null Beeld

Docu: Behind the Redwood Curtain

Je hebt wouden en wouden, en het wereldberoemde Redwood Forest in Californië is er duidelijk eentje van de tweede categorie. De bomen (wetenschappelijke naam: sequoia sempervirens) worden er tot 1.800 jaar oud, en kunnen in die tijdspanne tot 120 meter hoogte groeien; zo hoog als de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen.

Noud Jansen

De Vlaamse Liesbeth De Ceulaer maakte een prachtige film over het Redwood Forest, en over de mensen die er dag in dag uit mee te maken hebben: de houthakkers die het woud omzagen en de activisten die dat willen beletten, de wetenschappers die het woud onderzoeken en de indianen die er al vele generaties lang in wonen.

Liesbeth De Ceulaer «Zes jaar geleden maakte ik aan de filmschool een eindwerk over twee Canadese muzikanten, Hank Pine en Lily Fawn. Eén van hun beste liedjes, een nummer over het woud dat ‘Shakes the Tops of the Trees’ heet, vond ik zo mooi dat ik een belofte aan mezelf deed: ooit maak ik een film die bij die tekst past. Een paar jaar later ben ik dan nogal toevallig in het Redwood Forest beland, toen ik met enkele vriendinnen een roadtrip maakte langs de westkust van Amerika. Dat woud maakte echt een enorme indruk op mij, dus ik wist meteen: dit is het.

»’t Was voor mij van meet af aan duidelijk dat het woud het hoofdpersonage van mijn film moest worden, dat het vooral het woud was dat in beeld moest komen. De zeven personages die ik in de film opvoer, kijken allemaal vanuit een verschillend standpunt naar dat woud, maar het woud is wel het enige waar ze in de film over praten.»

HUMO De standpunten van de houthakkers en van de activisten lopen het meest uiteen. Wisten de houthakkers dat je ook contact had met de activisten, en omgekeerd?

De Ceulaer «Ja, ik heb hen dat meteen duidelijk gemaakt. Aanvankelijk was ik er eerlijk gezegd wel een beetje bang voor: ‘Oei, gaan ze dan nog wel willen meedoen?’ Maar ik merkte al snel dat het juist een motivatie was: geen van beide partijen wilde dat enkel het andere kamp aan het woord kwam.

»De houthakkers staan natuurlijk in een slecht daglicht, omdat in de jaren 80 en 90 bijna 98 procent van het Redwood Forest gekapt is onder leiding van de Texaanse zakenman Charles Hurwitz. Een spijtige zaak uiteraard, maar ik heb veel sympathie voor die houthakkers. ’t Zijn veelal mannen die oprecht houden van de streek en van de bomen. Het punt is: zij zien het woud óók als iets waarmee je je brood kunt verdienen, terwijl de activisten van mening zijn dat elke boom moet blijven rechtstaan. Mij lijkt dat een onrealistisch streven; ik denk dat het verstandiger is om naar een gulden middenweg te zoeken.»

HUMO Jij hebt maandenlang in het Redwood Forest rondgezworven om deze film te maken. Dat moet een avontuurlijke onderneming geweest zijn.

De Ceulaer «Bij momenten wel, ja. Het avontuurlijkste moment was nog die keer dat we ’s ochtends vroeg in het bos wilden filmen, en dat mijn cameraman en ik dus maar de nacht doorbrachten op het platform van een zogenaamde tree sitter (activist die zich in een boom ophoudt om het omhakken te beletten, red.). Dat platform was ongeveer zo groot als een deur – het wás volgens mij zelfs een deur – dus je kunt je voorstellen hoe beangstigend dat was, zo op 50 meter hoogte. We hingen natuurlijk wel vast aan kabels die mee onze slaapzak in gingen, maar die deur was hard en die slaapzak koud, en dat platform wiegde constant mee met de wind. En het ergste was nog dat op een zeker moment een eekhoorn ons kwam lastigvallen: dat beestje trippelde de hele tijd over onze slaapzakken, tot aan ons hoofd. Achteraf gezien was dat misschien wel de meest unieke ervaring van mijn leven, maar op dat moment dacht ik alleen maar: verdomme, laat mij nu gewoon slápen (lacht).»


Bekijk de trailer van 'Behind the Redwood Curtain'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234