Docu: Hot Coffee

In 1992 spande de Amerikaanse Stella Liebeck een omstreden rechtszaak aan tegen fastfoodmagnaat McDonald’s. De 79-jarige vrouw uit New Mexico had koffie gemorst na een drive-through in het Amerikaanse sterrenrestaurant, waarbij ze zich verbrandde. Volgens Liebeck en haar bezorgde familieleden verkocht McDonald’s zijn koffie veel te heet en moest de keten tegengehouden worden.

'In de publieke opinie werd de rechtszaak afgedaan als nodeloos en roekeloos'

De publieke opinie deed hun verhaal af als een nodeloze, bijzonder roekeloze rechtszaak, waarbij de aanklagers te kwader trouw handelden om geld te halen uit het juridisch systeem. Net daarom koos advocate Susan Saladoff de casus als invalshoek voor haar debuut als documentairemaakster. ‘Hot Coffee’ verzet zich tegen het hoongelach van de Amerikaanse burger. De documentaire wil aantonen dat mensen zoals Liebeck ware helden zijn omdat ze naar buiten dúrven te komen met hun als ‘roekeloos’ geklasseerde rechtszaken.

Susan Saladoff «Steeds meer Amerikanen geloven dat ons rechtssysteem aan verandering toe is, dat de jury’s die over de zaken beslissen compleet krankzinnig geworden zijn. Maar het is net ons goed recht om grote instituten en multinationals aan te klagen wanneer ze ons onrecht aandoen. Al wie daar niet in gelooft, doet afstand van zijn burgerrechten.»

Wat het Amerikaanse publiek ofwel niet weet, ofwel grandioos over het hoofd ziet, is het feit dat Liebeck uitermate pijnlijke derdegraadsbrandwonden overgehouden had aan het incident, alsook een ziekenhuisrekening van 10.000 euro en een verminderde levenskwaliteit. Het blijkt dus lang zo gek niet dat de vrouw zo’n half miljoen dollar mee naar huis nam toen aangetoond werd dat McDonald’s-koffie inderdaad te heet geserveerd werd. For future reference: koffie van meer dan 82°C is niet goed voor de bedrijfskas.


Bekijk de trailer van 'Hot Coffee':

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234