null Beeld

Dit zijn de eindejaarscitaten van 2016!

Ongeëvenaarde sterftecijfers onder onze artiesten dit jaar, maar er bleven er nog nét genoeg over om vrolijke onzin te spuien. Zij laten het denkwerk als vanouds aan u over.

Serge Simonart

'Ik was geschokt vast te stellen dat mijn wassen beeld is omgesmolten tot de kont van Lady Gaga' (Dame Edna)'

★ ‘Ik ben nog helder van geest, maar daarmee is ook alles gezegd.’

We moesten ons klaarmaken om afscheid te nemen van Leonard Cohen, die in september het einde afwachtte in Los Angeles, in zijn appartementje op de tweede verdieping

undefined

★ ‘Mijn kloosterleven heeft voor mij gedaan wat een bootcamp voor militairen doet: het heeft gemaakt dat ik stopte met zeuren. De moderne mens is rotverwend maar zeurt toch dagelijks. Het spartaanse regime van mijn leermeester sneed dat gezeur de pas af.’ (Leonard Cohen)

undefined

★ ‘Prince heeft mij erg beïnvloed. Hij heeft me gepusht. Elke keer als ik hem in Paisley Park had bezocht, dacht ik: ‘O jee, ik dacht dat mijn eigen plaat en show af waren, maar hij heeft me net getoond dat ik het best allemaal nog eens overloop en verbeter.’ Hij was in termen van puur vakmanschap de absolute top: hij wist alles over alles én kon het moeiteloos toepassen.’ (Bruce Springsteen)

undefined

★ ‘Volgens mij geeft deze plaat als je er op aarde naar luistert slechts een deel van zijn glorie prijs.’

Mike Massimino. Hij kan het weten, want hij is astronaut en luisterde naar Radioheads ‘OK Computer’ in de ruimte.

undefined

★ ‘Jammer, nu gaat ons duet niet door.’

Lady Gaga over de dood van David Bowie. Gaga wilde op de eerste commerciële ruimtereis van Virgin Airlines met hem in de ruimte duetteren. Bowie heeft zelf nooit op de ambitie van Gaga gereageerd.

★ ‘Ze zeggen weleens dat je als rockgroep beter géén hotelkamers vernielt, want dat je dat hotel nadien nooit meer kunt betreden. Toch wel. Wij boekten gewoon kamers onder een andere groepsnaam. Ik had een voorkeur voor ‘Fleetwood Mac’.’ (Rod Stewar)

undefined

★ ‘Het werkt niet elke keer.’

Keith Richards over de voodoostok waarmee hij beweerde regen te kunnen afweren – kort na die bewering begon het tijdens het Stones-concert te stortregenen

undefined

★ ‘Hij heeft een goeie neus voor kruiden.’

Verbaast het iemand? De Amerikaanse huishoudgoeroe Martha Stewart heeft een nieuw kookprogramma met... Snoop Dogg.

undefined

null Beeld

★ ‘Ze zien net zoals wij dingen waar anderen blind voor zijn en er is, ook zoals bij ons, meestal een stevige hoek af.’

Patti Smith over haar nieuwe verslaving: televisiedetectives en wat die gemeen hebben met artiesten

undefined

★ ‘Ik herinner me hoe Bob, de eigenaar van de club Bleeker Bob’s, haar een plaat van Ian Dury liet horen, waarop ze naar de coverfoto keek en botweg zei: ‘Ik luister niet naar platen van artiesten die ik niet zou willen neuken.’’

Thurston Moore over Patti Smith

undefined

★ ‘Als ik op het eind van ‘La bohème’ mijn witte zakdoek laat vallen, neem ik symbolisch afscheid van mijn jeugd.’

Charles Aznavour, die onlangs in het Sportpaleis op z’n 92ste afscheid nam van zijn Belgische fans

undefined

★ ‘Ik vernam onlangs dat mijn grootvader niet enkel vrouwenlingerie droeg onder zijn kleding, maar dat zijn job als trucker bovendien een dekmantel was voor het smokkelen van super 8-filmpjes, verborgen in verfpotten. Toen mijn vader me dat vertelde, zei ik: ‘Bedankt, pa. Had je me dat niet kunnen vertellen vóór ik mijn autobiografie schreef?!’’ (Marilyn Manson)

undefined

★ ‘Die rol is me op het lijf geschreven en daar wil ik die schrijver voor bedanken.’

Dat zal moeilijk gaan, Ice Cube, want Charles Dickens is anderhalve eeuw geleden gestorven. En ‘op het lijf geschreven’ is ook relatief: Dickens omschreef roverhoofdman Fagin als ‘een stok-oude Jood met lang ros haar’.

undefined

★ ‘Weet ik veel wie die vent is. Ik wist niet eens dat we op dat moment in Rusland waren.’

Robbie Williams ontkent dat hij, in ruil voor een bedrag van zeven cijfers, optrad op het privéfeest van Vladislav Soerkov, de architect van de inval in Oekraïne en één van de vertrouwelingen van Vladimir Poetin. Hij hield er wel de inspiratie voor een single aan over: ‘Party like a Russian’.

undefined

★ ‘De beste houding om aan een plaat te beginnen vind ik nog altijd: ik heb niets, dus ik heb ook niets te verliezen. Al wordt het naarmate je rijker en beroemder wordt moeilijker om jezelf daarvan te overtuigen.’ (Bruce Springsteen)

undefined

‘My god you’re high… I wish I was high.’

Voormalig cocaïnegrootgebruiker Francis Rossi van Status Quo begroet in de Ancienne Belgique de fans op het tweede balkon.

undefined

★ ‘Dat zakenlui zich niet horen te bemoeien met het artistieke proces, is onzin. Zowel bij ‘Greetings from Ashbury Park, N.J.’ als bij ‘Born in the USA’ hebben respectievelijk de baas van mijn platenfirma en mijn manager ervoor gezorgd dat het betere én meer commerciële platen werden. Zonder de druk die zij toen op mij uitoefenden, zou ik ‘Blinded by the Light’, ‘Spirit in the Night’, ‘Born in the USA’ en ‘Dancing in the Dark’ nooit geschreven hebben.’ (Bruce Springsteen)

undefined

null Beeld

★ ‘Hoe VIP moet je zijn om hier binnen te mogen? We moeten dringend weer ’ns een hit scoren, jongens.’

Paul McCartney tegen Beck en de Foo Fighters, toen hen de toegang tot de afterparty van de Grammy’s werd geweigerd

undefined

★ ‘Ik heb al heel m’n leven last van extreme nachtmerries, dus je kan niet verwachten dat mijn muziek subtiel, doorsnee en lieftallig is.’ (Scott Walker)

undefined

★ ‘Ontmoet nooit je helden.’

Phil Collins beweert dat Paul McCartney hem ‘respectloos, denigrerend en kleinerend’ toesprak.

undefined

★ ‘Ik ben vroeger ettelijke keren gedumpt. Maar ik wed dat ze er nu allemaal spijt van hebben.’

Bruce Springsteen. Tijdens een concert hield een fan een pancarte omhoog met de woorden ‘Hi Bruce, I got dumped by my girlfriend’. Hij werd op het podium ontboden en kreeg van Bruce een omhelzing.

undefined

★ ‘Ik herinner het me als was het een scène uit ‘The Exorcist’.’

Ozzy Osbourne over de geboorte van zijn dochter Kelly

undefined

★ ‘Ik heb mezelf nooit als Robert Zimmerman gezien. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik die man was. Je moet trouw zijn aan jezelf en aan wie je wil worden. En je houdt die ambitie best binnenskamers, anders schijten mensen erop.’

Robert Zimmerman, nu Bob Dylan

undefined

★ ‘Why Try to Change Me Now?’

De veelzeggende titel van de klassieker, beroemd gemaakt door Frank Sinatra, die Bob Dylan als bisnummer zong op de avond toen het nieuws van zijn Nobelprijs was bekendgemaakt

undefined

★ ‘We lieten muizen door de kamer rennen. Op hun rug hadden we songtitels geplakt en de eerste twintig muizen die de overkant van de kamer haalden, waren de songs die we die avond speelden.’

Stephen Stills over hoe hij ooit de setlist bepaalde

undefined

★ ‘Eerder dit jaar vergeleek Elton John Madonna met een goedkope hoer. Ondertussen heeft hij zich verontschuldigd… bij goedkope hoeren.’

Komiek Paul Merton in ‘Have I Got News for You’

undefined

★ ‘Ben je getrouwd? En wat als je soixante-neuf doet met je echtgenoot? Als mijn vrouw daar ‘Brad Pitt’ had staan, zou ik daar op zo’n moment niet blij mee zijn.’

Rod Stewart tot een vrouwelijke fan die zijn naam op haar kont had laten tatoeëren

undefined

★ ‘Wie van u is de bruid?’

Dit jaar stierf ook Pete Burns, de zanger van Dead Or Alive en een vriend, tijdgenoot én vijand van Boy George. Hij was de eerste openlijke transgenderster en een overtuigd provocateur. Hij was biseksueel, maar trouwde met een vrouw. Tijdens de huwelijksplechtigheid stelde de pastoor bovenstaande vraag. Burns nam ook deel aan ‘Celebrity Big Brother’ en droeg daar een jas van gorillapels. Toen de politie die in beslag nam, verklaarde hij trots ‘Ik ben de enige ster ooit wiens jas is gearresteerd’.

undefined

★ ‘Lang leve de Belgen, weg met de Fransen! Ja, ik probeer in Europa een kleine oorlog te ontketenen. Ik ben waarachtig niet de eerste die dat probeert, maar wie weet boek ik betere resultaten.’ (Rufus Wainwright)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234