null Beeld

Docu: Andere Tijden Sport

Begin jaren zeventig domineerde Nederland het Europese voetbal, bijvoorbeeld door vier keer na elkaar Europacup I te winnen (éénmaal Feyenoord, driemaal Ajax). Toch wijdt het onvolprezen 'Andere Tijden Sport' één van zijn historische sportdocumentaires aan de UEFA-cupfinale van 1974 tussen Feyenoord en Tottenham Hotspur.

td

En wel hierom: de return in de Rotterdamse Kuip (2-0 voor Feyenoord, dat de cup won) is synoniem met de trieste intrede van het hooliganisme op het Europese vasteland. Elf jaar voor het Heizeldrama en gelukkig met minder dramatische gevolgen, zijn de rellen wat uit de collectieve memorie verdwenen. Maar bij documentairemaker David Kleijwegtstaat 29 mei 1974 in het geheugen gegrift.

David Kleijwegt «Ik ben geboren op 500 meter van de Kuip, Feyenoord zit dus in mijn bloed. In 1974 was ik echter nog maar acht en mocht ik, in tegenstelling tot mijn oudere broer, de finale nog niet bijwonen. Toen we thuis hoorden over de Engelse onruststokers in de stad, hebben mijn ouders en ik na de wedstrijd samen aan de keukentafel zitten afwachten of mijn broer heelhuids zou thuiskomen.

»Die bange uren hebben een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Toen'Andere Tijden Sport'me vroeg om een aflevering voor mijn rekening te nemen, kwam ik dus met dit idee op de proppen.»

HUMO Toch ligt deze onderwerpkeuze niet voor de hand, want in het liveverslag en in de kranten werd amper aandacht aan de rellen besteed. Was het niet moeilijk om de feiten te reconstrueren?

Kleijwegt «Niemand was voorbereid op de rellen. De politie niet, de clubs niet, de arbitrage niet, en ook de media niet. Daarom zijn er zo weinig beelden van. Onze belangrijkste leidraad was het politierapport, en we laten natuurlijk getuigen aan het woord, zoals een agent die nog voor de wedstrijd een schedelbasisfractuur opliep.

»Toch ging de wedstrijd gewoon door, zonder fouilleringen zelfs. Een Nederlandse supporter kon via via dan weer een kaartje bemachtigen voor… het vak van Tottenham! Dat soort dingen is vandaag de dag ondenkbaar, en net dat maakt dit zo’n typisch thema voor 'Andere Tijden Sport'.»

HUMO Mag het een klein mirakel heten dat er die avond geen doden zijn gevallen?

Kleijwegt «Inderdaad, vooral omdat de rellen totaal onverwacht kwamen. Mijn werktitel luidde niet voor niets 'Geen draaiboek'. De meeste agenten stonden twee uur voor de finale nog het verkeer te regelen en dachten ’s avonds lekker naar Feyenoord te gaan kijken.

»Zo zijn er wel meer tragikomische aspecten aan het verhaal. Eén Engelse supporter vertelt hoe hij na de match samen met zo’n tachtig landgenoten ontsnapte uit de Kuip en een lege bus van het openbaar vervoer mét chauffeur gijzelde om hen naar het vliegveld te brengen. Terwijl de meesten onder hen met de ferry waren overgekomen! Op het vliegveld zette de politie hen meteen op het vliegtuig met de woorden: ‘Don’t ever come back to Rotterdam!»

HUMO De titel van de documentaire is uiteindelijk 'De gesloopte finale' geworden. Moeten we die titel ook figuurlijk opvatten?

Kleijwegt «In Nederland is die finale tot vandaag inderdaad overschaduwd door het geweld. Bij de aanwezigen zit het zelfs nog heel diep. Die Nederlander die in het Tottenham-vak zat, is uit angst tien jaar weggebleven uit een voetbalstadion, een andere Feyenoord-supporter zoekt nog steeds elk weekend op wat Tottenham heeft gedaan, en is elke keer weer blij als ze verloren hebben!»

HUMO Ironisch genoeg hebben de Feyenoord-supporters zich nadien ook niet bepaald een positief imago aangemeten…

Kleijwegt «Dat klopt. In 1974 was er nog sprake van the English disease, maar die is besmettelijk gebleken. Toen beide ploegen in 1983 nog eens tegenover elkaar stonden, was de Feyenoord-aanhang wel degelijk voorbereid. Toen werden de camera’s ook op de tribunes gericht, wat schokkende beelden opleverde. Negen jaar na die bewuste finale waren we zelf onze onschuld al kwijt…»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234