null Beeld

Dit zijn de 50 rijkste Belgische entertainers: Stromae, Paul Jambers en Helmut Lotti zijn ruim 24.000.000 Euro waard

Formidable: de succesvolste Belgische artiest van het moment is ook de rijkste. Paul Van Haver, beter bekend als Stromae, heeft ondertussen een vermogen van meer dan 8 miljoen euro bij mekaar gezongen en gedanst. Daarmee staat hij bovenaan op de lijst van de 50 rijkste binnenlandse entertainers die journalist Ludwig Verduyn samenstelde. ‘Eigenlijk is het niet serieus dat die mensen zo weinig verdienen.’

Brecht Decaestecker

'Ben Crabbé was in alle staten en Urbanus viel van zijn stoel'

We treffen Ludwig Verduyn in het gebouw waar ActuaTV kantoor houdt, de digitale zender die live verslag uitbrengt van wat er bij de Senaat, de Kamer en het Vlaams Parlement gebeurt. Verduyn is er hoofdredacteur, al spendeert hij tegenwoordig meer tijd aan zijn uit de hand gelopen hobby, de website derijkstebelgen.be. ‘Elke week schieten de bezoekersaantallen omhoog als ‘The Sky is the Limit’ begint,’ vertelt Verduyn. De kijkers van dat programma googelen dan snel even hoe rijk de hoofdrolspelers echt zijn. Hoewel er amper twee in de top 500 staan: Willy Naessens (vermogen: 127.572.000 euro) en Philip Cracco (vermogen: 80.407.000 euro).

Netjes daartussen, op de 141ste plaats en met een gezamenlijk vermogen van 112 miljoen euro staan Gert Verhulst en Hans Bourlon, de oprichters van Studio 100 en daarmee ook de eigenaars van het merk K3, verschillende vestigingen van Plopsaland en allerlei filmrechten. Deel je dat bedrag in twee, dan is Verhulst – ook bekend als presentator van ‘Samson’ en jurylid in ‘K3 zoekt K3’ en momenteel bezig met een nieuw kookprogramma voor VIER – met een vermogen van 56 miljoen euro de rijkste van alle BV’s. ‘Maar omdat hij dat vermogen veeleer als bedrijfsleider dan als tv-presentator heeft vergaard, reken ik hem niet mee in de top 50 van de Belgische entertainers,’ zegt Verduyn.

De rijkste Belg die zijn brood op de planken verdient, is Stromae, vorige zaterdag 31 geworden en goed voor een vermogen van 8,35 miljoen euro. Hij wordt gevolgd door Paul Jambers, Helmut Lotti en Koen Wauters, alle drie goed voor meer dan 7 miljoen euro. Verduyn berekende dat bedrag op basis van de jaarrekeningen van hun vennootschap, die je via de website van de Nationale Bank kunt raadplegen. In zo’n vennootschap zitten hun inkomsten en uitgaven, en gewoonlijk ook hun vastgoed en auto’s. Spaargeld of beleggingen zitten er dan weer niet bij. Het getal dat Verduyn op hun hoofd kleeft, is dus wat ze zouden innen als ze de vennootschap zouden ontbinden en alles wat erin zit zouden verkopen, al zal in zo’n geval ook de fiscus een graantje – 25 procent – komen meepikken.

HUMO Hebben alle artiesten dan een vennootschap?

Ludwig Verduyn «Gewoonlijk zijn ze zelfstandig en dan is dat het voordeligst. Het laat je toe om minder belastingen te betalen. Het is ook transparanter, en als je failliet gaat ben je niet aansprakelijk. De meesten betalen zichzelf een minimumloon uit. Verder betalen ze dividenden uit, omdat die weinig belast worden.»

HUMO Kunt u in die jaarrekeningen al hun inkomsten zien?

Verduyn «Ja. Alleen wat ze in het buitenland verdienen en aangeven niet. Zo ben ik ervan overtuigd dat Adamo nog inkomsten in Frankrijk heeft. Koen en Kris Wauters hebben ook een tijdje een vennootschap in Nederland gehad, en er zijn ook Belgische artiesten die geprobeerd hebben om met een Ierse vennootschap te werken, omdat je daar géén belastingen op creatief werk moet betalen. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat je in Ierland actief bent. Wat niet makkelijk is als je in het Nederlands zingt (lacht).»

HUMO Ontbreken er geen mensen in uw lijst, simpelweg omdat ze geen vennootschap hebben?

Verduyn «Weinig. De betreurde Eddy Wally was wél zo iemand. Hij werd altijd cash betaald. De breuklijn op dat vlak valt ongeveer samen met de eeuwwisseling. Daarvoor gebeurde véél in het zwart. Dat kon omdat er destijds geen statuut voor artiesten bestond.»

HUMO In uw top staan wel Piet Huysentruyt en Pascale Naessens, maar niet Jeroen Meus. Verkoopt hij zijn kookboeken dan ook in het zwart?

undefined

null Beeld

Verduyn «Neen, maar Meus heeft een commanditaire vennootschap en daarvan moet je geen balansen publiceren. Het nadeel is dat je persoonlijk aansprakelijk bent als je failliet gaat.

»Ik geef toe: mijn methode heeft beperkingen. Maar de lijst leert je vooral dat de meeste van onze artiesten gewone, hardwerkende middenstanders zijn. Dat komt omdat we in een klein taalgebied leven. Mochten ze in het Engelstalige deel van de wereld even succesvol zijn – of het nu om schrijvers, zangers of tv-presentatoren gaat – dan hadden we over andere bedragen gesproken.

»Wat ook speelt: als je vandaag via Spotify 1 miljoen keer beluisterd wordt, dan krijg je daar als artiest 1.000 euro voor. Helmut Lotti heeft zijn rijkdom kunnen vergaren toen hij succes had in het buitenland en iedereen nog cd’s kocht.»

HUMO Ik zie in de lijst geen kunstenaars als Luc Tuymans, Michael Borremans of Arne Quinze.

Verduyn «De eerste twee heb ik niet onderzocht. Panamarenko en Jan Fabre wel, maar dat gaat niet om grote bedragen. Ik denk dat in die wereld nog veel in het zwart gebeurt. Veel van de rijkste Belgen hebben indrukwekkende kunstcollecties, maar ze komen er niet mee naar buiten en daar is een reden voor. Arne Quinze wilde ik graag analyseren, maar vreemd genoeg vind ik van hem niks terug, terwijl hij toch ook mensen in dienst heeft die zijn constructies bouwen?

»Nu, hij heeft ook al een aantal echtscheidingen achter de rug. Wil je een vermogen opbouwen, dan moet je vooral niet scheiden. Je ex-partner zal voor de rechtbank altijd kunnen hardmaken dat hij of zij een deel van dat vermogen mee heeft opgebouwd. En dan moet je de vennootschap openbreken.»


Mercedes vs. Toyota

HUMO Ook opvallend: het vermogen van Kristel is een pak groter dan dat van de andere K3’s. Heeft zij haar geld door de jaren heen het beste beheerd?

Verduyn «Ze is getrouwd met een andere artiest (Gene Thomas, red.), maar het heeft inderdaad ook te maken met hoe je leeft. Sommige mensen willen een grote Mercedes, anderen zijn blij met een kleine Toyota. Van de drie K3’s heeft Karen zichzelf het meeste winst uitgekeerd.»

HUMO Waarom maakt u uw lijsten eigenlijk?

Verduyn «Om transparantie te creëren. Die mensen leven van het publiek en hebben een impact op de samenleving, dus vind ik dat het publiek ook mag weten wat het resultaat is van het geld dat aan hen gespendeerd wordt.

»Uiteindelijk is dát ook de bedoeling van een vennootschap. Waarom zijn die gegevens toegankelijk? Opdat je zou weten welk risico je loopt als je commercieel met die vennootschap samenwerkt. Als u morgen een dakwerker in huis haalt, dan kunt u eerst de gezondheid van zijn bedrijf controleren, zodat u weet of hij nog wel terugkeert als u hem een voorschot hebt betaalt. Voor een artiest is dat niet anders.»

HUMO Zien de mensen in uw ranking dat ook zo? Of zijn er die boos op u zijn?

Verduyn «In de loop der jaren is dat verminderd. We leven in een samenleving die, onder andere door het internet, een stuk transparanter is geworden. Geld is nog altijd een taboe, maar minder dan vroeger. Toen ik in 2000 mijn eerste lijst van de 200 rijkste Belgen maakte, heb ik iedereen een aangetekende brief gestuurd, om te laten weten dat ze erin stonden. Ik heb toen 200 brieven van advocaten teruggekregen. In één ervan stond: als er iets met de kinderen van die mensen gebeurt, zullen we u persoonlijk aansprakelijk stellen. In 2006 heb ik voor het eerst een lijst van artiesten gemaakt. Ben Crabbé was toen in alle staten. En Urbanus viel van zijn stoel toen hij ontdekte dat die gegevens vrij toegankelijk waren.»

HUMO U vindt niet dat die mensen het recht hebben om hun financiën geheim te kunnen houden?

Verduyn «We zijn daar als maatschappij veel te bescheiden over. Eigenlijk is het niet serieus is dat die mensen zo weinig verdienen. Velen van hen zijn kleine zelfstandigen die niet zo veel meer verdienen dan een loodgieter. Terwijl ze toch een meerwaarde voor de samenleving creëren door voor ontspanning en vertier te zorgen. Er zouden wellicht meer moorden en ongevallen gebeuren mochten al die mensen dat niet doen.»

HUMO Minder moorden dankzij K3?

Verduyn (lacht) «Artiesten spelen een rol in onze samenleving: we mogen ons dus best afvragen of ze daar voldoende voor vergoed worden. Zelf doe ik niets meer dan de beschikbare informatie rangschikken en publiceren.»

HUMO Hebt u eigenlijk een vennootschap?

Verduyn «Ik heb een commanditaire vennootschap. Wanneer ik de oefening op mezelf zou toepassen, zou ik op nummer 93 eindigen. Bij de rijkste artiesten welteverstaan, niet bij de rijkste Belgen.»


Lees meer over Stromae

Dit is de top 50:

1. Stromae 8.356.613 €

2. Paul Jambers 7.839.961 €

3. Helmut Lotti 7.819.916 €

4. Koen Wauters 7.716.872 €

5. Frank Michael (Waals charmezanger) 7.181.216 €

6. Chris Van den Durpel 6.946.301 €

7. Rocco Granata 6.017.044 €

8. Salvatore Adamo 5.652.192 €

9. Luc Appermont & Bart Kaëll 4.967.909 €

10. Urbanus 4.381.277 €

11. Goedele Liekens 4.248.764 €

12. Dani Klein 3.975.379 €

13. Tom Lenaerts 3.228.826 €

14. Kris Wauters 3.148.575 €

15. Francesca Vanthielen 3.100.577 €

16. Ben Crabbé 2.925.417 €

17. Walter Grootaers 2.877.919 €

18. Kristel Verbeke 2.825.104 €

19. Sarah Bettens 2.759.764 €

20. Piet Goddaer / Ozark Henry 2.599.733 €

21. Milow 2.441.014 €

22. Frédérique François (Waalse zanger) 2.237.223 €

23. Dimitri Vegas & Like Mike 2.205.645 €

24. Bart De Pauw 2.179.666 €

25. Kathleen Aerts 2.120.788 €

26. Karen Damen 1.757.211 €

27. Bart Peeters 1.728.319 €

28. Jacques Vermeire 1.663.709 €

29. Stany Crets 1.597.896 €

30. Will Tura 1.591.717 €

31. Regi Penxten 1.531.923 €

32. Michiel Devlieger 1.525.511 €

33. Herman Brusselmans 1.394.919 €

34. Erik Van Looy 1.382.470 €

35. Jan Leyers 1.382.470 €

36. Mark Uytterhoeven 1.328.808 €

37. Alex Callier 1.274.432 €

38. Katja Retsin 1.248.634 €

39. Mike Verdrengh 1.162.647 €

40. Piet Huysentruyt 1.095.398 €

41. Miguel Wiels 1.089.362 €

42. Pascale Naessens 1.005.299 €

43. Jean-Marie Pfaff 983.169 €

44. Stijn Coninx 943.788 €

45. Luk Wyns 943.788 €

46. Luk Alloo 840.875 €

47. Philippe Geubels 838.395 €

48. Arno Hintjens 778.635 €

49. Alex Agnew 762.694 €

50. Dana Winner 670.977 €

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234