null Beeld

Docu: Classic Albums: Black Sabbath

In 1970 maakte de Engelse band Black Sabbath een album dat sindsdien als de wieg van de heavy metal wordt beschouwd: het legendarische 'Paranoid'.

Hugo Matthysen

De spilfiguren van de groep waren gitarist Tony Iommi (spreek dat uit als Ayomi - leuke voornaam voor een nog te maken Pfaffje, trouwens) en de onvergetelijke Ozzy Osbourne. Als iemand het fijne weet over het ontstaan van de plaat, dan is het wel popkenner Clement Peerens.

HUMO Vertel ons iets wat we niet via Google kunnen opsnorren.

Clement Peerens «Ozzy Ozbourne heeft West-Vlaamse roots! In de eerste helft van de vorige eeuw waren de vissers aan onze kust nog erg bijgelovig. De moeder van Ozzy, een zekere Mit Huysentruyt - geen familie - werkte als kaartlegster op een vissersboot. Ze moest met haar tarotkaarten de beste visgronden aanwijzen.

»Om een lang verhaal kort te maken: dankzij haar navigatiekunsten zijn ze op een dag tegen een klip voor de kust van Cornwall geknald. Ter verontschuldiging voerde juffrouw Huysentruyt aan dat ze ongesteld was, en dat haar voorspellingen op die dagen vijf graden kunnen afwijken ten opzichte van een kompas.»

HUMO Hoe heeft ze daar in Cornwall de vader van Ozzy leren kennen?

Peerens «Via een Engelse waarzegster. Die had haar gezegd dat ze een café moest binnenstappen, en de eerste man die haar aansprak zou een gevoelige prins zijn, met wie ze haar leven lang gelukkig zou zijn.

»Later heeft Mit vaak verteld dat die eerste man die haar had moeten aanspreken waarschijnlijk net even was gaan plassen toen ze binnenkwam. Want John Osbourne deed weinig meer dan vechten en het daarna op een zuipen zetten om de overwinning te vieren, of de nederlaag te verdrinken. Ook de kleine Ozzy heeft geweldig veel mot gekregen.»

HUMO Ozzy heeft dus geen gelukkige jeugd gehad?

Peerens «Dat weten we niet. Ozzy vertelt wel eens dat hij graag in Blankenberge ging dansen, in een bloemenjurkje waar hij heel trots op was. Zijn geheugen is dermate gesjokkedeisd dat hij de verhalen van zijn moeder voor jeugdherinneringen houdt.»

HUMO Even terug naar 'Paranoid'. Waar haalde Ozzy zijn inspiratie?

Peerens «Bij Willem Vermandere. Zijn ma had van haar zus de elpee 'Langs de Schreve'gekregen, en omdat het mens verging van de heimwee werd die plaat grijsgedraaid. Ozzy, die daar geen woord van verstond, meende in dat vreemde gemompel satanische boodschappen te horen.

»Zijn moeder was trots dat haar zoon nu ook paranormaal begaafd was. Ozzy heeft toen een brief gestuurd naar Vermandere, waarin hij vroeg of de man lid wou worden van Black Sabbath. De brief is nooit aangekomen, omdat de Belgische post geen raad wist met het adres Satan - West-Flanders, Belgium. Ozzy maakte zich overigens de vreemdste voorstellingen van de West-Vlaamse zanger. Dat blijkt onder meer uit de song 'Iron Man'.»

HUMO Gaat dat nummer over Willem Vermandere?

Peerens «Ja. Osbourne was ervan overtuigd dat Willem Vermandere vanuit het verleden naar onze tijd was gereisd, om de mensheid te redden. Daarbij was hij stoemelings in een vervelend magnetisch veld gesukkeld, en daardoor gemetaliseerd.

»Vandaar ook de benaming metal voor het muziekgenre. De tekst spreekt voor zich: ‘He was turned to steel / In the great magnetic field / When he traveled time / For the future of mankind!’

HUMO Hebben Osbourne en Vermandere elkaar ooit ontmoet?

Peerens «In de jaren tachtig is Ozzy naar een concert van Vermandere geweest in een cultureel centrum in Roeselare. Hij had een bril met een zwart montuur opgezet om zich wat te vermommen.

»De lichtjes bijziende Vermandere, die dacht dat Nana Mouskouri hem met een bezoek vereerde, wou de beroemde Griekse zangeres achteraf even gedag zeggen in de cafetaria.

»Maar die broekschijter van een Ozzy heeft hem afgeweerd met een kruis en een plantenspuit met wijwater, en is dan op de vlucht geslagen.»

Bekijk een filmpje »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234