null Beeld

Docu: Chasing Ice

De met prijzen ondergesneeuwde documentaire 'Chasing Ice' is een visueel verbluffend portret van ’s werelds mooiste gletsjers, ten prooi aan de klimaatverandering.

Tim Van Steendam

undefined

Drie jaar lang legde de gelauwerde natuurfotograaf James Balog de veranderende ijslandschappen in Groenland, Antarctica en andere diepgevroren oorden op beeld vast - een fraai kunstwerk dat de kijker koude rillingen bezorgt. Komt dit ooit nog goed?

Ook Serge de Gheldere, CEO van Futureproofed en klimaatambassadeur van Al Gore, zal vanavond voor het tv-debuut van deze documentaire met verstilde kracht in zijn zetel gehouwen zitten.

Serge de Gheldere «De film heeft in de Amerikaanse cinema’s blijkbaar heel wat indruk gemaakt. Hij zou zelfs klimaatsceptici totaal van mening doen veranderen.

»De time-lapse-fotografie van Balog, die de evolutie van een gletsjer over meerdere jaren versneld weergeeft, is natuurlijk heel wat anders dan de zoveelste saaie grafiek over het poolijs. In de documentaire zitten beelden van verschillende plaatsen in de wereld, over verschillende jaren, waardoor je ziet hoe uniek een gletsjer wel is.»

HUMO Waarom moeten we onze gletsjers koesteren?

De Gheldere «Afhankelijk van waar het ijs of de gletsjer zich bevindt, dienen ze een ander doel.

»Bij de noordpool, die dramatisch snel aan het verdwijnen is, denken mensen automatisch aan ijsberen, maar daar gaat het niet over. De noordpool fungeert als de airco van onze planeet. Negentig van het zonlicht dat er op het ijs valt, wordt gereflecteerd - wat voor een enorme verkoeling zorgt. Maar hoe kleiner de ijsoppervlakte, hoe minder licht er wordt gereflecteerd, hoe meer zonlicht er wordt geabsorbeerd door de zee, hoe warmer de zee wordt, hoe sneller het ijs smelt, enzovoort.

»Als het noordpoolgebied opwarmt dan gaan ook Alaska en Siberië opwarmen. Daar is veel permafrost: grond die permanent bevroren is. Als die smelt, gaan alle planten en dierlijk materiaal die er al tienduizenden jaren in opgeslagen zitten rotten, met als gevolg: een enórme uitstoot van methaangas. Dat is nu al bezig! Daar liggen wetenschappers echt van wakker.

»Daarnaast dienen de gletsjers in de Alpen, Himalaya of Andes als buffervat; ze voorzien de rivieren permanent van zoet water voor de landbouw, en ze zorgen voor drinkwater. Zonder gletsjers is er geen reservewater meer en komt de landbouw en de toegang tot zoet water voor miljarden mensen in het gedrang.

»Daarnaast doet afbrokkelend ijs van het vasteland van Groenland en Antarctica de zeespiegel stijgen - in tegenstelling tot smeltend noordpoolijs, dat al in het water drijft en op dat vlak dus geen effect heeft. Als die gigantische volumes blijven afbrokkelen dan gaat de zeespiegel met zes of zeven meter stijgen.

»Ijs dient dus veel verschillende doelen. En het gaat niet alleen om het verdwijnen van onze prachtige ecosystemen, maar vooral ook om het zichzelf versterkende proces.»

HUMO Vorig jaar zei u op het World Creativity Forum dat de komende tien jaar de belangrijkste zijn sinds het ontstaan van de mensheid.

De Gheldere «Ja, maar dat zijn niet mijn eigen woorden. Ze komen verrassend genoeg uit het rapport van het Wereld Economisch Forum, de politieke en economische wereldleiders die jaarlijks in het Zwitserse Davos bijeenkomen.

»De voorbije twee jaar stond daar telkens heel duidelijk in dat als we de klimaatverandering niet snel oplossen, dat de kans op een ontwrichting van onze maatschappij dan op allerlei vlakken bijzonder groot wordt. De sense of urgency is dus heel reëel.»

HUMO En toch hebben we wéér een mislukte klimaattop achter de rug.

De Gheldere «Absoluut. Dat is het tragische van de zaak: de inertie van overheden en bedrijven.

»De discussie of de mens de oorzaak is, is nochtans afgerond. De voorbije twaalf jaar zijn er veertienduizend peer-reviewedwetenschappelijke studies gepubliceerd, en daar waren er welgeteld vierentwintig bij die sceptisch waren.»

HUMO Bent u desondanks een vooruitgangsoptimist?

De Gheldere «Nee, niet meer. Eerlijk waar: ik denk dat we de boot aan het missen zijn.»


Trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234