null Beeld

Docu: Hugo Claus. Dichter, minnaar, rebel

Op 19 maart 2008, kort voor zijn 79ste verjaardag, koos Hugo Claus ervoor om uit het leven te stappen: dat alzheimer zijn woorden deed stokken, kon de auteur niet langer verdragen.

Katrien Depecker

Vanavond, exact vijf jaar later, brengt Canvas een eerbetoon aan Vlaanderens grootste schrijver in 'Hugo Claus. Dichter, minnaar, rebel'. Marc Didden, die als Rits-student stage liepaan het Amsterdamse Toneel waar de Meester huisregisseur en -auteur was, en later Gigi speelde in diens film 'Het sacrament', heeft de makers van de documentaire met raad en daad bijgestaan.

Marc Didden «Mag ik eerst iets rechtzetten? Hier en daar is gesuggereerd dat ik de documentaire zelf gemaakt zou hebben. Dat was oorspronkelijk wel de bedoeling, maar tijdens een eerste vergadering met de Canvas-directie heb ik gesuggereerd dat het – in plaats van een klassieke literaire documentaire – toch iets frisser en vinniger mocht zijn, met een paar goede, snedige interviews en zelden geziene beeldfragmenten. 'Een beetje zoals het fantastische 'Belpop' muziekhelden portretteert,' zei ik. En toen leek het me een logische stap om de documentaire meteen ook maar te laten maken door mensen die de knowhow voor zo'n 'Belpop' hebben én iets van cultuur afweten. Marianne Soetewey, Guido De Bruyn en Katrien Seeuws dus.»

Ik heb de film net gezien en vind hem bijzonder geslaagd; vooral door de ontroerende gesprekken met Claus' vrouw en beide kinderen, en met zijn vrienden Cees Nooteboom, Pierre Alechinsky en Roger Raveel

HUMO In je nieuwe boek 'Hugo Claus, een hommage' heb je 't er uitgebreid over, maar kun je ook kort omschrijven wat je precies zo fantastisch vindt aan Claus?

Didden «Simpel: zijn werk. Niet alleen vanwege de omvang, die fenomenaal is, maar ook door de kwaliteit ervan. Claus snijdt diep in de mens, maar hij doet dat niet vanuit een pretentieus of academisch standpunt. Hij schreef zoals hij schilderde: tegelijk wild en subtiel. En – wat weleens vergeten wordt – hij was vaak érg grappig.»

Ik was nog heel jong toen ik voor het eerst iets van Claus las. Te jong: een jaar of elf, schat ik. Ik begreep er niets van, maar ik vond het wel speciaal. Taal is iets wat me altijd geboeid heeft. En hier was duidelijk veel 'taal' aanwezig.»

Dat ik twee keer in mijn leven zeven weken in de buurt van één van mijn idolen heb mogen vertoeven, hem van negen tot zes heb kunnen gadeslaan, vind ik een voorrecht. Al was ik vóór de opnames van 'Het sacrament' wel erg bang om hem te ontgoochelen. Maar die angst bleek ongegrond: hij was helemaal niet streng. Mijn mooiste herinnering aan Claus dateert zelfs uit die periode: toen ik er één dag helemaal niks van bakte op de set, gaf hij me toch de illusie dat ik het kon – die scène staat uitgebreid beschreven in mijn boek. Hij was de charmantste man ter wereld.»

HUMO Wat vind je zijn beste werk?

Didden «Ik was het meest onder de indruk van zijn toneelstuk 'Vrijdag'. In het begin bekeek ik het, zoals velen, als een puur realistische tekst. Maar na enkele leesbeurten en een paar goede opvoeringen, besefte ik dat het een supergeconstrueerde tekst was die me alles over het leven geleerd heeft wat ik moest weten. Het hoofdpersonage zegt ook een paar keer: 'Krabbelanmegatski!' Een uitspraak die alles en niets betekent, maar wel precies weergeeft hoe ik tegen de wereld aankijk.»

Hoewel het algemeen bekend was dat Hugo de ziekte van Alzheimer had, kwam zijn dood toch als een schok voor mij. Ik ben er nog altijd triest van. En ik wil er dan ook liefst van al over zwijgen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234