null Beeld

Docu: Can't Stand Losing You – Surviving The Police

Wat wij van zijn soloplaten moeten denken, weten we al héél lang niet meer, maar laten we het hierover eens zijn: het gros van wat Stings voormalige groepje The Police ooit op een geluidsband heeft gezet, staat anno 2015 nog altijd pal overeind. ‘Can’t Stand Losing You’ is niet alleen de titel van één van de vele onverwoestbare singles die The Police tussen ’78 en ’83 uitbracht, maar ook van de carrière-omspannende documentaire over de band.

Noud Jansen

Andy Summers «Een jaar nadat in 2006 mijn memoires waren verschenen, ‘One Train Later’, begonnen we met The Police aan een wereldwijde reünietournee. Dat was de directe aanleiding voor ‘Can’t Stand Losing You’: het leek me een uitstekend idee om een film te maken waarin archiefmateriaal gekoppeld werd aan nieuwe beelden van de groep on the road. Uiteindelijk heeft het vijf jaar geduurd eer zowel de regisseurs (Lauren Lazin en Andy Grieve, red.) als ikzelf tevreden waren over het resultaat, en toen was er nog één horde die genomen moest worden: Stewart (Copeland, red.) en Sting moesten hun handtekening ter goedkeuring nog zetten. Stewart gaf vrijwel meteen zijn akkoord, maar Sting was op tournee, en wat ik ook ondernam, ik kreeg hem maar niet te pakken. Uiteindelijk was het zijn manager die haar handtekening heeft gezet – ik weet op dit moment dus nog altijd niet of Sting de film met eigen ogen gezien heeft. Oh, well.»

– De documentaire schetst niet altijd een even flatterend portret van Sting. Zo is er een scène waarin hij u tijdens een repetitie op een nogal botte manier vertelt hoe u een bepaalde partij dient te spelen.

Summers «Klopt, ja. ‘Hey, wie heeft dit fucking nummer geschreven, jij of ik? Ík heb dit fucking nummer geschreven, níét jij. Dus piss off.’ (lacht) Ach, Sting en ik zijn altijd de beste vrienden geweest, hoor. Maar iedere goeie rockgroep heeft nu eenmaal af te rekenen met conflicten. Meer zelfs: zonder die conflicten zouden ze nergens zijn. Een paar tamme gasten op het podium, daar wordt toch niemand opgewonden van? Drie blootliggende stroomdraden, die alle drie vechten voor hun plek: dát komt pas over.»

– The Police stopte ermee in 1983. Te vroeg?

Summers «Ik vind van wel, ja. In 1983 hadden we een plaat én een single op de eerste plaats van hitlijsten over de hele wereld staan (‘Synchronicity’ en ‘Every Breath You Take’, red.): je kunt dus niet zeggen dat we op onze retour waren. Maar Sting wilde nu eenmaal solo gaan, dus Stewart en ik hadden geen keus. Ik heb dat altijd betreurd: wat mij betreft hadden we nog veel langer kunnen doorgaan.

»Maar de reünietournee van 2007 en 2008 heeft veel goed gemaakt, in die zin dat het een waardiger einde was dan dat van 1983. We speelden beter dan ooit tevoren, en we verkochten de allergrootste zalen uit – ik denk zelfs niet dat er ooit een band is geweest die een meer succesvolle reünietournee heeft ondernomen.»

– Is het uitgesloten dat jullie in de toekomst nog eens een reünietournee ondernemen?

Summers «Zeg nooit nooit, maar het lijkt me toch erg onwaarschijnlijk. En gesteld dat we het tóch zouden doen, dan zouden we het in ieder geval veel kleinschaliger aanpakken. Vergeet niet: we ondernamen onze reünietournee net vóór de globale recessie, toen de mensen nog geld hadden om concerttickets te kopen. Die tijden zijn voorbij, zoals je weet. En ik vrees dat het met The Police dus ook voorbij is. Jammer, maar helaas.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234