striktheid. Toen Catalonië een mondkapjesverplichting instelde, volgde al snel de rest van het land. Anderzijds hebben de restricties er nog niet toe geleid dat het aantal besmettingen weer begint te dalen. Integendeel: in de afgelopen week werden er 19.405 besmettingen gemeld, 41 ic-opnamen en 22 doden.

De Spanjaarden ondergaan de regels betrekkelijk gelaten. Hier en daar begint er verzet tegen de mondkapjesplicht, maar dat is tot nu toe kleinschalig. Wie zich verzet, doet dat in stilte: door het mondkapje onder de kin of aan één oor te dragen.

Polen

Uitvluchten hebben geen zin, zei de Poolse minister van Volksgezondheid Lukasz Szumowski, iedereen moet mondkapjes dragen in winkels. Sinds donderdag tikte Polen een recordaantal van 726 nieuwe gevallen aan. Sinds een week komen er elke dag minimaal 500 besmettingen bij. Per hoofd van de bevolking is Polen slechter af dan Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Aan het begin van de zomer had premier Mateusz Morawiecki verkondigd dat het virus overwonnen was, ook ingegeven door het feit dat er in juni en juli presidentsverkiezingen georganiseerd werden. Die triomfantelijke houding krijgt de regering als een boemerang in het gezicht.

Er kwamen nieuwe maatregelen, waaronder een verscherpt toezicht op bruiloften. Die hebben zich de voorbije weken ontwikkeld tot ware coronahaarden. Na een bruiloft in de zuidelijke provincie Silezië testten 33 gasten positief. In de zwaarst getroffen gemeenten mogen koppels nog vijftig gasten uitnodigen. De politie kan komen controleren. ‘In plaats van de mooiste dag van ons leven wordt het een nachtmerrie’, klinkt het op een Facebook-pagina voor bruiloftsplanners.

(VK)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234