null Beeld

Docu: De man met 100 kinderen

Wervende titel heeft de documentaire die vanavond op Nederland 2 wordt uitgezonden, maar hij strookt niet helemaal met de waarheid: wanneer wij ‘m ernaar vragen, zegt Ed Houben bij benadering ‘slechts’ 89 kinderen te hebben.

Houben, een 43-jarige stadsgids uit Maastricht, is in zijn vrije tijd spermadonor, en wel eentje van het hyperenthousiaste soort: via zijn professioneel ogende website komt hij in contact met zogeheten wensouders uit alle hoeken van West-Europa, die hij via de ‘bekermethode’ dan wel de natuurlijke weg van zijn prijszaad voorziet.

Ed Houben «Op mijn negentwintigste heb ik me voor het eerst bij een spermabank gemeld, aangespoord door mijn twee feministische zussen. Ik vond het wel een goede daad om vrouwen te helpen bij zoiets belangrijks.

»Vijf jaar heb ik dat gedaan, tot ik in 2002 een krantenartikel onder ogen kreeg waarin stond dat er in Nederland een groot tekort aan donoren was ontstaan - er waren immers geruchten dat de wetgeving zou veranderen, zodat donoren niet meer anoniem zouden blijven. Veel spermabanken sloten noodgedwongen de deuren, en andere weigerden om nog lesbische koppels of alleenstaande vrouwen te helpen: men kon nu eenmaal niet iedereen meer van zaad voorzien, was de redenering.

»Ik vond dat dermate onrechtvaardig dat ik diezelfde dag nog een tamelijk lijvige tekst op een lesbische website heb achtergelaten, waarin ik mezelf als donor aanbood, en uitlegde wie ik was en waarom ik dat wou doen. Daar kwamen erg veel reacties op.»

HUMO Aanvankelijk had u nooit seks met een wensmoeder: u zonderde zich af op het toilet van uw appartement, en u kwam even later met een gevuld potje terug. Dat is in de loop der jaren veranderd.

Houben «Ja, ’t is begonnen toen een vrouw van wie de man onvruchtbaar was, me vertelde hoe jammer ze het vond dat de conceptie van haar kind op zo’n emotieloze manier zou gebeuren, als een zakelijke transactie. Ik had op dat moment toch geen relatie, dus na een soa-test was er geen belemmering meer.

»Sindsdien laat ik de vrouwen de keuze, al dring ik me uiteraard niet op. Ik doe het alleszins níét voor de seks, zoals me vaak wordt aangewreven. En voor het geld doe ik het al evenmin: behalve een onkostenvergoeding vraag ik er niets voor, omdat ik dan zou profiteren van de nood van anderen.

»’t Is altijd mijn schrikbeeld geweest om over twintig jaar een volwassen persoon tegenover me te zien die me komt vragen wat ik met de 50 euro heb gedaan die zijn ouders voor hem hebben betaald – stel je voor dat ik er een paar kratten bier voor had gekocht. Een mensenleven is onbetaalbaar, vind ik.»

HUMO Hoe lang denkt u er nog mee door te gaan?

Houben «Eigenlijk had ik er twee jaar geleden al mee moeten stoppen. Ik kreeg toen een relatie met een wensmoeder die ik aan een kind had geholpen, en van het begin af drukte ik haar op het hart dat ze het me vooral moest zéggen als mijn donorschap haar stoorde: dan zou ik er onmiddellijk mee stoppen.

»Maar dat hoefde niet voor haar – ‘Nee, écht niet’ – en dus ben ik er maar mee doorgegaan. Pas toen de relatie op de klippen was gelopen, biechtte ze me op dat ze had gehoopt dat ik er uit mezelf mee zou stoppen. Ik dacht: ‘Dus al die stand-upcomedians hebben tóch gelijk: vrouwen bedoelen nee wanneer ze ja zeggen, en ja wanneer ze nee zeggen.’

»Maar om op je vraag te antwoorden: ik ben van plan om vanaf volgend jaar te gaan afbouwen. Tien jaar van m’n leven heb ik hier praktisch al mijn vrije tijd ingestoken: dat kun je niet eeuwig volhouden. Ik ben Mahatma Gandhi niet.»

Bekijk een fragment:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234