null Beeld

Docu: De applausman

Wie in de vroege jaren 90 enigszins bij zijn positieven was, herinnert zich vast nog Antoon De Pauw, de bijgenaamde ‘applausstreaker’ die in korte tijd tot een Vlaamse cultfiguur uitgroeide door op allerhande concerten, theatervoorstellingen en massa-evenementen ongevraagd het podium te betreden en het applaus voor anderen in ontvangst te nemen.

Noud Jansen

Dat is althans de insteek van de documentaire ‘De applausman’, vanavond op Canvas, waarin het dramatische leven van de vijf jaar geleden in mysterieuze omstandigheden overleden De Pauw wordt gereconstrueerd, en een beroep wordt gedaan op getuigenissen van onder meer Helmut Lotti, Ben Crabbé en de zeer betreurde Luc De Vos.

Ruben Vermeersch (maker) «Ik wilde deze documentaire maken om de vergeten cultfiguur Antoon De Pauw als het ware terug tot leven te wekken. Veel mensen herinneren zich Antoon niet meer, wat eigenlijk ook niet zo verwonderlijk is: ook al heeft hij tot in het Antwerpse Sportpaleis toe zijn kunstje opgevoerd, op de Night of the Proms met name, en ook een keer in de ‘Soundmixshow’ met Bart Kaëll; hij deed in wezen niets speciaals om dat applaus te verkrijgen. Waar hij wel goed in was: hij wist altijd precies op het juiste moment het podium te betreden. Strak in het pak stapte hij dan naar voren en met een diepe buiging nam hij het applaus in ontvangst – daarna vluchtte hij ijlings weg via de backstage.»

HUMO Hoe flikte hij het om dat telkens weer voor mekaar te krijgen? In die tijd was er toch ook al security?

Vermeersch «Hoe hij het in het prille begin van zijn ‘carrière’ aanpakte, ben ik nooit te weten gekomen, maar na een tijdje deed hij alleszins een beroep op een bevriende cameraman: die hielp hem om via de persingang in de backstage binnen te raken. Hij had ook een vervalste perskaart, dus in de regel had niemand van de security argwaan. Die bevriende cameraman filmde hem ook tijdens de aanloop naar en na afloop van zijn acties: voor mij waren die beelden uiteraard een godsgeschenk.

»Antoon De Pauw was dan ook een merkwaardige figuur, van wie nooit iemand te weten is gekomen waarom hij deed wat hij deed. Sommige mensen dachten dat hij een activist was die iets wou aanklagen; anderen zagen niets meer dan een loslopende gek in hem.»

HUMO Wat denk jij?

Vermeersch «Lastig te zeggen: de mensen die hem gekend hebben, geven allemaal een andere verklaring. Zelf denk ik dat hij het deed uit pure passie voor het applaus, maar ik laat het aan de kijker over om te beslissen. In ieder geval vind ik dat het verhaal van Antoon De Pauw veel vertelt over onze huidige maatschappij. ‘Selfie’ is niet voor niets het woord van het jaar. Wat dat betreft, was hij een soort voorloper, een pionier. Het beeld dat in de media van hem werd opgehangen, was ook niet altijd even fraai. In de documentaire probeer ik te achterhalen wie Antoon echt was.

»Om beter te begrijpen waarom hij het deed, ben ik afgelopen zomer overigens zelf twee keer op een podium gesprongen om het applaus in ontvangst te nemen, op Marktrock en op Leffingeleuren. Gewoon om te weten hoe het voelt.»

HUMO En?

Vermeersch «Het was verschrikkelijk (lacht).Ik heb sowieso al plankenkoorts, dus voor mij voelde het echt vreselijk aan. Uiteindelijk heeft het de montage niet gehaald, omdat het de kijker nog meer in de war zou brengen.»

HUMO Laatste vraagje: ben je bekend met de Nederlandse documentaire ‘Alles voor een lach’, over de talentvolle maar veel te vroeg gestorven komiek Rob van Liempt?

Vermeersch «‘Alles voor een lach’? Nee, dat zegt me niets.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234