null Beeld

Dit zijn de 10 grappigste vrouwen van Vlaanderen. En een gesprek met drie van hen over vrouwen, humor en seksisme

Grappige vrouwen, ze bestaan! Dat is geen nieuws, wel dat Humo ze in een handig overzicht heeft verzameld. We vroegen een panel van twintig experts wie de grappigste vrouwen van Vlaanderen zijn, en in hun top tien prijken Sien Eggers, Barbara Sarafian en Maaike Cafmeyer bovenaan. Hoog tijd voor het betere gesprek over vrouwen, humor en seksisme: ‘Mijn moppen worden altijd geknipt in ‘De slimste mens’.’

Stefaan Werbrouck

Welke vrouwen kunnen u aan het lachen brengen? We stelden de vraag aan twintig experts(*), en deze namen kwamen het vaakst terug. James, start de lachband!

undefined

1. Sien Eggers (67)
Actrice (‘In de gloria’, ‘Het eiland’, ‘Red Sonja’)

null Beeld

‘Een oldtimer in silly en komische rollen, en ze wordt nog steeds beter.’ (Herman Brusselmans)

undefined

null Beeld


2. Ruth Beeckmans (36)

Actrice, presentatrice en comédienne (‘Safety First’, ‘Wat als?’, ‘Beste kijkers’)

‘Sommige mensen, zoals goede stand-upcomedians, zijn intrinsiek grappig. Anderen, zoals bepaalde acteurs, kunnen iets wat zij niet hebben geschreven grappig brengen. Ruth Beeckmans is iemand die beide combineert.’ (Tim Van Aelst)

undefined

null Beeld


3. Maaike Cafmeyer (45)

Actrice (‘Bevergem’, ‘Eigen kweek’, ‘Het geslacht De Pauw’)

‘Elke zin die ze in ‘Bevergem’ zegt, zou ik als ringtone willen, zodat ik de hele dag kan lachen. Haar mimiek en timing zijn wonderlijk, zelfs in piepkleine rollen.’ (Tom Lanoye)

undefined

null Beeld


4. Sarah Vandeursen (35)

Zangeres en tv-maakster (Kenji Minogue, ‘De idioten’)

‘Eén van de enige mannen en vrouwen die de titel comedian echt mogen dragen. Geen geprefabriceerde flauwe mopjes, maar durf.’ (Saskia de Coster)

undefined

null Beeld


5. Barbara Sarafian (50)

Actrice (‘Aanrijding in Moscou’, ‘Gevoel voor tumor’)

‘Met haar heb ik al vaak moeten lachen, ook vroeger al, toen ze – wie weet dat nog? – op tekst van Erwin Mortier op StuBru in ‘De lieve lust’ stem gaf aan de helaas sindsdien vermiste Sonja Duplex.’ (Tom Lanoye)

undefined

null Beeld


6. Ella Leyers (30)

Actrice (‘Tegen de sterren op’, ‘Professor T.’, ‘13 geboden’)

‘Niet alleen op tv erg grappig, maar ook hilarisch op Instagram.’ (Heidi Lenaerts)

undefined

null Beeld


7. Siska Schoeters (36)

Radio- en tv-maakster

‘Iemand met een lekkere flow, net als Ruth Joos, die bij een fles wijn op late avonden nog beter performt.’ (Saskia de Coster)

undefined

null Beeld


8. Tania Van der Sanden (56)

Actrice (‘In de gloria’, ‘Het eiland’)

‘Samen met Sien Eggers de leading lady van ‘In de gloria’, een perfect sketchprogramma dat geen minuut bevat die ik niet op elk moment zou willen terugzien.’ (Lukas Lelie)

undefined

null Beeld


9. Tine Embrechts (43)

Actrice (‘Tegen de sterren op’, ‘Het peulengaleis’)

‘Alias Heidi van Petrik en Jehan, alias Kelly de pornoactrice, alias Gwendy Auwerckx, enzovoort. Iemand die straalt en blinkt binnen de humor. Of het nu bij ‘De kakkewieten, ‘Het peulengaleis’, ‘Anneliezen’ of ‘Tegen de sterren op’ is, haar talent spat ervan af.’ (Layla El-Dekmak)

undefined

null Beeld


10. Ilah (47)

Cartooniste en striptekenaar (Cordelia)

‘Ze zei ooit tegen mij: ‘Goeie humor moet een beetje pijn doen.’ Ik ben het daar wel mee eens. Hoe zij in haar cartoons de kleine kantjes en zwakheden van mensen prijsgeeft, trekt mij erg aan.’ (Fleur van Groningen)


Humo sprak met Sien Eggers, Barbara Sarafian en Maaike Cafmeyer

Sien Eggers, die de jury van ‘Dancing with the Stars’ uit het lood sloeg met haar eigenzinnige opvatting over choreografie, wordt door onze jury van kenners gekenmerkt als psychedelisch geschift. Over Barbara Sarafian was men het er na haar optreden als jurylid in ‘De slimste mens ter wereld’ over eens dat haar intergalactische verschijning alleen al tot lachen noopt. En Maaike Cafmeyer haar intonatie en mimiek zijn zo wonderlijk dat je tegen wil en dank moet lachen om wat ze zegt of doet. Kortom: hoe vanzelfsprekend het ook is dat vrouwen ook gevoel voor humor hebben, het is toch alsof de grappigsten van een andere planeet komen.

Barbara Sarafian «We hebben dus, zeg maar, iets aliënerends.»

Sien Eggers (denkt na) «Jaja. Ik kan daar, geloof ik, niks aan doen.»

Maaike Cafmeyer «Ik vind het wel een compliment. Tenminste, als het betekent dat we doen wat andere mensen ook wel zouden willen doen, maar niet zo vlug durven.»

Eggers «Mensen denken: we gaan dit of dat doen. En dan doen ze het toch niet, omdat ze braaf zijn.»

Cafmeyer «Maar ze genieten er wel van als ze niet-braafheid via ons ervaren.»

Eggers «Ik ben me er niet zo bewust van. Ik weet wel dat mijn zus soms naar mij kan kijken en zeggen: ‘Jij bent echt een rare.’ Zij herkent niet veel van mij in zichzelf, en ze lacht ook niet om mij. Ze is bezorgd en denkt: die Sien, hoe moet dat toch met haar?»

Sarafian «Ik denk dat onze eigen humor in zijn puurste vorm te vreemd is, en niet bruikbaar voor het ruimere publiek. We kunnen die alleen in kleine doses op de wereld loslaten. Of we moeten de hele cultuur heropbouwen. Daarom vullen we nog steeds zo goed mogelijk onze rollen in binnen een context met mannen, zoals in ‘Alles kan beter’ en ‘De slimste mens’, in de hoop daar toch een eigen plekje te veroveren. Dat is niet simpel, want je botst op zoveel vooroordelen en verwachtingen.»

'Mijn leven is zo dramatisch, en alles is meestal zo rampzalig. Maar ik ben altijd blij als de mensen lachen.' Sien Eggers

HUMO Over welke vooroordelen heb je het nu?

Cafmeyer «Ha! Bij mij is dat soms heel duidelijk, namelijk dat ik zo dom ben als het achterste van een rund, haha. Ik heb eens auditie gedaan voor een rol waarvoor ik hard had gestudeerd, en hun eerste reactie was: ‘Maar doe dat nu eens zoals Maaike!’»

Eggers «Wie is Maaike?»

Cafmeyer «Precies! Ze zeiden: ‘Kun je niet wat dwazer zijn, alsof je uit de lucht komt vallen? Je weet wel, niet de slimste van de hoop. Je bent nu zo anders!’ Ik heb toen gezegd: ‘Sorry, ik denk niet dat ik de persoon ben die jullie zoeken.’ Vroeger zou ik dat niet gedurfd hebben, en ik zou heel ambetant naar huis zijn gegaan.»

Sarafian «Bevrijdend is dat, hè, om het dan af te trappen. Ik krijg altijd het tegenovergestelde te horen: ‘Je moet je niet dwazer voordoen dan je bent en doen alsof je het niet begrijpt.’ Terwijl ik op dat moment ongelofelijk betrokken ben, maar even niet kan volgen. Dat zal dat intergalactische zijn, zeker? Het is misschien bedoeld als een compliment, maar ik vind het niet altijd leuk om bevreemdend te zijn: het isoleert je van de rest. Dat ik mensen graag aan het lachen breng, is juist vanuit een behoefte te connecteren. Alleen is humor een reflex. Mijn ratio komt er niet aan te pas. Ik denk niet: wacht, nu ga ik iets bedenken dat me in de groep zal blenden. Het is niet mijn hoofd dat naar de absurditeit grijpt, mijn lichaam doet dat. Iemand aan het lachen brengen is aandacht geven, en aandacht is een vorm van liefde waarvan je hoopt dat die wordt beantwoord.»

Cafmeyer «Die liefde is belangrijk. Wij zijn teamspelers.»

Sarafian «Neem ‘De slimste mens’: soms ben je de aangever, soms de binnenkopper en soms degene die een halfuurtje op voorhand een zaadje plant. Ik geniet van elk moment dat ik van dat mechanisme deel uitmaak.»

Eggers «Amai, jij kunt dat goed verwoorden, Barbara. Ik ben blij dat we zo iemand als jij erbij hebben! Ik kan dat niet, hoor, de dingen zo goed zeggen. Maar het is wel waar dat ik zo goed ben als mijn team. (Tegen Maaike) In ‘Eigen kweek’ is het door jou dat ik zo goed word.»

Cafmeyer «Neen! Ik word dat door jou!»

Eggers «Ik hoef maar naar Maaike te kijken en ik lig al plat, hè.»

Cafmeyer «We liggen allebei om van het lachen! Maar het heerlijkste vind ik het niet mogen lachen tijdens de opnames. Je moet je inhouden maar wel tot op het randje gaan, en dan voel je die lekkere kitteling door je lichaam. Zálig!»

Sarafian «Dat is ook metier, hè, die beheersing.»

HUMO Weten jullie in ‘De slimste mens’ niet exact wat jullie moeten doen?

Sarafian «Je weet natuurlijk dat je er zit om de bulderlach binnen te halen. Dat is ook fantastisch. De man die gewoon eens een keer in het publiek wil zitten, díé man wil ik in een ongecontroleerde lach doen uitbarsten. Je moet wel opletten dat je niet te veel manipuleert om dat te bereiken, want dan wordt het een truc.»

HUMO Alle grappen zijn toch uitgeschreven?

Sarafian «Er worden dingen voorgesteld, ja.»

Cafmeyer «Ik kan dat dus niet, hè, het script zomaar volgen.»

Sarafian «Ik ook niet. Ik heb al een keer tegen Erik (Van Looy, red.) gezegd: ‘Vertel jij de mop op dit kaartje maar, want ik snap ’m niet.’ Daar moest de zaal keihard mee lachen. Onlangs had ik weer een antwoord op mijn kaartje staan waarvan ik dacht: nee, hè. ‘Barbara, heb jij last van wallen?’ Ik heb mijn bril opgezet en het antwoord afgelezen: ‘Ja. In Wallonië.’ Het publiek lag plat van het lachen omdat ze zagen dat het allemaal cinema is – metahumor is dat, hè. Het wordt er natuurlijk uit geknipt – je kunt je eigen programma niet ondermijnen, maar die lach jaagt de temperatuur wel weer een paar graden hoger.»

Cafmeyer «Precies. Je zorgt voor het grotere geheel.»

undefined

null Beeld

HUMO Er is al veel gezegd over de seksistische grappen in ‘De slimste mens’, die een handelsmerk zijn geworden.

Cafmeyer «Die van mij knippen ze er anders altijd uit. Seksistische moppen over pieten en zo: ‘Weet je hoelang ik vannacht weer op mijn knieën heb moeten zitten?’ (grijnst)»

Sarafian «Ah, neen. Dat mag niet. Een vrouw moet behagen! Ik had het in de jury ook een keer over een zak hier en een piet daar.»

Eggers «Dan wordt het stil, hè.»

Sarafian «Precies. Toen heb ik gezegd: ‘Mannekes, wat gebeurt er? Niemand lacht! Jullie niet, het publiek niet.’ Ik vind dat lollig. Maar die wereld is er niet klaar voor, dat is wel heel duidelijk.

»Nu, ik hoop wel dat we het onderwerp man/vrouw en humor kunnen overslaan. Humor heeft in feite niets te maken met je geslacht, maar alles met vrijheid. Mensen die hun eigen neuroses kunnen doorgronden, zijn vaak heel humoristisch. Heb je jezelf niet verzoend met je angsten, dan is er minder ruimte voor de lach en begin je te pas en te onpas jezelf te verdedigen of anderen aan te vallen.»

'Humor heeft alles te maken met vrijheid. Mensen die hun eigen neuroses kunnen doorgronden, zijn vaak heel grappig.' Barbara Sarafian

Cafmeyer «Dat klopt wel. Al moet ik zeggen dat mijn gevoel voor humor zo hard is ontwikkeld omdat die me vroeger hielp mezelf uit moeilijke situaties te redden. Er waren vroeger veel spanningen thuis, en ik merkte als kind al dat ik met mijn humor grote ontploffingen kon voorkomen. Ik zag mijn ouders doodgraag en wilde dat zo houden. Dus ik leerde mijn vader, die heel streng voor me was, met een grap voor te zijn als ik voelde aankomen dat hij me een uitbrander wilde geven. Ik deed dat ook bij de priester-leraars. Ik maakte grappen over mijn blonde haren als ik de pijn niet wilde voelen van de slechte punten die ze me zouden geven omdat ik die dag een wilde paardenstaart had.»

Eggers «Ik herken dat, jezelf redden met humor. Ik weet niet zo goed hoe het moet met het leven, en daarom leek het me een oplossing het leven te spelen. Het echte leven kan zo’n vaart krijgen dat je opeens niets meer in de hand hebt. Dan kan ik wel in mijn hoofd bedenken hoe het eigenlijk moet, maar toch loopt er iets mis vanboven, of krijg ik het allemaal niet geformuleerd, en dan wordt het humor. Veel te luide, baldadige humor, uit pure onhandigheid. Ken je Tommy Cooper nog? Met hem vereenzelvig ik me sterk. Hij wilde zo graag goochelaar worden, maar dat lukte niet en van die mislukking heeft hij zijn act gemaakt: de goochelaar die niet kan goochelen. Die act was onweerstaanbaar geestig en heeft hem door het leven geloodst. Mijn leven is zo dramatisch, alles is meestal zo rampzalig. Maar ik ben altijd blij als de mensen lachen, al weet ik niet precies waarom.»

Sarafian «We krijgen wel het label dat we raar zijn, maar eigenlijk is er niets vreemd aan de mens. Alles bestaat. Ook bij de buren. Alleen zijn wij opgegroeid in de christelijke zuil.»

Cafmeyer «Precies. En daarom schakelen mensen allerlei mogelijkheden uit: dit kan niet, dat mag niet, zó hoort het. Ik ben op den buiten opgegroeid. Even verderop was er een kasteel en toen de dochter van de kasteelheer ging trouwen, nodigde hij iedereen uit. De vlaggen hingen in de bomen, de koeien hadden bellen om, het kon niet op. En de dag voor de trouw is die vent weggelopen.»

Sarafian (lacht) «Dat is humor!»

Cafmeyer «Ja, maar dat kon eigenlijk niet bij mij in het dorp.»

Sarafian «Wij leren ons helaas diep te schamen voor alles wat niet behaagt, omdat wij zo geconditioneerd zijn door het christendom. Misschien is dát humor: boven de schaamte kunnen staan. Ik bestudeer schaamte al jaren, ik heb er tientallen boeken over gelezen.»

Cafmeyer «Ik ook! Ik ben nog altijd trots als ik iets durf wat de schaamte voorbij is. Dat is nog steeds niet vanzelfsprekend voor mij.»

HUMO Zowel jouw vader als die van Barbara hebben alle mogelijke godsdiensten uitgeprobeerd.

Cafmeyer «Het is een hele zoektocht geweest voor hem, en hij is uiteindelijk een diepgelovig christen geworden. Hij heeft ons ook willen bekeren en ik heb enorm met hem in de clinch gelegen omdat ik in mijn ogen niks mocht: ik mocht niet uitgaan, niet naar de toneelschool... Ik worstel nog altijd met in hoeverre ik moet doen wat hoort en in hoeverre ik mijn zin mag doen. Ik ben zó bezig met goeddoen en anderen gelukkig maken dat ik mezelf wegcijfer. Dat is gevaarlijk, want als je een fucker tegenkomt die daar misbruik van maakt...»

Eggers «Ik durf ook niet goed tegen mensen in te gaan, en dan val ik mezelf af. Nu, ik begin het wel te durven, maar hoe oud ben ik nu? Veel te oud. Ik heb te lang gedacht dat ik moest leren denken in dezelfde vakjes als de mensen om me heen. En elke keer betrapten ze me toch weer op een onsamenhangendheid, waardoor ik helemaal de kluts kwijt was en iets onnozels zei. En ik dus nog minder punten kreeg.»

HUMO Ik heb erg moeten lachen om je eerste optreden in ‘Dancing with the Stars’. In de foxtrot die je met je dansleraar Rob danste, leefde jij je helemaal in de rol van godmother in. Jij deelde de lakens uit. De jury begreep het niet, gaf je slechte punten en maande je aan naar de choreograaf te luisteren.

Eggers «Een godmother laat zich toch niet doen? Daar blijf ik bij.»

HUMO Jij was wel de enige die de zaal deed lachen, omdat je de conventies even op losse schroeven zette. Iedereen vond het een verademing.

Cafmeyer «Natuurlijk! Bij die televisiebedrijven zijn ze zo gewend dat iedereen luistert en doet wat ze zeggen. Dat is beklemmend.»

Eggers «Weet je, Barbara, dat ik vroeger bang was voor jou? De eerste keer dat we samen bij De Koe speelden, moesten we ‘Drie zusters’ van Anton Tsjechov brengen en jij was Olga. Je moest een stapel schriftjes vasthouden en je zei meteen: ‘Dat doe ik niet!’ Dat was zo grensverleggend voor mij. Ik vond jou zó’n straffe madam. Ik dacht: die kan zo goed zeggen wat ze wil omdat ze in de reclamewereld werkt.»

'Ik maak geen ruzie, ik los alles op met humor om van het gezeik af te zijn.' Maaike Cafmeyer

HUMO Je hebt inderdaad een tijdje in de reclamesector gewerkt, Barbara?

Sarafian «Ja, omdat ik in de theaterwereld niet meteen mijn weg vond en een tijdje de kat uit de boom wilde kijken.»

Eggers «Maar je blies me toen echt omver bij De Koe.»

Sarafian «Zegt de madam die in het donker een sigaret stond te roken in een zwart kostuum, maar zo’n impact op de zaal had dat je het kon horen suizen. Sien kan dat, impact hebben.»

Eggers «Ik zie mij daar nog staan met een emmer vol bestek. Ze hadden gezegd: ‘Gooi die maar gewoon op de grond.’ Maar ik dacht de hele tijd: nog even wachten, want nu spreekt Peter (Van den Eede, red.). En o, nu kan het ook niet, want dan horen ze Barbara niet.»

Sarafian «Veel te beleefd, hè.»

Eggers «Op een gegeven moment dacht ik toch: ja zeg, kust ze! En whaap!»

Sarafian «Het was een periode van veel geruzie en huilen achter het stuur, maar het is wel een productie om nooit meer te vergeten.»

Cafmeyer «Dat doe ik niet, ruziemaken. Ik regel alles met humor, ook al weet ik dat ik de problemen dan niet ten gronde oplos. Ik wil gewoon van het gezeik af. Als jij, Barbara, zegt waar het op staat, schrikken mensen dan niet?»

undefined

null Beeld

HUMO Erik Van Looy heeft ook gezegd dat hij je intimiderend vindt.

Sarafian «Ik heb toen geantwoord: ‘Dat jij dat zegt, intimideert míj nu.’ Ik wil niet intimideren. Ik wil veel liever naast iemand zitten en samen een pint drinken.»

Eggers «Ik maak ook liever geen ruzie. Maar wat doe je als je in een productie zit en je denkt: ik begrijp helemaal niet waar dit stuk over gaat? Ik probeer dat dan uit te leggen in een eerlijk gesprek, maar het lukt bijna nooit. Anderen hebben altijd hun eigen doel, waar ze jou in willen meetrekken. Of ze kijken me allemaal heel slim aan en zeggen niks.»

Cafmeyer «Omdat ze zelf niet weten wat ze staan te doen.»

Sarafian «Ik heb door scha en schande geleerd dat begrepen willen worden een grote valkuil is – het zet de deur open om met je te laten sollen. Nu, erin zwelgen dat niemand je begrijpt, is óók een valkuil. Dan is het beter om afstand te nemen: wat betekent deze kleine wrijving in het grote geheel? Of trap het gewoon af.

»Eigenlijk maakt het niet uit wat je doet. Als je aan de boom wilt schudden, is alles goed. Negeer of provoceer, het muisje komt altijd uit z’n hol.»

'De wereld zou niet meer bestaan als vrouwen geen gevoel voor humor hadden.' Maaike Cafmeyer

Eggers «Dat vind ik nu een goede titel voor dit gesprek: het muisje komt altijd uit z’n hol.»

Cafmeyer «Ik weet zeker dat de wereld niet meer zou bestaan als vrouwen geen gevoel voor humor hadden. Vrouwen hebben nooit aan de kant van de macht gestaan en hebben dus altijd andere middelen moeten vinden om met het bestaan en zijn onmogelijkheden om te gaan, en humor is daar zeker één van. Daarom zijn we er ook intergalactisch goed in. Voor een man is humor iets extra’s, een intellectueel genoegen. Wij zoeken de lach vanuit een overlevingsreflex die begint met: zie ons hier zitten.»

Sarafian «Ik ga toch eerder cerebraal met humor om. Ik bestudeer humor ook, ik wil die technisch benaderen. Het is vooral een kwestie van heel goed luisteren en beschikbaar zijn voor wat er wordt aangeboden, en daar dan meteen mee aan de haal te gaan.»


Een laatste sigaret

HUMO Sien, je bent één van de boegbeelden van Kom op tegen Kanker. Je gevecht met die ziekte was zo zwaar, vertelde je, dat je er alleen maar stil van werd. De lach kon daar niet baten.

Eggers «Neen. Met mijn geest struikel ik al eens, dus mijn lichaam is mijn enige houvast. Als daar ineens een gezwel in zit dat zich probeert te vermenigvuldigen en de overhand te krijgen, dan word ik daar stil van. De dokters waren er op tijd bij en ze hebben me goed geholpen, maar ik had er geen verhaal tegen.»

HUMO Dan schiet humor tekort.

Eggers «Ja, omdat het té bedreigend is. Humor is altijd een beschouwing. Daar heb je geen ruimte voor als ze je fundamenten onderuithalen.»

Cafmeyer «Mijn mama is ook kankerpatiënte. Zij heeft er wel enorm veel deugd van als we een keer diep de kankerhumor ingaan, voel ik. Nu, alleen wij mogen dat doen, niemand anders.»

Sarafian «Ik heb een scenario geschreven over de periode waarin mijn moeder op de afdeling palliatieve zorg lag. Normaal verblijft iemand daar de laatste dagen van zijn leven, hooguit een maand. Mijn moeder? Zes maanden! En la reine kwam steeds meer in haar boven. Ze wilde haar eigen kist maken: 24 keer heeft ze de kleur blauw veranderd. Om vier uur ’s nachts belde ze omdat ze zin had in pannenkoeken. Er waren verpleegsters die met een grote boog om haar kamer heen liepen, en ik begreep dat.

»Op het laatst kon ik nog nauwelijks een gesprek met haar voeren tot ze opeens belde, heel lucide: ‘Hallo, ik ben het.’ Alsof er niks aan de hand was. ‘Kom af,’ zei ze, ‘ik verveel me.’ Ze mocht niet roken op haar kamer en toen ik binnenkwam, zei ze: ‘Neem een handdoek, ga onder het brandalarm op een stoel staan en draai die handdoek errond, dan kan ik een sigaretje roken.’ Zie je de scène voor je?»

Cafmeyer «Helemaal.»

Sarafian «Humor is er om te zalven.»

Cafmeyer «Heel katholiek (lacht).»

Eggers «Maar wel waar.»

(*) Het panel: Chantal Acda, Herman Brusselmans, Bart Cannaerts, Heleen Debruyne, Saskia de Coster, Jan Eelen, Layla El-Dekmak, Pedro Elias, Sien Eggers, Tom Lanoye, Lukas Lelie, Heidi Lenaerts, Tom Lenaerts, Ilse Liebens, Eva Mouton, Aster Nzeyimana, Chantal Pattyn, Tim Van Aelst, Katrijn Van Bouwel en Fleur van Groningen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234