null Beeld

'DNA Nys': vader Sven en zoon Thibau Nys geven een inkijk in hun leven

Thibau Nys is 15 jaar en als het hard waait, hangt hij in de prikkeldraad. Maar zie: hij is Belgisch kampioen bij de nieuwelingen, staat verder dan vader Sven (41) destijds, droomt van de regenboogtrui en speelt de hoofdrol in een vierdelige documentaire over de familie Nys. Qué? ‘Neen, ik leg net géén druk op mijn zoon.’

matthias m.r. declerq

'Mijn zoon is mijn beste vriend. Samen 200 kilometer fietsen en uren zwanzen: fantastisch toch?'

Sven Nys «Hoe je hormonen aanmaakt, hebben ze dat gevraagd?»

Thibau Nys «Neen.»

Sven «En speekselproductie bij stress?»

Thibau «Neen, dat ook niet.»

Sven «Tevreden?»

Thibau «Ja. Komt wel goed.»

undefined

null Beeld

'Ik ben opgegroeid in het veldrijden. Altijd waren er camera's en journalisten in de buurt. Het maakt me niet nerveus' Thibau Nys

Het is een symbolisch beeld. In een nog leeg eetcafé zitten vader Sven en zoon Thibau bij het raam. Boven op de Balenberg is dat, in Baal bij Tremelo: de plek waar het voor vader vroeger begon en nog altijd blijft duren. Eetcafé Velo is de nok van het Sven Nys Cycling Center en kijkt uit over de bossen die de kale berg omringen. Ze lijken op elkaar, Sven en Thibau. De taal, de blik en het lijf: scherp als een broodmes. De ene heeft net een examen biologie afgelegd en de ander wil weten hoe dat afliep. De dag ervoor testte vader de kennis van de zoon, en knikte hij instemmend.

SVEN «Dat doe ik vaak. Tenminste, bij vakken die ik zelf nog begrijp, zoals biologie. Die cursus is toepasbaar op het lichaam van een sporter.»

Symbolisch omdat vader, daar, op die berg, de zoon inleidt in een toekomst die steeds serieuzer wordt, steeds meer vergt. Kind, puber, coureur. De vader heeft het allemaal gezien en meegemaakt. Hij is geen renner meer, hij is nu een bedrijf. Je kunt Sven Nys boeken als gastspreker, hij is sportief manager van crossploeg Telenet Fidea, cocommentator op radio en televisie, ambassadeur van het Sven Nys Cycling Center, ambassadeur van de Amerikaanse fietsconstructeur Trek en materiaalleverancier Bontrager, en hij is verbonden aan Energy Lab, Oakley en Shimano. Zoon Thibau hoeft maar door de deuren te wandelen die vader voor hem openwrikt. Of zo lijkt het althans. Neem nu de vanaf volgende week woensdag te bekijken vierdelige VRT-docureeks ‘DNA Nys’, met, jawel, de 15-jarige Thibau Nys in de hoofdrol.

THIBAU «De docu is het vervolg op de film die gemaakt is over het afscheidsjaar van mijn vader als crosser. Toen, op het afscheidsfeest, nam ik de microfoon en zei ik: ‘En volgend jaar zijn we hier terug, hè! Dan ben ik nieuweling en dan hoop ik dat jullie allemaal komen supporteren!’ Die uitspraak was niet voorbereid. Ik flapte dat er gewoon uit. De regisseur, Jan Vandermotte, werd erdoor geprikkeld en is me blijven volgen. Overal zelfs: op de schoolbanken, in de turnzaal, thuis, op de cross...»

HUMO En ook op het BK van dit jaar. De supporters waren er die dag ook. En hop: je werd Belgisch kampioen bij de nieuwelingen, iets wat je vader nooit heeft gekund.

THIBAU «Dat was fantastisch. De cameraploeg was er die dag en heeft alles gefilmd. Dat zijn herinneringen die ze me niet meer afpakken. Het was eigenlijk de bedoeling om al het filmmateriaal op te sparen, om mijn evolutie te volgen als renner. Een beetje zoals ‘Boyhood’ (een film die de hele jeugd van het hoofdpersonage overspant, en in een periode van elf jaar werd gefilmd, red.). Maar omdat het van het begin af goed liep en ik al snel Belgisch kampioen werd, is toch besloten om ermee naar buiten te komen.»

HUMO Even opgezocht: je bent pas 15 jaar en jouw naam komt voor in exact duizend artikels in Belgische kranten. En nu nog die vierdelige documentaire. Hoe voel jij je daarbij?

THIBAU «Best goed. Camera’s zijn niet nieuw voor mij. Ik ben opgegroeid in het veldrijden, in de camper van mijn vader, en altijd waren er camera’s en journalisten in de buurt. Ik heb het nooit anders geweten. Het maakt mij niet nerveus.»

HUMO Besef je dat jouw leven niet bepaald doorsnee is?

THIBAU «Natuurlijk besef ik dat. Deze situatie is het resultaat van de carrière van mijn vader. Zonder hem was deze docu er niet. Ik ben 15 en heb al grote delen van de wereld gezien. De Maldiven, de Dominicaanse Republiek, Jamaica... Ik was 6 jaar en reisde met mijn familie naar China om mijn vader aan te moedigen op de Olympische Spelen in Peking, waar hij deelnam aan het mountainbiken. Terwijl hij in het olympische dorp sliep, stond ik op de Chinese Muur. Natuurlijk is dat onwaarschijnlijk. Idem voor Londen, vier jaar later. Een tijd geleden nog ging ik met mijn vader naar de VS, naar het hoofdkantoor van Trek in Waterloo, Iowa, om er nieuwe fietsen te testen. Ik wist niet waar ik het had.»

HUMO Hing er vroeger een poster van je vader boven je bed?

THIBAU «Nee, ik speelde tennis en keek op naar Rafael Nadal. Via Kim Clijsters kreeg ik een gesigneerd truitje van hem. Maar tennis was nooit écht belangrijk in mijn leven. Zeker niet zoals het veldrijden dat nu wel is.»

HUMO Die docu maakt je ook kwetsbaar. Wat als de buitenwereld er maar niks van vindt? Een tv-programma over een 15-jarige, who cares?

THIBAU «Dan moeten die maar niet kijken.»

SVEN (valt in) «Er zal kritiek komen, daar twijfel ik niet aan. Dat mag ook. Het is ook niet alledaags, zo’n docu in vier afleveringen over en met een 15-jarige. Maar het gaat over veel meer dan sport of topsport. Thibau wordt niet gecast als de nieuwe topper van het veld. Het gaat over de ontwikkeling van mijn zoon als renner en als puber, samen met mijn ontwikkeling als ploegleider en vader. Het is voor ons allebei een nieuwe situatie, en dat levert boeiende, herkenbare televisie op. Het is niets meer of minder dan een inkijk in ons leven.»

HUMO Je hebt al een tijd een vriendin, Thibau. Komt zij ook in beeld?

THIBAU «Ja, zonder dat de camera’s de hele tijd op haar inzoomen. Maar af en toe duikt ze op.»

HUMO Verschillende renners hebben zich in het verleden aan reality-tv gewaagd. Denk aan ‘De Planckaerts’ en ‘Wellens en wee’. Hoe denken jullie het verschil te maken?

SVEN «Er wordt niks in scène gezet, er zijn geen geforceerde grappen en er is geen script waar wij ons aan moeten houden. Onze docu focust op de relatie tussen vader en zoon, hoe de fiets ons bindmiddel is en wij samen onze sport beleven. Veel mensen denken dat ik Thibau als mijn natuurlijke opvolger beschouw, maar dat is niet zo. Thibau móét niet koersen. Hij kiest er nu zelf voor omdat hij zich ontzettend amuseert, en dat willen we laten zien: dat niks moet.»

HUMO Even een citaat van Mathieu van der Poel: ‘Als het goed gaat, is het allemaal leuk, maar wat als Thibau faalt? Hij heeft nooit rustig kunnen opbouwen. Al meteen vertrokken er bussen vol supporters die op hem rekenen.’

SVEN «Thibau mag falen, hè. Niks moet. En dat meen ik. Als hij binnenkort zegt: ‘Pa, ik stop ermee,’ dan is dat prima.»

HUMO Zo’n docu verhoogt toch de druk op zo’n jonge kerel?

THIBAU «Druk voel ik niet. Ik laat me ook niet makkelijk gek maken. Veel mensen denken: ‘Dat ventje moet alles doen wat zijn vader zegt.’ Dat is echt niet zo.»

SVEN «Sport is iets wat structuur geeft aan zijn leven, het is een leidraad om op te groeien, geen richtlijn. Wij, zijn vader en zijn moeder, willen daarin een voorbeeld zijn. Langs het voetbalveld en het koersparcours zie je genoeg ouders die hun zoon in gedachten al wereldkampioen zien worden. Elke dag zeggen wij: ‘Thibau, zorg dat je een diploma haalt. Elke dag.»

THIBAU «En hoe meer zij dat zeggen, hoe minder ik luister (lacht). Maar akkoord: ook al stribbel ik tegen, diep vanbinnen besef ik het belang van een plan B, al zou ik nu nog niet weten wat dat plan inhoudt.»

HUMO Zeker van?

THIBAU «Mijn ouders beseffen niet dat ik dat besef. Voilà.»

HUMO Waar droom je van?

THIBAU «Van de wereldtitel bij de profs (lacht).»

HUMO Je bent ook bezig met muziek. Kies maar: Tomorrowland afsluiten als deejay of wereldkampioen worden in het veld?

THIBAU (resoluut) «Wereldkampioen!»

HUMO En de Ronde van Vlaanderen?

THIBAU «Dat komt al in de buurt. Maar toch maar die wereldtitel.»

HUMO Ben jij nog altijd deejay T-Bow-N?

THIBAU «Neen, ik heb thuis een muziekinstallatie, maar mijn aandacht gaat steeds meer naar de fiets.»

SVEN «We delen wel de liefde voor muziek. Ik ben de zoon van een elektricien. Mijn vader had thuis veel verlichting staan, waarmee ik een discobar bouwde en optredens gaf. Dan sneed ik een gitaar uit gyproc en was ik in gedachten Bon Jovi

HUMO Op Instagram zag ik filmpjes van jullie fitnesszaal thuis. Vader en zoon aan de gewichten, opgehitst door vettige technomuziek.

SVEN «Hij houdt mij jong. Nu weet ik wie Lil Kleine is, en Boef. We gingen ooit samen met de fiets naar Rock Werchter, naar Skrillex

HUMO Stel dat je vrienden een klasfuif organiseren daags voor een belangrijke cross. Wat doe je dan?

THIBAU «Dan kies ik voor de cross en zorg ik ervoor dat ik om 23 uur in mijn bed lig.»

SVEN «Maar je mag, hè, Thibau. Ik hou je niet tegen.»

THIBAU «Dat weet ik. Maar het hoeft niet voor mij.»

SVEN «Ik laat hem helemaal vrij in die keuze. De kans dat hij profwielrenner wordt, is klein. En dat wéét hij. Op zijn leeftijd gingen sommigen van mijn klasgenoten na de les op café. Thibau komt thuis en zegt: ‘Ik ga een beetje fietsen.’ Dat is zíjn keuze.»

HUMO Hij staat nu al verder dan jij destijds en hij wint behoorlijk wat crossen als nieuweling.

SVEN «In zijn leeftijdscategorie behoort hij tot de beste zes à zeven renners, dat klopt. Maar die zullen heus niet alle zeven doorstoten tot het profpeloton. Hoeveel dan wel? Eentje, hoogstens. En zal hij die ene renner zijn? Dat hangt van zoveel factoren af dat het onmogelijk te voorspellen is. Talent, ijver, werkkracht, mentaliteit, techniek, tactiek...»

HUMO Thibau, jij hebt je al fysiek laten testen door Paul Van Den Bosch, de ex-coach van je vader.

THIBAU «Ja, op mijn vraag. Dat was een nulmeting om mij te kunnen vergelijken met leeftijdsgenoten.»

HUMO En?

THIBAU «Vrij goed, maar ik was toch ontgoocheld. Ik had beter verwacht, en hogere wattages. Het waren geen onwaarschijnlijke topresultaten.»

HUMO En in vergelijking met je vader?

THIBAU «Ik ging onlangs – zonder dat mijn vader dat wist – naar mijn nonkel, de man die mijn vader in het begin van zijn carrière bijstond. Ik vroeg hem om de eerste testresultaten uit die tijd. Die leunen dicht tegen de mijne aan. Binnenkort vraag ik aan Paul Van Den Bosch ook de cijfers van de training van mijn vader. Ik wil weten hoe groot de kloof is.»

SVEN «Hij heeft vooral veel meer ervaring dan de anderen, en daarmee maakt hij het verschil. Vergeet niet: het parcours waar hij als kind op ravotte, is nu het parcours waarop hij wedstrijden rijdt. Maar er komt een moment dat zijn concurrenten die ervaring ook hebben.»

HUMO Pik je alles op wat je vader zegt?

THIBAU «Best wel. Ik onthoud het, maar ik blijf toch mijn eigen ding doen.»

SVEN «Dat hebben we recent nog gemerkt.»

THIBAU «Hoe dan?»

SVEN «Bijna verloor je een wedstrijd door een foute bandenkeuze. Ik had je nog gewaarschuwd.»

THIBAU «1Euh, ja, inderdaad (lacht).»

undefined

null Beeld

'We delen de liefde voor muziek. Als kind sneed ik een gitaar uit gyproc en was ik in gedachten Bon Jovi' Sven Nys

HUMO Sven, er komt een moment dat je hem niet meer zal kunnen bijhouden op training. Zijn fysieke kracht zal alleen maar toenemen, die van jou zal afnemen. Heb je daar vrede mee?

SVEN «Dat moment zal er snel komen. Hij is nu al véél explosiever dan ik. Dat wordt een belangrijk moment, ja, maar dat is ook mooi. Hoe hard je dat zelf ook wil ontkennen, je moet je neerleggen bij de natuur. Ik hoop in de toekomst vooral veel lange trainingen met hem te kunnen doen. Nu is 2,5 uur de limiet. Vorig jaar reden we samen de Mont Ventoux op. Straks worden dat misschien tochten van 200 kilometer. Fantastisch, toch? Met je zoon uren zwanzen op de fiets.»

HUMO Thibau, ben jij even strikt en gedisciplineerd als je vader? Die zocht de pannenkoeken met het laagste vetpercentage uit.

THIBAU «Dat zijn de Brugse pannenkoeken. Inderdaad (lacht). Ik ben wel met voeding en gezondheid bezig, maar nog altijd eet ik één keer per week frieten. Ik ben nog jong en ik moet niet overdrijven.»

HUMO Voel jij jaloezie in de koers?

THIBAU «Op de weg wel. Valt daar een gat, dan wordt er weleens naar mij gekeken. In het veld minder, daar kun je moeilijker op het wiel rijden. Maar jaloezie, tja, ik trek me daar weinig van aan.»

SVEN «Hij heeft met zijn eigen ogen gezien wat zich in mijn carrière afspeelde en weet dat positief om te zetten. Hij weet wat jaloezie is, hij weet wat koerstactiek is, hij weet wat belangrijk is en wat niet. Dat wist ik op die leeftijd allemaal niet. Had je mij op mijn 15de gezegd dat een cameraploeg me zou volgen, dan sloeg ik waarschijnlijk op tilt. Zelfs toen ik mijn eigen stem voor het eerst op de televisie hoorde, wist ik niet wat me overkwam. Dat overviel mij en ik wist niet goed hoe daarmee om te gaan. Thibau is beter voorbereid.»

HUMO L’histoire se répète.

SVEN «Zelfs voor mijn ouders is dit de start van een tweede leven. Ze gaan overal mee met Thibau en ik ben overal in de buurt, als ploegmanager van Telenet Fidea.»

HUMO Een citaat uit de vorige docu: ’De manier waarop wij Thibau hebben opgevoed, daar ben ik echt heel trots op. Dat heb ik natuurlijk niet alleen gedaan. Dat heeft mijn ex-vrouw Isabel voor 90 procent gedaan.’ Is deze nieuwe docu een inhaalbeweging?

SVEN (aarzelt) «Neen, het is niet zo dat ik er nooit was en dat Thibau iets gemist heeft. Hij was altijd in mijn buurt. Een wegwielrenner is soms een maand weg voor de Tour, maar een veldrijder gaat met de motorhome naar Diegem of Loenhout. Maar inderdaad: mama ging om eten, mama ging Thibau afhalen op school. En ik lag in de zetel te rusten.»

THIBAU «Ik heb daar nooit problemen mee gehad. Mijn vader was crosser, dus leefde hij voor de koers. Dat dat veel tijd en energie vroeg, dat nam ik erbij.»

HUMO Heb je daar spijt van, Sven?

SVEN «Neen. Het was en is de enige manier om topprestaties te leveren. Een sporter moet egoïstisch durven te zijn, anders blijf je niet aan de top. Nu is dat anders. Ik ben veel meer alleen met Thibau, en sinds ik renner af ben, heb ik veel meer tijd voor hem. Ik kan nu ten volle vader zijn.»

HUMO Voelt dat aan als een nieuw leven?

SVEN «In zekere zin wel. Ik moest nieuwe verantwoordelijkheden opnemen als vader. Leren koken.»

THIBAU «Ik heb nooit honger gehad (lacht).»

HUMO Je was als kind altijd bang voor een echtscheiding, die er nooit is gekomen. Dat je zelf bent gescheiden, heb je dat een plaats kunnen geven?

SVEN «Ik had geen andere keuze. Onze levens zijn zo gelopen en nu is de situatie anders (Sven Nys heeft een nieuwe partner, red.). Dat was pijnlijk, maar de manier waarop we nu met onze zoon omgaan, maakt mij gelukkig. Het draait goed.»

THIBAU «Ik heb er als kind ook geen probleem van gemaakt. Nu beslis ik nog altijd zelf naar wie ik ga: naar vader of naar moeder. Zo moet het zijn. En zo verloopt alles ook het vlotst: laat het kind beslissen. Je moet de situatie niet moeilijker maken dan ze is. Dat hebben zij goed gezien.»

HUMO Jullie lijken fysiek sterk op elkaar. Zijn de karakters ook identiek?

THIBAU «Niet helemaal. Mijn vader was veel vatbaarder voor stress dan ik. Als tegenstander kon je hem makkelijk uit zijn lood slaan. Een paar steken onder water en je had een psychologisch voordeel.»

SVEN «Hij is enorm relaxed. Soms zeg ik in de camper: ‘Kerel, de wedstrijd begint over 5 minuten, hè! Dan zit hij daar rustig naar muziek te luisteren.»

THIBAU «Wij voelen elkaar wel goed aan. Ik stuur hem vaak onnozele foto’s via Whatsapp. En kom ik in een grappige situatie terecht, dan bel ik naar mijn vader om dat te vertellen.»

SVEN «Thibau is ook mijn beste kameraad. Of hij mij er nu afrijdt of niet. Ja toch, hè, Thibau?»

THIBAU «Geen zorgen, pa (lacht).»

SVEN «Het is mijn droom om ooit samen de Cape Epic te rijden, een meerdaagse mountainbikewestrijd in Zuid-Afrika, over 700 kilometer. Ik heb die dit jaar voor het eerst gereden met Sven Vanthourenhout

THIBAU «Dat zou fantastisch zijn.»

SVEN «Ik durf te zeggen dat het uniek is, wat wij meemaken.»

THIBAU «Voilà!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234