null Beeld

Docu: Belpop - Louis Neefs

Wie weet zal zijn borstbeeld in Gierle vanavond even glimlachen: in ‘Belpop’ wordt het verhaal verteld van wijlen de warmste bariton van Vlaanderen en verre omstreken, Louis Neefs (1937-1980).

Naast familieleden, producers en ouwe getrouwen komt ook een bekende fan aan het woord: Mark Uytterhoeven.

Mark Uytterhoeven «Toen ik nog een klein ventje was, werkte mijn vader na zijn uren als radioprogrammator voor het NIR, de voorloper van de BRT. Stápels singeltjes kreeg hij in die tijd met de post bezorgd, die ik in den duik draaide, wanneer hij niet thuis was. Zo heb ik de muziek van Louis Neefs leren kennen, en ik was meteen óm: ik vond zijn stem geweldig, maar zeker ook zijn teksten.

» Eric Melaerts zei me ooit dat er in de popmuziek maar drie onderwerpen bestaan - ik wil haar, ik heb haar, ze is weg - maar de teksten van Louis gingen veel verder: dat waren echte verhaaltjes. Neem nu ‘Het winkeltje’, een heerlijk weemoedig lied over een lieve oude dame die knoopjes, bandjes en borduursels verkoopt, en die op het einde van het lied wordt begraven: als kind al kon ik er niet genoeg van krijgen.

»’t Was ook in die tijd, in ’67, dat Louis Neefs een eerste keer meedeed aan het Eurovisiesongfestival. Wij zaten uiteraard met de hele familie voor de buis: een Mechelaar die aan het Songfestival meedeed, dat was natuurlijk iets geweldigs. ’t Is te zeggen, Louis was van Gierle, in de Kempen, maar in Mechelen werd hij als een Mechelaar beschouwd omdat hij daar woonde.

» Ik herinner me dat hij twee jaar later nog eens meedeed, en halverwege ‘Jennifer Jennings’ plots de armen boven het hoofd hield en zijn handen tegen elkaar kletste. Grote consternatie natuurlijk: wat kon Louis daarmee bedoeld hebben? Tegenwoordig komen ze met een driedubbele flikflak het podium opgevlogen, maar in de tijd dat het Songfestival nog een Belangrijke Gebeurtenis was, was zoiets nog heel speciaal.»

HUMO Heb jij Louis Neefs ooit ontmoet?

Uytterhoeven «Twee keer zelfs. Enfin, de eerste keer heb ik hem enkel van op afstand gezien: ik was vijftien, en hij stond in het doel tijdens een hockeywedstrijd in Sint-Katelijne-Waver. De tweede keer was in mijn studententijd in Gent, toen ik samen met een paar vrienden een filmpje op Super 8 maakte.

»Omdat we een paar cameo’s van bekende Mechelaars wilden hebben, ben ik met een cameraatje in de hand bij Manu Verreth en Rik De Saedeleer gaan aanbellen, en dus ook bij Louis Neefs, die op de Stuivenbergvaart woonde. Hij deed zowaar zélf de deur open - geweldig verrassend vond ik dat. En toen ik hem beschroomd vroeg of ik hem mocht filmen, zei hij: ‘Oké, maar waar, wanneer en hoe?’

»Ik haal dus dat cameraatje van achter mijn rug en zeg: ‘Hiermee, daar, en nu onmiddellijk.’ Hij is dan met zijn rug naar de Leuvense Vaart gaan staan, en zo heb ik hem een minuutje gefilmd – wazige beelden, want van de zenuwen had ik mijn lens niet goed afgesteld. Maar misschien zijn het wel de laatste beelden die ooit van hem gemaakt zijn, want een paar maanden later, op kerstdag 1980, is hij samen met zijn vrouw verongelukt in Lier.

»Ik was aan het presenteren op Radio Mechelen toen iemand het me kwam melden: ik ben recht naar huis gefietst om mijn hele Louis Neefs-collectie te gaan halen: de rest van de dag hebben we alleen nog zijn muziek gedraaid.

»Als je het kerkhof van Mechelen betreedt, achter het stadion van KV Mechelen, dan liggen Louis en zijn vrouw aan de rechterkant, dicht bij het kapelletje. Mijn moeder ligt ook op dat kerkhof begraven: wanneer ik haar graf bezoek, passeer ik altijd ook even langs Louis en Liliane. Tweeëndertig jaar dood alweer: ’t is bijna niet te geloven.»

Bekijk 'Jennifer Jennings' op het Eurovisiesongfestival in 1969:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234