null Beeld

Docu: Global Weirding

Doorgaans durven we onze hand in het vuur te steken voor de BBC-documentaires van ‘Horizon’: degelijk gemaakt, interessante onderwerpen, niet sensatiebelust. Maar de aflevering die vanavond op Canvas wordt uitgezonden, genaamd ‘Global Weirding’, kan alvast op één kritische kijker rekenen: weerman Frank Deboosere.

Hanne Van Tendeloo

Frank Deboosere «Het kan geen kwaad mensen een geweten te schoppen, maar doemdenken helpt niet. Integendeel: dan denken mensen dat het toch te laat is en doen ze gewoon verder. Daarom pleit ik voor nuance. We zijn met veel meer mensen dan vroeger en leven vaker geconcentreerd in grote steden. Bovendien zitten we vandaag met een vergrootglas boven op de natuurrampen én heeft de media er een handje van weg die breed uit te smeren. De minste hooimijt die omwaait is Vlaams wereldnieuws, terwijl er 50 jaar geleden geen haan naar kraaide.»

HUMO U bent het dus niet eens met wat de documentaire ons vertelt: dat extreme gebeurtenissen, zoals overstromingen en orkanen, zich frequenter voordoen dan vroeger?

Deboosere «Kijk naar de zwaarste rampen die de mensheid hebben getroffen: in 1931 veroorzaakte een overstroming in China tussen de 1 en de 4 miljoen doden, op nummer twee staat opnieuw China in 1887... (somt een reeks overstromingen op die teruggaan tot 1287). Met de orkanen hetzelfde: de dodelijkste vond plaats in 1870 in Bangladesh, dan in India in 1839, India 1737, China 1886... In 2008 had je wel de erg destructieve orkaan Nargis in Myanmar. De militaire junta heeft het toen vertikt de inwoners te waarschuwen, met 150.000 doden als gevolg. Om maar te zeggen: het valt niet te zeggen of natuurrampen nu frequenter voorkomen. En ik ben niet de enige die er zo over denkt. Twee jaar geleden is in het toonaangevende tijdschrift Nature een editoriaal verschenen: het toewijzen van extreme gebeurtenissen aan stijgende temperaturen ligt heel moeilijk, omdat er gewoon te weinig bekend is over de natuurrampen van vroeger. Daarom is het appelen met citroenen vergelijken.

»Een studie van het KMI zegt trouwens dat de grote wateroverlast bij onze zomeronweders in de eerste plaats de schuld is van de mens, zeker als we met z’n allen gaan wonen in winterbeddingen van rivieren. Mensen wonen nu in de Kelderstraat, de Benedenstraat, de Moerasstraat... en zijn dan verwonderd als hun ondergrondse garage onder water staat. Nee, het enige dat we écht kunnen zeggen over het huidige klimaat, is dat we ’s winters in onze regio gemiddeld gesproken meer regen verwachten dan vroeger en ’s zomers droger weer – maar áls het regent in de zomer, dan is de regenval intenser.»

HUMO Zeg dat tegen de Texanen, die volgens de Texaanse wetenschapster in ‘Global Weirding’ met extreme droogtes sukkelen.

Deboosere «Ook die zijn van alle tijden. In de jaren 30 had je nog de grote Dust Bowl in de VS. Het hangt er ook van af hoe je het land voorbereidt op die droogtes. In Spanje, bijvoorbeeld, wordt water gebruikt voor allerlei monoculturen, die gesubsidieerd worden door Europa, terwijl ze het water beter zouden sparen als drinkwater. Sowieso is het geen goed idee dat mensen de zomerse warmte van Spanje gaan opzoeken, maar dan wel zeggen: ‘Gelukkig hadden we airco en een zwembad.’ Niet goed bezig, jongens!»

HUMO Wij zijn van plan ons begin augustus richting Barcelona te begeven. Met een vliegtuig, nota bene. Da’s niet uw idee van een geslaagde vakantie.

Deboosere «Als individu mag je dat gerust doen en moet je vooral genieten van de Ramblas – ik wil niemand met het vingertje wijzen – maar zelf hou ik het op een fietsvakantie in eigen land. Ieder moet voor zich uitmaken wat de aarde hem waard is.»

HUMO De rest van het jaar nemen we de fiets, beloofd.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234