null Beeld

Docu: Gasland Part II

Het was too good to be true: in 2008 kreeg filmmaker Josh Fox een brief in de bus waarin hem en zijn familie bijna 100.000 dollar geboden werd voor hun grond in Pennsylvania.

Charlotte Vercruysse

Een buitenkansje, tot bleek dat die grond gebruikt zou worden voor fracking, een gevaarlijk en vervuilend proces om schaliegas te ontginnen. Fox werd een Man met een Missie, en vanavond ziet u waarom.

'Met de eerste film dachten we dat de problematiek opgelost zou zijn. Behoorlijk naïef'

In 2010 maakte Fox al een eerste documentaire, ‘Gasland’, over de schadelijke gevolgen van fracking voor mens en natuur, zoals ontvlambaar grondwater – Adeles ‘Set Fire to the Rain’ is er niets bij. Hij werd overladen met awards (onder andere een Emmy en de Lennon Ono Grant for Peace) en nominaties (zoals de Oscar voor Beste Documentaire), maar Fox werd ook door het vermoedelijk zwaar vervuilde slijk gehaald door de gaslobby en collega-journalisten. Drie jaar later zag ‘Gasland Part II’ het daglicht, waarin Fox ook de politieke en wetenschappelijke kant van het verhaal aan bod laat komen.

- Waarom besloot u een vervolg te maken?

Josh Fox «Het verhaal was nog niet gedaan. We wilden nagaan wat er ondertussen veranderd zou zijn, wat die verandering al dan niet in de weg zou staan, en hoe de regering erop zou reageren.

»Oorspronkelijk dachten we dat ‘Gasland’ voldoende zou zijn om de mensen actie te doen ondernemen en dat het probleem daarmee opgelost zou zijn. Behoorlijk naïef: in de plaats hebben we anderhalf jaar aanvallen, verkeerde informatie en een gigantische pr-campagne tegen de film over ons heen gekregen.»

- De film begint met de olieramp in de Golf van Mexico in 2010, waaraan BP schuldig is. Waarom opent u daarmee?

Fox «Die ramp was de grootste milieuramp ooit in de geschiedenis van de VS, maar op één of andere manier hebben BP en Halliburton (een frackingbedrijf, red.) het verhaal onderschept: ze manipuleerden de manier waarop het in de media kwam. Daar gaat onze film over: wie vertelt het verhaal? De olie- en gasbedrijven? De journalisten? De mensen die betrokken zijn bij het verhaal? We proberen te ontdekken of we nog iets te zeggen hebben als het over olie en gas gaat.»

- Hoe komt het dat bedrijven en industrieën zo machtig geworden zijn?

Fox «Het is ongezien dat grote bedrijven zo veel invloed op de politiek hebben. Het verhaal van ‘Gasland Part II’ is duidelijk: op vlak van olie worden onze rechten ons ontnomen, en dat door de mensen die wij verkozen hebben om die te beschérmen.

»Hoe meer geld deze bedrijven in reclame en pr steken, hoe makkelijker ze het de mensen maken om de andere kant op te kijken. Wij proberen hen van het tegendeel te overtuigen, we móéten blijven aandacht besteden aan natuurrampen als orkaan Sandy. Het is een menselijke impuls om voor mekaar te zorgen, denk ik.»

- Bent u optimistisch over de toekomst?

Fox «De strijd in New York State (die in december 2014 eindigde met een ban op fracking, red.) heeft mensen wereldwijd geïnspireerd om te blijven vechten. We hebben overwinningen behaald in Frankrijk en in verschillende delen van Australië. We zien wereldwijd een groeiende bezorgdheid over het gegeven. Wat echt fantastisch is, is het niveau waarop het publiek betrokken is bij het probleem, en dat wij hier in New York een lokale regering hebben die met tenminste een beetje politieke moed.»


Bekijk de trailer:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234