null Beeld

Docu: Back in The USSR

Om in kaart te brengen hoe de voormalige Sovjet-Unie er twintig jaar na de val van het communisme bij ligt, ondernamen kameraden Jan Balliauw (52) en Stefan Blommaert (53) een tocht langs de plekken waar het nieuws hen de voorbije twee decennia als Oostblok-specialist van de VRT had gebracht.

Sander Van den Broecke

Ze reisden 48.000 kilometer en namen 150 uur gesprekken op, en die werden gebald in vier documentaires van 52 minuten. Titel van de reeks: 'Back in the USSR', naar de song van The Beatles.


HUMO 'The Ukraine girls really knock me out, they leave the West behind. And Moscows girls make me sing and shout,' zingt Paul McCartney. Dát is nog eens goeie reden om achter het oude IJzeren Gordijn te gaan piepen.

Jan Balliauw «Dat er in Oekraïne veel mooie vrouwen zijn, zal ik niet ontkennen. We hebben er zelfs één gesproken: Ruslana, de Eurovisiesongwinnares die zich actief heeft ingezet tijdens de Oranjerevolutie van 2004.

»Zij heeft ons trouwens de titel van het programma aangereikt. Ze vertelde dat de democratie in haar land er zeven jaar later weer een pak slechter aan toe is. De persvrijheid wordt aan banden gelegd, oppositieleden worden opgesloten. 'It's back to the USSR,' zei ze.»


HUMO Geldt dat voor heel de voormalige Sovjet-Unie?

Balliauw «Twintig jaar geleden was er alleen chaos: heel dat land lag overhoop en de economie lag op zijn gat. Dat is allemaal enorm verbeterd. In de Poetin-jaren is het gemiddelde inkomen met 400 procent gestegen, er is weer werk, er wordt waanzinnig veel gebouwd. Maar een écht efficiënt, modern land is het nog steeds niet.»


HUMO Vonden jullie Rusland nog zo boeiend als twintig jaar geleden?

Balliauw «Zeker. Al moet ik toegeven dat we toen iets unieks hebben meegemaakt. Ik ben in 1990 voor het eerst naar Moskou gegaan: had je me toen verteld dat het communisme één jaar later niet meer zou bestaan, ik had je gek verklaard.

»Dat was wereldnieuws, en wij mochten er elke dag verslag over uitbrengen. Men is dat misschien vergeten, maar de gebeurtenissen van toen hadden een nog grotere impact op de wereld dan de aanslagen van 9/11.»


HUMO Waarom doen jullie het met z'n tweeën?

Balliauw «Omdat het betere televisie oplevert. Eén journalist die zich tot de camera richt: dat is nooit heel spontaan. We halen herinneringen op, vullen elkaar aan en de camera registreert gewoon. Niks stond op papier. Bovendien kennen we elkaar goed: we hebben in 1980 nog samen de eerste uitzending van Radio Centraal in Antwerpen gemaakt.»


HUMO 't Zal best wel hard werken geweest zijn, maar toch lijkt zo'n reeks - in deze tijden van besparingen - ook wel een heel mooi geschenk van de VRT.

Balliauw «Absoluut. Het is de eerste keer in al die jaren dat ik de kans krijg om zoiets te maken. Het was hard: in die twee maanden dat we hebben gefilmd, hebben we geen énkele dag vrij genomen - allemaal om te besparen. Maar mij hoor je niet klagen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234