null Beeld

Docu: A Good Job: Stories of the FDNY

‘Jezus Christus, heb je de brandweer gebeld?’ Nucky Thompson, vertolkt door een sublieme Steve Buscemi, geeft zijn gechoqueerde collega een stapel dollars en zegt dat hij maar beter een andere thuis zoekt. Met een hevige brand in het ouderlijke huis van Thompson, door hemzelf aangestoken, eindigde de zevende aflevering seizoen 1 van de HBO-hit ‘Boardwalk Empire’. Vandaag eist Buscemi opnieuw uw kleine scherm op, vanuit een iets ander standpunt.

sarah vandoorne

'Iederéén kende wel minstens 10 van de 343 brandweerlui die op Ground Zero hun leven hebben gegeven'

Al wie van mening is dat Buscemi een echte rasacteur is, geboren voor het vak, nooit een andere stiel overwogen: think again. De 57-jarige Amerikaan begon zijn carrière in de jaren 80 als brandweerman in New York. Amper vier jaar werkte hij bij een team in Little Italy, maar zijn heldhaftigheid is hij nooit verloren: in de nasleep van 9/11 voegde de acteur zich weer bij zijn voormalige werkmakkers.

In een nieuwe HBO-productie, de documentaire ‘A Good Job: Stories of the FDNY’, brengt Buscemi verhalen van zijn oude kameraden, die tussen de plagerijen door kampen met elfendertig trauma’s, maar zich wel elke dag opnieuw onoverwinnelijk moeten wanen. Niet bepaald een jongensdroom, of wel?

Steve Buscemi «Toen ik 18 werd, verplichtte mijn vader me om deel te nemen aan een openbaar examen, in mijn geval voor de brandweer. Ik ging in 1980 aan de slag, maar wist maar al te goed dat mijn hart uitging naar acteren. Niet dat ik daar voor uit durfde te komen in de kazerne, laat staan tegenover mijn vader. Toen ik een rol te pakken had in ‘Parting Glances’, besloot ik de brandweer voor bekeken te houden – in eerste instantie tijdelijk. Dat bericht werd op ongeloof onthaald: waarom zou ik zo’n geweldige job nu laten vallen?»

– Na 9/11 stond je weer paraat.

Buscemi «Weet je wat die dag zo afschuwelijk maakt voor brandweerkorpsen? Iederéén kende wel minstens 10 van de 343 brandweerlui die op Ground Zero hun leven hebben gegeven. Al die begrafenissen, herdenkingen… Het laat je niet los.»

Liz Garbus (regisseur) «Ik wou op zoek gaan naar diepere inzichten: hun ervaringen, hun pijn. Daarom twijfelde ik niet toen Steve voorstelde deze film te maken. Dankzij zijn contacten kwamen de verhalen vanzelf: de humor én de diepgang.»

Buscemi «En dat laatste is niet evident: je vraagt aan je kameraden, die intussen familie zijn geworden, om de zwaarste momenten uit hun carrière te herbeleven.»

– Hoe beleefde je zelf zo’n zware brand, de ‘good job’ uit de titel?

Buscemi «Dat was niet simpel, want zodra je een brandend gebouw betreedt, laten je zintuigen het afweten en werk je puur op adrenaline. Mijn instinct zei me altijd, ‘ga daar niet naar binnen!’ (lacht)»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234