null Beeld

Docu: Drie generaties

Goed nieuws voor wie geen trek heeft in de zoveelste variant van ergerlijk slecht in scène gezette reality-tv met gênant irritante figuren in de hoofdrol: Canvas brengt acht weken lang Vlaamse familieverhalen over generaties die hetzelfde beroep kozen.

Jan Lippens

Denk: leraars en circusartiesten, maar ook: piloten en fietsenmakers. Veel kans dat hun verhalen de vrijblijvende anekdotiek zullen overstijgen, want de reeks is van de hand van Peter Vandekerckhove, die eerder tekende voor het bejubelde 'Meneer doktoor'.

Hij kreeg de smaak van het vertellen flink te pakken door die serie, want hij heeft nu samen met onder meer gewezen VRT-manager Wim Vanseveren een productiehuis opgericht. Dat heet niet geheel toevallig De Raconteurs.

Peter Vandekerckhove «We zijn ervan overtuigd dat het publiek meer echte Vlaamse verhalen wil. En niet alleen op televisie. Schilders als Luc Tuymans of Michaël Borremans vertellen toch ook verhalen? Je ziet het in films, muziek, enzovoort. Goeie verhalen zijn bijna vanzelf universeel. Kijk maar naar het succes van 'Rundskop' of 'De helaasheid der dingen': Vlaamser kunnen die films niet zijn, en toch worden ze internationaal gewaardeerd.»


HUMO De doorsnee-Vlaming staat niet echt bekend als een extraverte verteller. Hoe hebt u die families zover gekregen?

Vandekerckhove «'Meneer doktoor' was een mooi visitekaartje. Mijn gesprekspartners wisten dat we ze met respect zouden behandelen en dat we geen uitlachtelevisie maken. We hebben de generaties trouwens ook apart geïnterviewd, en achteraf hebben we hun verhalen door elkaar gevlochten. Pas in de slotfase komen ze samen in beeld.

»De research was wel behoorlijk moeilijk. We dachten dat we makkelijk families met drie generaties notarissen zouden vinden, maar een doorsneenotaris neemt meestal pas rond zijn veertigste het kantoor over van de vorige generatie.

»Opa notaris was dus dikwijls al overleden, en we wilden geen navertelde geschiedenis. En drie generaties verpleegsters of leraressen opsporen was ook niet evident, want de eerste naoorlogse generaties moesten nog verplicht stoppen met werken zodra ze een kind kregen.»


HUMO Er zitten ook middenstanders en familiebedrijfjes tussen.

Vandekerckhove «Ja, we hebben bijvoorbeeld een familie van suikerbakkers geïnterviewd. De grootvader is destijds in zijn achterkeuken begonnen met het gieten van cuberdons, die kegelvormige rode snoepjes. Zijn zoon volgde een opleiding tot banketbakker, en hij wilde de zaak van zijn vader vernieuwen en uitbreiden.

»Gevolg: ruzie. En de kleinzoon is een hoogopgeleide marketeer met zijn eigen ideeën. Dat verhaal neemt op het eind de allures van een shakespeareaans drama aan. Zonder moord en doodslag, maar toch (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234