Slachtoffer Mohamed El Bachiri, dokter Tine Gregoor en dader Osama Krayem Beeld Anton Coene, Wouter Van Vaerenbergh / Humo
Slachtoffer Mohamed El Bachiri, dokter Tine Gregoor en dader Osama KrayemBeeld Anton Coene, Wouter Van Vaerenbergh / Humo

5 jaar geledenaanslagen 22 maart

Dit zijn de slachtoffers, hulpverleners en daders van de aanslagen op 22 maart 2016

Maandag is het precies vijf jaar geleden dat terroristen zichzelf opbliezen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro. Er vielen 32 doden en honderden anderen raakten gewond. De afgelopen jaren publiceerde Humo veel stukken over de aanslagen, hieronder een selectie van de beste verhalen.

Redactie

DE SLACHTOFFERS

Het vergeten leed van de slachtoffers van 22 maart: ‘Waarom laat België ons in de steek?

Het gaat niet goed met de slachtoffers van de Brusselse aanslagen van 22 maart 2016. Met velen van hen gaat het slechter en slechter. Dat blijkt uit een enquête van slachtoffervereniging V-Europe in samenwerking met de UGent bij bijna een kwart van de slachtoffers. Bijna driekwart van hen kampt vandaag met posttraumatische stress en/of worstelt met angststoornissen. Ook de impact van de aanslag op hun jobs en relaties is zwaarder dan verwacht. Humo kon de resultaten inkijken en ging praten met overlevenden en nabestaanden.

Tekst gaat door onder de video

Sébastien Bellin was bijna dood in Zaventem: ‘Je hebt altijd de keuze: je kunt een slachtoffer zijn of een overlever, iemand die een situatie te boven is gekomen’

Hij hijgde van kilometerpaal naar kilometerpaal, de mond in limbo tussen grijns en grimas. Hij trekkebeende lichtjes, want een splinterbom heeft een deel van zijn linkerkuit verwoest, en zijn benen konden alleen weer benen worden dankzij bouten en metalen plaatjes. Het was hard, maar Sébastien Bellin (40) heeft de marathon van Brussel uitgelopen, tweeënhalf jaar na de aanslag, toen de dood hem een klapzoen gaf in Zaventem.

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw Loubna bij de aanslagen van 22/3: ‘Ik ben niet bang voor nieuwe aanslagen. Een deel van mij ís al dood’

In naam van dezelfde God aan wie Mohamed El Bachiri zijn dagelijkse gebeden richt, blies een zelfmoordterrorist zich op 22 maart 2016 op in metrostation Maalbeek. El Bachiri was op slag een alleenstaande vader van drie jongetjes.

De Indiase stewardess Nidhi Chaphekar: ‘Door de hitte van de bom dacht ik dat ik zou smelten’

De Indiase stewardess Nidhi Chaphekar werd het iconische gezicht van de aanslagen in Brussel. De hele wereld leerde het verdriet van België kennen via haar foto: een bebloed masker van ontzetting, weggeblazen waardigheid, één pump aan een onklaar gemaakt been.

De degout van Fayçal Cheffou, de vermeende ‘man met het hoedje’: ‘België wordt meer en meer een dictatuur’

Zijn haar is iets langer, zijn baard iets voller, maar hij is het onmiskenbaar: de kerel die lang werd aangezien voor ‘de man met het hoedje’. Na de terreuraanslagen van 22 maart 2016 hield de hele wereld Fayçal Cheffou voor de derde terrorist van Zaventem. Maar hij bleek het niet te zijn: Mohamed Abrini zit vandaag in de cel als waarschijnlijke dader.

Kristin Verellen herdenkt haar man: ‘Het duurde drieënhalve dag voor ik wist dat hij omgekomen was. We kregen geen enkele steun van de overheid’

Een maand na de afscheidsviering van Johan Van Steen, adviseur-generaal bij de FOD Vervoer en Mobiliteit, krijgt Kristin Verellen (54) zijn gsm terug, in een bruine papieren zak. Verwrongen en met een versplinterd scherm.

De daklozen van Zaventem: ‘Op slag waren we alles kwijt’

De bommen van 22 maart in de vertrekhal van Zaventem troffen niet alleen reizigers, luchthavenpersoneel en veiligheidsmensen, maar ook een honderdtal daklozen die in en rond het luchthavengebouw woonden. Eén jaar na de aanslagen in Brussel ging Humo op zoek naar de vergeten slachtoffers van 22/3.

1 jaar na de aanslagen blikte Joods slachtoffer Walter Benjamin terug: ‘De moslimgemeenschap trok zélf aan de alarmbel’

Op 22 maart 2016 staat Walter Benjamin in Zaventem aan te schuiven voor de vlucht naar Tel Aviv, wanneer om 7.58 uur een bom ontploft. Walters rechterbeen wordt afgerukt. Vandaag lijdt hij aan posttraumatisch stresssyndroom en gaat hij gebukt onder zware schulden. Maar zijn geloof in de mens is hij niet kwijt.

DE HULPVERLENERS

De hulpverleners van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek: ‘Ik ken nu de geur van een aanslag: een mix van menselijke ingewanden, kruit, stof en bloed’

Ze zijn met zijn honderden, de hulpverleners die op 22 maart hun leven op het spel hebben gezet om dat van anderen te redden. De meesten onder hen voelen de schokgolf van de bommen nog altijd nazinderen. De stille helden over de langste dag uit hun leven.

Topdokter Stefaan Nijs blikte terug, twee jaar na de aanslagen

Als u in de wijde regio rond Leuven zwaargewond raakt, is de kans groot dat u op de operatietafel van traumachirurg Stefaan Nijs belandt. In dat geval mag u zich gelukkig prijzen: professor Nijs en zijn team in het UZ in Leuven vechten tot de laatste snik om levens te redden. Dat deden ze ook op 22 maart 2016, de dag van de terreuraanslagen in Brussel. ‘Je zag die dag het lelijkste wat er in de mens zit, maar ook het mooiste.’

‘Sommige dingen weet je beter niet. Het is altijd iemands moeder, iemands broer, iemands kind’

Die dinsdagochtend 22 maart gebeurde wat iedereen al een poosje vreesde: moorddadige aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek in Brussel. Terwijl het land nog natrilde, blikte Humo met acht bevoorrechte getuigen terug én vooruit. ‘We moeten nu nadenken hoe we onze kinderen voorbereiden op een samenleving die er helemaal anders zal uitzien.’

DE DADERS

Khalid Zerkani, ronselaar van de kamikazes in Brussel en Parijs: een portret van de goeroe van Molenbeek

Khalid Zerkani is klein, dik en onverzorgd en stuurde de voorbije jaren tientallen jongeren naar Syrië. Een aantal van zijn leerlingen – Abaaoud, Akrouh, Laachraoui – keerden als kamikazes terug om een bloedbad aan te richten in Brussel en Parijs. Een portret van de Kerstman van de jihad.

Hoe geraakten de terroristen van Parijs en Zaventem aan hun wapens?

Uit de laatste communicatie tussen de terroristen van 22 maart en hun opdrachtgevers in Syrië bleek dat ze hun plannen op het laatste moment noodgedwongen moesten aanpassen. Eigenlijk wilden ze de nieuwste trend in het terrorisme volgen: een aanslag ‘in Mumbai-stijl’.

‘Ik blijf twijfelen of hij het wel is. Abdeslam ziet eruit als een verwilderde clochard’

Lionel D. joeg vijftien jaar lang op gangsters bij de interventie-eenheid van de Speciale Eenheden (SIE). In het boek ‘Terroristenjager’ vertelt hij voor het eerst over zijn werk bij dat kleine eliteteam van de federale politie en hoe ze uiteindelijk Abdeslam konden arresteren.

De Brusselse aanslagen volgens de overlevende terroristen: ‘Ik wist niet waar ik mezelf moest opblazen’

Op 22 maart 2016 bliezen drie terroristen zich op in Brussel en Zaventem. Twee beslisten het niet te doen. Op basis van hun verhoren kon de fatale dag, met 35 doden en 700 gewonden, gereconstrueerd worden. ‘Ik wist niet waar ik mezelf moest opblazen.’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234