Dockland: Access to the Danger Zone

‘Bij priesters spreken ze over een roeping. Wel, bij humanitaire hulpverleners is dat ook zo.’ Regisseur Eddie Gregoor trok samen met cameraman Thomas Fadeux en Peter Casaer, de vroegere communicatiedirecteur van Artsen Zonder Grenzen, naar de gevaarlijkste conflictgebieden ter wereld.

Het resultaat, de documentaire ‘Access to the Danger Zone’, werd van commentaar voorzien door de Engelse acteur Daniel Day-Lewis (‘Gangs of New York’, ‘There Will Be Blood’) en gaat momenteel de hele wereld rond.

Eddie Gregoor «Het lijkt vanzelfsprekend dat medewerkers van organisaties als Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis wereldwijd elke dag aan de slag zijn, maar weinigen weten in welke omstandigheden ze moeten werken. Om daar een beter beeld van te geven, ben ik samen met Peter Casaer naar Afghanistan, Congo, Somalië en Kenia getrokken.

»In Afghanistan woedt de strijd tussen de taliban en de Amerikanen nog steeds hevig, en de hulpverleners zitten daar middenin. We zaten in Lashkar Gah, en daar hebben we een aanval van de taliban op de stad meegemaakt: als je dan de raketten door de lucht ziet vliegen, word je je pas écht bewust van het gevaar.

»En in Congo verbleven we in Masisi, een regio waar rebellen plunderend en verkrachtend rondtrekken. We logeerden in de compound van Artsen Zonder Grenzen, en kort na ons vertrek werd die overvallen – er viel zelfs een dode. Toen heeft Artsen Zonder Grenzen haar werkzaamheden daar moeten staken.

»In Somalië hebben we het enige hospitaal in een straal van honderdvijftig kilometer bezocht: zelfs vanuit Ethiopië worden er patiënten binnengebracht. De hulpverleners moeten er onder meer voor zorgen dat de wapens aan de poort van het hospitaal worden achtergelaten, zodat de patiënten toch een béétje rust hebben. Daar mochten we maar één dag blijven, omdat er op elke blanke een prijskaartje van een miljoen dollar plakt - we kregen ook bodyguards met kalasjnikovs.

»In Kenia hebben we Dadaab bezocht, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Daar heeft de islamitische terroristische organisatie Al-Shabaab twee dokters ontvoerd, en die zijn nog steeds niet vrijgelaten.

»Enfin, ook een boeiende en spannende documentaire om te maken, dus.»

HUMO Heb je nooit gevreesd voor je leven?

Gregoor «We hebben daar onderling veel over gepraat, maar op het moment zelf – ik weet dat het raar zal klinken – ben je aan het werk en ebt die vrees weg. Met de hulpverleners is het net zo: ze zijn zo overtuigd van hun zaak dat ze de moed nooit opgeven, hoewel het echt zwaar is. Aan het bed staan van een veertienjarig meisje dat net bevallen is van het kind van haar verkrachter, dat went nooit. Of een Afghaans jongetje zien lijden omdat hij op een bom heeft getrapt en een been kwijt is: vreselijk.

»Ook mooi is hoe de hulpverleners zich aanpassen aan de lokale gebruiken, zoals geen alcohol drinken en gesluierd door de stad lopen, terwijl je er zelf van overtuigd bent dat iedereen de vrijheid moet hebben om te doen wat hij wil: straf.»

HUMO Tot slot: hoe zijn jullie bij Daniel Day-Lewis terechtgekomen?

Gregoor «Van Artsen Zonder Grenzen mochten we een lijstje opstellen: ‘Wie wil je?’ Ja, dan begin je natuurlijk de groten der aarde op te sommen: Angelina Jolie, Brad Pitt, George Clooney... (lacht) Plots kwam het bericht dat Daniel Day-Lewis wilde meewerken: hij heeft Artsen Zonder Grenzen al eens bezocht, en hij is erg begaan met het onderwerp. Hij was zeer onder de indruk van onze docu: een mooier compliment kon ik me niet wensen.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234