Trump en Biden Beeld Humo
Trump en BidenBeeld Humo

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Dit is wat we tot nu toe weten over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen

Gaat Republikein Donald J. Trump voor een tweede termijn of gaat de winst naar diens uitdager Democraat Joe Biden? Ook twee dagen nadat de stembussen sloten, is die vraag nog niet te beantwoorden. Dit is wat we nu wel weten over de verkiezingsuitslagen.

Redactie

1. Waarom duurt het zo lang?

Dat komt omdat er dit jaar door corona ook massaal via de post wordt gestemd. Elk staat heeft zijn eigen strenge regels rond die poststemmen, zo mag in sommige staten het tellen van de poststemmen pas gebeuren als de stembus gesloten is. In bijvoorbeeld Pennsylvania kan dat gaan om 1,5 miljoen stemmen. Sommige staten accepteren ook nog briefstemmen die enkele dagen na het sluiten van de stembus binnenkomen, als het poststempel tenminste aangeeft dat ze op tijd op de bus zijn gedaan.

Omdat vooral Democraten per post hebben gestemd, kan het zijn dat Biden nog op Trump inloopt in cruciale staten. Het kan nog dagen duren voor alle stemmen zijn geteld.

2. Biden pakt twee cruciale staten af van Trump

Joe Biden heeft tot nu toe 253 kiesmannen aan zijn kant, Trump 214. Wie de 270 kiesmannen haalt heeft gewonnen. Biden en Trump zijn in meerdere staten nog verwikkeld in een nek- aan nekrace. Wel heeft Biden met Michigan en Wisconsin al twee staten veroverd die tijdens de vorige verkiezingen naar Trump gingen.

Volgens FOX News en AP heeft Biden daarnaast ook al het traditioneel Republikeinse bolwerk Arizona op zak, maar volgens andere media is die uitslag nog te vroeg met zo’n 10% ongetelde stemmen en het feit dat Trump met de laatste getelde stemmen op Biden is ingelopen.

Als Biden wel Arizona behoudt, zit hij op 264 en moet hij er nog maar 6 binnenslepen om de cruciale grens van 270 kiesmannen te halen. Die zou hij kunnen halen in Nevada, waar hij momenteel nipt aan kop staat.

3. Hoe staat het er voor in de ‘swing states’

In Arizona kruipt Trump dus steeds dichterbij naar Biden, met nu nog een voorsprong van 1,6%. In Nevada loopt Biden nog 0,9% voor op Trump, maar weet hij die voorsprong voorlopig niet groter te maken.

In de andere staten is de trend andersom: daar loopt Biden snel in op Trump. In Pennsylvania, een staat die 20 kiesmannen oplevert en die Trump sowieso nodig om de verkiezingen te kunnen winnen, lag Trump ruim voor maar heeft Biden hem net voorbijgestoken: na een nieuwe update van het aantal getelde stemmen leidt Biden met 5.587 stemmen

In Georgia, met 16 kiesmannen, zal het nog even spannend blijven. Qua afgerond percentage van de stemmen staan Biden en Trump hier nu gelijk op 49,4 procent. Vanochtend heeft Biden Trump ingehaald en heeft de Democraat een voorsprong van 917 stemmen, zo meldt CNN. Meer dan 99 procent van de stemmen is geteld. De staat heeft al een hertelling aangekondigd, die rond 20 november klaar zou zijn.

Dit zijn de tussenstanden in de swing states:

4. Trump wil Biden via de rechter de pas afsnijden

Vannacht zei Donald Trump het in een opvallende speech heel duidelijk: “Als je de legale stemmen telt, heb ik makkelijk gewonnen. Maar ze tellen de illegale stemmen en proberen de verkiezingen van ons te stelen.”

Donald Trump roept al langer dat de Democraten zich de verkiezingswinst illegaal willen toe-eigenen en richt zich in zijn verdacht­makingen vooral op het stemmen per post. Met bewijzen voor zijn fraudeclaims kwam Trump nooit.

Veel van de rechtszaken die het campagneteam van Trump de afgelopen dagen heeft aangespannen in de belangrijke staten, zijn volgens juridische experts vooral bedoeld om verwarring te zaaien. Meerdere advocaten en hoogleraren zeggen tegen Amerikaanse media dat de meeste zaken geen schijn van kans maken voor de rechter. Volgens meerdere experts wil hij de aandacht afleiden van een mogelijke overwinning van Joe Biden en dat de focus komt te liggen op slecht voorbereide verkiezingen en mogelijke fraude.

Een rechtszaak van Trumps advocaten in Nevada is woensdag al verworpen. Het team van Trump zou niet genoeg toegang hebben gekregen tot de stembureaus. De rechter verwierp de zaak, omdat alles is gegaan volgens de regels die in Nevada van kracht zijn. Veel andere zaken gaan ook over een minimaal aantal stemmen.

De enige zaak die volgens juridische experts echt invloed kan hebben op de uitslag, speelt in Pennsylvania. Het Hooggerechtshof van die staat heeft besloten dat poststemmen die op 3 november zijn verstuurd, nog geteld moeten worden als ze tot drie dagen na de verkiezingen binnenkomen. De Republikeinse Partij van Pennsylvania wilde dat de zaak voor het nationale Hooggerechtshof kwam, maar daar is de zaak vooralsnog niet met spoed behandeld. Dat zou na de verkiezingen nog kunnen gebeuren, mocht de staat van doorslaggevend belang zijn voor het resultaat van de verkiezingen. Lees ook: hoeveel kans maakt Trump bij de rechter?

5. Op meerdere plekken protest in de VS na uitblijven resultaten

In de Verenigde Staten lijkt de onrust te groeien nu de verkiezingsuitslag op zich laat wachten. Op verschillende plekken zijn demonstranten de straat opgegaan en worden arrestaties gemeld. Tijdens de verkiezingsnacht bleef grootschalige onrust uit, hoewel daar wel rekening mee was gehouden. Meerdere staten hadden troepen van de National Guard paraat staan en ondernemers timmerden de ruiten van hun winkels dicht uit vrees voor geweld. Waarnemers denken dat de onrust nu alsnog groeit omdat nog steeds stemmen worden geteld en niet iedereen het eens is met de resultaten. Op sociale media roepen extreemrechtse groepen op om linkse demonstranten te confronteren, soms met geweld.

5. Progressieve verrassingen en een complotdenker in Congres

Oude en nieuwe progressieve kandidaten hebben een plekje veroverd in het Amerikaanse Congres. Alle vier de leden van ‘The Squad’ zijn herkozen, onder wie Alexandria Ocasio-Cortez. De vier progressieve vrouwelijke Congresleden van kleur strijden in het Congres onder meer tegen racisme en voor een zorgverzekering voor alle Amerikanen. Ook vinden ze dat de VS ambitieuzere klimaatdoelen moet stellen.

Ook nemen voor het eerst in de geschiedenis een trans persoon en in elk geval twee openlijk homoseksuele zwarte mannen plaats in het Amerikaanse Congres.

Alexandria Ocasio-Cortez  Beeld Photo News
Alexandria Ocasio-CortezBeeld Photo News

Daartegenover staat dat voor het eerst een aanhanger van het omstreden samenzweringensplatform QAnon in het Amerikaanse Congres is gekozen. De Republikeinse Marjorie Taylor Greene is zoals verwacht verkozen in het Huis van Afgevaardigden. Ze kreeg meer stemmen dan haar rivalen in het noordwesten van de staat Georgia.

Aanhangers van de ultrarechtse QAnonbeweging denken dat leden van de Amerikaanse elite pedofiele satanisten zijn, die betrokken zijn bij een complot tegen president Trump. Greene heeft uitspraken gedaan die in lijn zijn met het gedachtegoed van QAnon, al heeft ze later ontkend dat ze gelooft in de samenzweringstheorieën.

Wat denkt u over de Amerikaanse verkiezingen? Hoe ziet de toekomst van de VS er uit? Komt het goed met de verdeeldheid in het land? En moet het ons iets kunnen schelen? Reageer hieronder of via openvenster@humo.be

(HP/AD/DM/redactie)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234