Dockland: Stemmen uit Iowa
Vanavond, enkele uren voor in Amerika het eerste stemlokaal de deuren opent, zendt Canvas een roadmovie van Björn Soenens uit, ‘Stemmen uit Iowa’, waarin Vlaanderens eerstaanwezend Amerika-watcher door de staat van John Wayne, Buffalo Bill en maïsvelden als wiegende zeeën reist. Björn?
Björn Soenens «Ik heb een portret gemaakt van de gewone mensen in Iowa: de boeren, de arbeiders, de werklozen, de illegalen, de predikanten die vanaf de kansel staan te fulmineren tegen de democraten, de loonslaven die zo weinig verdienen dat ze in hun auto of in een motel moeten leven. Da’s een constante in Iowa, wat het toch een soort staalkaart van heel de VS maakt: overal zie je de voortschrijdende armoede.
»’t Zijn er wel de vriendelijkste mensen die ik ooit ontmoet heb, wat misschien wel iets te maken heeft met het feit dat ze er geen toeristen kennen: Iowa is een flyover state – een staat waar je overheen vliegt op weg naar ergens anders. Maar wat een verschil met Vlaanderen: als je in Vlaanderen iets aan een passant vraagt met een camera in je zog, dan reageert men veelal afwijzend, terwijl in de diners van Iowa iedereen meteen op al je vragen wil antwoorden. Ze zijn trots op hun mening, hoe radicaal die soms ook is.
»Die diners, dat is trouwens iets fantastisch. Voor amper vier dollar krijg je er een ontbijt geserveerd waar je twee kilo van bijkomt, en de mensen zijn er niet alleen buitengewoon schilderachtig – steevast dragen ze een petje, en daaronder zit meestal een buitengewoon filmische kop – ze produceren ook aan de lopende band fenomenale quotes. Ik herinner me een man die met luide stem over zijn wapens begon te oreren: ‘If someone comes at me with a weapon, I’m gonna shoot him dead in the heart.’ Een republikein, uiteraard.»
HUMO Wie heeft het voordeel in Iowa, Obama of Romney?
Soenens «Iowa is traditioneel een swing state, wat nu ook weer blijkt: volgens de peilingen is het ongeveer fifty-fifty, met een licht voordeel voor Obama. Maar eigenlijk is men over geen van beiden enthousiast. Obama heeft niet de verandering gebracht die men verwacht had, maar men vraagt zich af of Romney het niet nóg slechter zal doen.
»Sommige republikeinen die ik sprak, knepen hun neus dicht toen ze het over Romney hadden, om aan te geven: we zullen wel voor hem stemmen, maar zeker niet van ganser harte. In Romney zien ze toch niet echt de man die staat voor de waarden die zij hoog in het vaandel dragen: het gezin en de Bijbel. Maar nog liever Romney dan Obama, want die háten ze echt.
»We hebben een republikeinse sheriff gevolgd op zijn campagne – ook sheriffs moeten in de VS op campagne gaan, net als rechters. Op zeker moment was hij te gast in het radioprogramma van Jan Mickelson, een conservatieve talkshowhost die van die typisch Amerikaanse haatradio maakt. Mickelson was wel geïnteresseerd in die rare Belgische snuiter die een documentaire kwam maken over zijn staat, en zodoende heb ik live op de radio twintig minuten met hem in discussie mogen gaan.
»Eigenlijk een heel vriendelijke man, maar de hatelijke taal die hij over Obama en zijn regering uitslaat, is echt stuitend: hij had het de hele tijd over ‘morons’ en ‘scumbags’ en zo. Beeld je in dat je naar ‘De ochtend’ op Radio 1 zit te luisteren, en de presentator zegt: ‘En dan hebben we nu Kris Peeters aan de lijn, die klootzak die Ford laat dichtgaan zonder er iets aan te doen.’»
HUMO (lacht)
Soenens «’t Zou misschien grappig zijn, oké, maar ik vind toch niet dat het de cultuur is waar we naartoe moeten.»
undefined