null Beeld

Docu: Homme Less

Graag uw aandacht voor de puike documentaire die Acht vanavond uitzendt: ‘Homme Less’ (2014) richt de lens op Mark Reay, een knappe, goedgeklede New Yorker van een eind in de 50 die overdag zijn brood verdient als zelfstandig modefotograaf, maar zich ’s avonds niet verpoost in de luxueuze loft in Manhattan die men van een gentleman van zijn allure zou verwachten. Quite the contrary: Reay slaapt iedere nacht op het dak van een flatgebouw, met een tentdoek en een slaapzak als enige beschutting tegen de elementen.

Noud Jansen

'Mark Reay is overdag mode­fotograaf, en dakloze bij nachte. 'Voor Europeanen is dat moeilijk te vatten.'

Thomas Wirthensohn (regisseur) «Mark en ik kennen elkaar al sinds de late jaren 80, toen we beiden model waren voor hetzelfde agentschap in Wenen. Sinds ons ‘pensioen’ als model zijn we altijd in contact met elkaar gebleven, dus toen ik in 2010 naar Marks thuisstad New York verhuisde, zijn we de eerste avond al een paar biertjes gaan drinken in een hippe bar. Toen ik Mark op een gegeven moment vroeg waar hij op dat moment woonde, heeft hij me alles opgebiecht: dat hij sinds een paar jaar op het dak sliep van een flatgebouw waarvan-ie de sleutel had omdat een vriend van hem er woonde; dat hij zich waste, scheerde en omkleedde in openbare toiletten; dat slechts enkele van zijn beste vrienden van zijn situatie afwisten – níét die vriend van het flatgebouw. In het begin dacht ik: ‘Hij maakt een grapje,’ maar na een tijdje begon ik door te krijgen dat hij het meende. Ik kwam eigenlijk gelijk op het idee om een film over hem te maken, en heb hem ter plekke gevraagd of hij het zag zitten. Amper één week later was ik daadwerkelijk aan het filmen.

»Weet u, de modewereld is een heel verleidelijke omgeving voor iemand van 20. Wie wil er op die leeftijd nu niet de wereld afreizen, glamoureuze en knappe mensen ontmoeten en veel geld verdienen? Het probleem is alleen dat je carrière doorgaans niet lang duurt. En wanneer ze afgelopen is, is het lastig om terug een ‘normaal’ leven op te pakken. Ik spreek uit ervaring: net als Mark heb ook ik het na mijn modellencarrière een tijdlang lastig gehad.»

- Mark had ook naar een goedkopere stad kunnen verhuizen, of naar een armere wijk zoals The Bronx, maar hij heeft er bewust voor gekozen om als dakloze door het leven te gaan. Waarom?

Wirthensohn «Mark heeft een heel sterke relatie met New York. De stad stimuleert en motiveert hem, en hij weigert zich te laten wegjagen door de stijgende huur- en voedselprijzen. Nog liever kiest hij ervoor om géén geld aan huur te besteden, en als dakloze te leven: hij wil kost wat kost blijven waar hij zich goed voelt.»

- Op een filmfestival in uw geboorteland Oostenrijk werd er openlijk getwijfeld aan de echtheid van uw documentaire: een uitstekende mockumentary, was de algemene consensus.

Wirthensohn (lacht) «Nadat ‘Homme Less’ de prijs voor Beste Documentaire had gewonnen, kwamen enkele leden van de jury me vertellen dat ze maar één probleem hadden met de film: ze waren niet zeker of het geen hoax betrof. Ik denk dat dat met het verschil tussen Europeanen en Amerikanen te maken heeft: in Europa is men gewend aan een systeem van sociale zekerheid, in Amerika ben je min of meer op jezelf aangewezen. Voor Europeanen is ‘Homme Less’ dus veel moeilijker te vatten.»

-Voor de duidelijkheid: ‘Homme Less’ is dus géén hoax?

Wirthensohn (grijnst) « Dat zou wat zijn, hè? Nee, ernstig: u hebt mijn erewoord.»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234