null Beeld

Docu: Goudvis: Wim Delvoye

Het leven van een kasteelheer gaat niet over rozen. Altijd miserie, aldus kunstenaar Wim Delvoye, eigenaar van kasteel De Bueren en 'decretaal gehomejackt' - u kon de esbattementen het voorbije jaar in de krant volgen.

Frederick Vandromme

Maar er is ook vrolijk nieuws: 'Goudvis', de portrettenreeks van beeldende kunstenaars in eigen nat, is terug voor een derde seizoen, en de zaakvoerder van nv Studio Wim Delvoye mag vanavond de kop afbijten.

Wim Delvoye «Guido (De Bruyn, regisseur, red.) heeft afgezien! Het plan voor een 'Goudvis' rond mij was er twee jaar geleden al, alleen is Guido nogal perfectionistisch en had hij aldoor het gevoel materiaal te kort te hebben. Op de duur kreeg ik schrik: hoe diep is hij in godsnaam aan het graven?

»Bovendien hadden ze me vooraf enkele eerdere afleveringen gestuurd, en daarin zag ik onder meer Michaël Borremans op een tafel een rocknummer spelen en zingen. Ik ben een zeer verlegen jongen, zoiets zou ik nooit durven. Dat liet ik weten, waarna ik mezelf verloor in een hele lijst van handelingen die ik nóg allemaal niet zou doen (lacht).


»Het medium is ook beperkt, hè. Je kan er heel veel mensen mee bereiken, maar 't is moeilijk om er iets wezenlijks mee te vertellen. En het is zelden interessant om kunst te filmen. Doorgaans heeft de televisie alleen interesse in mijn werk als het kakt, of als het gestolen wordt.

»Misschien is het daarom des te verrassender dat ik heel tevreden ben met het resultaat. Ze zijn erin geslaagd poëzie te verbinden aan bepaalde zaken in mijn atelier, op een manier zoals ik het zélf nog nooit gezien had.

»Ik heb eigenlijk niet zo bijster veel moeten doen: ze mochten mij volgen, en voor de rest heb ik hen min of meer straal genegeerd, wat ook de bedoeling was. En toch waren we het na die twee jaar allebei moe, geloof ik.

»'t Is een rare bezigheid, gevolgd worden door een cameraploeg. (Bedenkt zich) Aan de andere kant: het is wellicht nog altijd beter om een paar keer per jaar gefilmd te worden dan om iedere dag te moeten lesgeven aan een kunstacademie.»


HUMO Meer vrolijk nieuws: laatst werd onthuld dat je een vermelding krijgt in de volgende editie van de Petit Larousse, bij 'nieuwe beroemdheden'.

Delvoye «Toen ik dat hoorde, heb ik eerst gekeken wie er verder nog instaat. Wel, tot mijn vreugde zijn er heel veel mensen die ik respecteer en die nog géén vermelding hebben - zo van 'Allez, en 't is nochtans ne Fransman!' (lacht) Maar ik ben er blij mee, ja.

»Bekend zijn bij de grote massa heeft voor mij altijd geprimeerd op de appreciatie van enkele specialisten, of op het grote geld. Bovendien ben ik bibliofiel: ik heb een hele verzameling encyclopedieën, en nu zal er dus ook eentje staan waar ik zelf in voorkom.»


HUMO 'Goudvis' blikt ook terug. Ben je iemand die geregeld achterom kijkt en de balans opmaakt?

Delvoye «Ja. En dan valt me op dat ik minder strijdvaardig geworden ben. Als jonge kunstenaar denk je dat je een missie hebt. Iets te verkondigen. Nu heb ik beduidend minder last van een ego. En beduidend meer van kloven in het gezicht.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234