null Beeld

Dockland: Carbon Public Enemy N°1

'Waar moeit die Al Gore zich eigenlijk mee? En zelf met een dikke bak rijden, ja!' 'Opwarming van de aarde? Heb je die rotzomer wel gevoeld? En de sfeer bij ons thuis, haha!' 'Hebben we echt nog ijsberen nodig, als we er al bruine hebben?'

Redactie

Allemaal vragen die 'Carbon Public Enemy N° 1', een documentaire uit 2009 van Nicolas Koutsikas en Stephan Poulle, weliswaar niet zal beantwoorden, maar als we u zo bezig horen, is het hoog tijd dat u - zes jaar na 'An Inconvenient Truth' - nog eens met de neus op de feiten wordt gedrukt.

De 'Carbon' uit de titel staat voor carbon dioxide of koolstofdioxide (CO2), de hoofdverantwoordelijke voor het broeikaseffect en de opwarming van de aarde. En wie is op zijn beurt verantwoordelijk voor de uitstoot van CO2? Precies: u!

De docu bevindt zich volgens de makers op het kruispunt van wetenschap en communicatie, en is in de eerste plaats bedoeld als discussie-instrument. 'Die Koutsikas, is dat een Griek? Zou die niet beter eerst eens in zijn eigen land...?' Zwijgen en kijken.

Nicolas Koutsikas «De film moet het bewustzijn verhogen en discussies in gang zetten. We hebben hem gemaakt in aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen (in december 2009, red.), waar de laatste hand zou gelegd worden aan een nieuw klimaatakkoord, dat na 2012 het Kyoto-protocol moet vervangen.»

- Dat is dan het akkoord van Kopenhagen geworden. Gelukkig mee?

Koutsikas «Niet onverdeeld. Het gaat om te beginnen niet ver genoeg - zo staan er geen concrete doelstellingen in voor de vermindering van de C02-uitstoot. Maar het grootste probleem is dat het niet bindend is: het legt geen normen op, maar geeft aanbevelingen. De gebruikte terminologie zegt genoeg: de afgevaardigden van de verschillende deelnemende landen hebben het akkoord niet 'aangenomen', ze hebben zich bereid verklaard 'er rekening mee te houden'.»

- Is een beperkte CO2-uitstoot wel verenigbaar met een bloeiende economie?

Koutsikas «Milieuactivisme werd in het verleden altijd geassocieerd met antikapitalisme, maar dat hoeft niet zo te zijn: een bedrijf als Louis Vuitton, dat zijn ecologische voetafdruk drastisch verkleind heeft, heeft aangetoond dat ook binnen het kapitalisme hervormingen mogelijk zijn.

»Activisten, industriëlen... We moeten eens stoppen met elkaar te demoniseren. In de strijd tegen de klimaatverandering zijn er geen echte vijanden - alleen onze ingesteldheid.»

- Tot slot: iemand heeft ons gewaarschuwd dat de film een lastige zit is.

Koutsikas «Het is dan ook niet meteen een swingend onderwerp, hè (lacht).

»Kijk, ik maak geen films om de mensen te entertainen, maar om hun iets bij te brengen, en ik laat dan ook heel wat experts en wetenschappers aan het woord. Wat mij betreft stuk voor stuk interessante mensen. Ik bedoel: wie zou er nu géén boom over het klimaat willen opzetten met iemand als Nobelprijswinnaar Rajendra Pachauri

- Nick Balthazar staat al te popelen!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234