null Beeld

Docu: Grande Hotel

Canvas zendt vanavond een her en der bekroonde documentaire uit - in primetime zowaar! - over een voormalig vijfsterrenresort voor de allerrijksten dat nu als schamel onderkomen fungeert voor de allerarmsten: het Grande Hotel te Beira, Mozambique.

Noud Jansen

Maakster Lotte Stoops, beeldend kunstenaar te Turnhout, leverde met 'Grande Hotel' vorig jaar haar debuutfilm af.

Lotte Stoops «Een jaar of zes geleden trok ik drie maanden met een vriendin door Mozambique, en we verbleven één maand lang op dezelfde plek, de kuststad Beira. Op weg naar de koffiebar waar ik iedere ochtend een espresso ging drinken, passeerde ik altijd een immens bouwwerk, een reusachtig betonnen skelet van wat ooit een majestueus hotelcomplex moest zijn geweest.

»Het fascineerde me, ook al omdat het bewoond bleek te zijn: overal in het gebouw liepen spelende kinderen rond, mensen hingen er hun was op of lagen er te slapen. Ochtend na ochtend naderde ik wat dichter, tot één van de bewoners me wenkte en ik binnen een kijkje kon nemen.

»'t Was echt een stad op zich, weliswaar zonder elektriciteit, maar je had er wel een kapper, een arts, iemand die matrassen repareerde... Alle voorzieningen van vroeger hadden nu een andere functie: het voormalige zwembad werd gebruikt om kleren te wassen, de bar bleek nu een moskee, en de voormalige biljartzaal was ingericht als kerk.

»Toen kwam ik op het idee om er een documentaire over te maken, maar eerst wilde ik meer over de geschiedenis te weten komen. Dat was niet makkelijk, want het grootste deel van de archieven was vernietigd door het marxistische bewind dat in 1975 in Mozambique aan de macht was gekomen. De overige documenten hadden de kolonialen mee naar Portugal genomen, maar die zijn verloren gegaan bij een grote overstroming in Lissabon.

»Via via heb ik toch één en ander ontdekt. Het hotel bleek in het begin van de jaren vijftig gebouwd te zijn door Portugese kolonialen, maar het prestigeproject was al vanaf dag één volkomen onrendabel.

»Ja, de beroemde actrice Kim Novak heeft er ooit gelogeerd, maar na nog geen tien jaar ging het hotel failliet en kwam het leeg te staan. Pas tijdens de revolutie werd het weer in gebruik genomen: omdat ze geen kazerne hadden, maakten de rebellen er hun hoofdkwartier van.

»Ze brachten na verloop van tijd hun gezinsleden mee, die op hun beurt hun vrienden meebrachten, en op den duur was het hele hotel gekraakt. In die tijd was het gebouw nog helemaal ingericht: de huisraad was er nog, de biljarttafels, de Louis XIV-bedden, en de dure schilderijen. Inmiddels is alles van waarde al lang ontmanteld en verkocht, tot en met de ramen.»

HUMO Hebben de betrokkenen je documentaire gezien?

Stoops «Ja. Een halfjaar geleden ben ik teruggegaan: samen met de hoofdpersonages uit de documentaire heb ik een muur wit geschilderd, een verlengkabel van negentig meter uitgerold en de film geprojecteerd.

»Een geweldig toffe ervaring was dat: 't was daar een gelach en een geroep vanjewelste, alsof we allemaal samen naar een trouwfilm zaten te kijken. Ik had het gevoel dat de cirkel toen rond was.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234