null Beeld

Docu: 'Earthflight'

Na prestigieuze natuurdocumentaires als ‘Planet Earth’ en ‘Life’ is ‘Earthflight’ de nieuwste pluim op de hoed van de BBC. In die zesdelige docureeks - vanaf vanavond op Canvas - wordt de vogeltrek létterlijk vanuit vogelperspectief weergegeven.

Katrien Depecker

Met behulp van technische snufjes wordt telkens een continent verkend, waardoor de focus niet alleen op onze gevederde vrienden komt te liggen, maar ook op Moeder Aarde zelf. John Downer, tevens bekend als de Birdman of Bristol,is één van de producers die vier jaar lang aan ‘Earthflight’ heeft gewerkt.

John Downer «In Engeland vragen de meeste kijkers zich af hoe we de vogels van zó dichtbij hebben kunnen filmen. Ons geheim? Imprinting,een fenomeen waarbij sommige vogelsoorten het eerste levende wezen dat ze na hun geboorte zien als hun moeder gaan beschouwen, en het overal naartoe volgen.

»Ik heb het vijfentwintig jaar geleden voor het eerst zelf uitgeprobeerd voor een aflevering van ‘Wildlife on One’: een eendenei kwam uit in m’n schoot, en aangezien het een jaar duurt voor je je vogel met een gerust hart vrij kan laten rondvliegen, nam ik haar overal mee naartoe. Ze zat naast me in de auto, zat op kantoor op mijn hoofd terwijl ik probeerde te telefoneren, en we gingen zelfs samen naar etentjes.

»Dankzij imprinting konden we in ‘Earthflight’ met de brandganzen van Schotland naar Scandinavië vliegen: ze waren zo gewend aan onze cameraman dat hij en z’n ultralichte zweefvliegtuig deel van de vlucht werden. Enige minpunt was de vogelpoep (lacht).

»We hadden ook minuscule HD-camera’s, die we op de rug van grote vogels – adelaars, condors, gieren – vastmaakten. Via een afstandsbediening kon ik die camera’s laten draaien, waardoor we vanuit de lucht konden rondkijken en ook de andere vogels konden filmen. Verder hebben we geluidloze drones gebruikt, waarmee we midden in een vlucht wilde vogels geraakt zijn: koude rillingen!»

HUMO Hebben die revolutionaire filmtechnieken nog iets anders dan mooie beelden opgeleverd?

Downer «We hebben al snel ontdekt dat de vogels méér over dierengedrag weten dan eender welke expert. Zo kennen reigers de exacte plaats waar dolfijnen vissen naar het strand zullen jagen, en volgen jan-van-genten walvissen die leven van de sardienenmigratie - om er mee van te profiteren. Zodra we dat fenomeen begonnen te ontdekken, is ‘Earthflight’ uitgegroeid tot iets wat ik nooit had kunnen voorzien: een frisse blik op de natuur in 't algemeen.»

HUMO Tot ons spreekt een trotse vogelaar?

Downer «Als je dat maar weet!»


Hoe jaagt een visarend op een Flamingo? Je ziet het hier:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234