null Beeld

Docu: Feel My Love

Op Canvas krijgt u vanavond een redelijk unieke inkijk in het wel en wee van samenlevende mensen met dementie. Regisseuse Griet Teck trok met haar camera naar Huis Perrekes in Oosterlo en werd er een vlieg op de muur. Het resultaat van haar observaties goot ze in een documentaire, ‘Feel My Love’, die vooral toont dat leven met dementie heus niet zo zwaarmoedig hoeft te zijn als weleens wordt gedacht.

Charlotte Vercruysse

'Dementie is stigma­tiserend. De buitenwereld heeft het vaak moeilijk om voorbij de ziekte te kijken – daarom wou ik het woord 'dementie' niet in mijn documentaire.'

Griet Teck «Ik vond het belangrijk om die lichte kant van dementie te tonen: de ziekte zorgt voor moeilijke momenten, maar dat neemt niet weg dat patiënten ook goede momenten hebben, zoals iedereen. Er wordt gehuild, maar ook veel gelachen.

»Een belangrijke kanttekening daarbij is evenwel de locatie: in Huis Perrekes probeert men een dragende omgeving te creëren. De begeleiders gaan zo normaal mogelijk met de bewoners om en werken met de mogelijkheden die er nog zijn. Zo is er bijvoorbeeld een open keuken waar iedereen kan meehelpen, en dragen medewerkers geen uniformen.»

HUMO Je was daar twee dagen per week en bleef er ook slapen. Hoe was dat?

Teck «Dat was niet makkelijk, maar wel heel boeiend. Ik sliep in de zolderkamer en kon me dus wel terugtrekken als het nodig was. De medewerkers stonden ook altijd open voor een babbel. Vooral dat ik ervoor koos om alles alleen te doen, de klank én het camerawerk, maakte het niet evident.

»De eerste maanden heb ik bijna altijd zonder camera rondgelopen, zodat de mensen konden wennen aan mijn aanwezigheid en er vertrouwen kon groeien. Na een poos werd mijn aanwezigheid niet meer in vraag gesteld en kon ik ‘verdwijnen’. Soms liet ik mijn camera alleen in de kamer en ging ik buiten staan: dat leverde niet alleen prachtige dialogen op, je krijgt als kijker ook het gevoel dat je een bevoorrechte getuige bent van iets bijzonders, en dat maakt het dan weer extra authentiek.»

HUMO Hoe ben je bij dementie beland?

Teck «Mijn broer Johan heeft autisme en een verstandelijke beperking: hij is bijna 25, maar zal altijd de mentale leeftijd van een 2,5-jarige hebben. Met hem kan ik dus niet praten zoals ik dat nu met jou doe, we communiceren op andere manieren: met blikken, door samen naar muziek te luisteren, door elkaars hand vast te nemen… Maar dat maakt het niet minder betekenisvol, integendeel! Onze relatie heeft me veel inzicht gegeven. Met Johan leef ik heel erg in het hier en nu, want ik kan hem niet vragen wat hij gisteren gedaan heeft of morgen gaat doen. Bij mensen met dementie is dat ook zo.

»Dementie is enorm stigmatiserend, zeker in een maatschappij als de onze, waarin intellect belangrijk is. De buitenwereld heeft het vaak moeilijk om voorbij de ziekte te kijken. Dat probeer ik wél met de film – het woord ‘dementie’ wou ik er om die reden niet in.»

HUMO Je film kreeg bijzonder positieve reacties en was een publiekslieveling op het Filmfestival van Rotterdam. Bovendien werd hij vaak vergeleken met ‘Amour’ van Michael Haneke.

Teck «Ja, da’s een enorm compliment natuurlijk! ‘Amour’ gaat over ouder worden en de kwetsbaarheid die daarmee gepaard gaat, weliswaar iets harder in beeld gebracht dan in ‘Feel My Love’. Ik probeer ook te tonen dat het om zoveel méér gaat dan enkel die dementie. Het zit ’m vooral in kleine dingen die mensen voor mekaar kunnen betekenen. En ja, ik wilde vooral veel liefde tonen, op een genuanceerde en niet-sentimentele manier – zo heb ik het immers ervaren.»

HUMO Bedankt voor het gesprek!


Bekijk de trailer:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234