null Beeld

Docu: Humo's Rock Rally

Vanavond wordt op Canvas de uitstekende Rock Rally-documentaire van Filip Lenaerts en Tomas Willemen herhaald, waarin vijf deelnemende acts aan de jongste editie gevolgd worden op hun traject richting voortijdige uitschakeling (Nevada Fellow, Crumble Thief) dan wel finale (Compact Disk Dummies, Sleepers’ Reign, Lili Grace).

Noud Jansen

Wellicht de beste scène, of op z’n minst de meest archetypisch Vlaamse, is die waarin de grootmoeder van Lukas Hermans, zanger van Sleepers’ Reign, in een klein keukentje in Herentals een biefstuk staat te bakken voor haar kleinzoon (‘Smokkut?’ – ‘Hiël goe, moeke’).Bleu, saignant, à point of bien cuit, mevrouw?

Mia Matthijs «Saignant, meneer. En u moet me geloven als ik het u zeg: ik gebruik echt niet zo veel zout als het in de film lijkt. Peper wel ja, maar zout niet. Ik zal het toch wel weten, want ik bak elke vrijdag een biefstuk voor onze Lukas, met frietjes erbij. Ik woon dicht bij het station, ziet u, en als hij ’s vrijdags terugkomt van Leuven, passeert hij altijd eerst bij mij.

»Zo is hij me op een keer komen vertellen dat hij met zijn groepke aan Humo’s Rock Rally mocht meedoen. Eerlijk gezegd, meneer, ik had nog nooit gehoord van Humo’s Rock Rally. In mijn tijd bestond dat niet, hè.

»Maar de Lukas was zodanig enthousiast dat ik zei: ‘Allez,dan kom ik kijken ook.’ Ha ja: ik mag dan vijfenzeventig zijn, ik ga nog altijd vaak naar optredens, want ik ben graag onder jonge mensen. Michael Jackson, die heb ik twee keer gezien, en in juli ga ik naar Madonna in het Koning Boudewijnstadion. Samen met mijn broer en zijn vrouw doe ik dat, want mijn man is helaas overleden.

»Enfin, ik ben dus naar de preselectie gaan kijkenin Hamont-Achel. Dat was nog maar de tweede keer dat ze optraden, hè. En daarna was ik er ook bij in de Trix in Antwerpen, voor de halve finale. Daar vond ik ze effenafde beste groep van de tien. Zeker dat ene lieke vond ik goed, ‘Crushed Before Dinges’, en ook die cover die ze deden (‘Like a Rolling Stone’ van Bob Dylan, red.).

»Natuurlijk, ik vind alles wat mijn kleinkinderen doen vaneigens goed - mijn kind schoon kind, zoals het spreekwoord zegt. Maar blijkbaar vonden ze het bij dennumo toch ook niet slecht, want ze werden geselecteerd voor de finale in de Ancienne Belgique in Brussel.»

HUMO Was u tevoren al ooit in de Ancienne Belgique geweest?

Matthijs «Welja, één keer heb ik er Paul Anka gezien, meer dan vijftig jaar geleden moet dat geweest zijn, en een andere keer Bill Haley– ik weet nog dat ik toen beneden aan een tafeltje zat. Maar bij de finale van Humo’s Rock Rally zat ik helemaal bovenaan, op de tribune. Mannekes,wárm dat ik het daar had! Het zweet stond in mijn handen.

»En het duurde ook zo lang om te beslissen wie er gewonnen had! Maar een geweldig moment, hè, toen we hoorden dat ze de publieksprijs hadden gewonnen, en dat ze ook nog eens tweede waren geworden. Echt waar: ik had dat nooit verwacht.

»Maar de winnaar vond ik toch ook wel verdiend, de Compact Disk Dummies. Ik heb er ook goed mee moeten lachen: zoals die jongen met zijn beugelkerondsprong op het podium, zoiets had ik nog nooit gezien. Ik zeg, die moet daar nogal vermoeid van worden!»

HUMO Wat vond u van de documentaire?

Matthijs «Ja, prachtig, hè? Toen-ie op Canvas kwam, de zondag na de finale, zijn we bijeengekomen bij mijn dochter, de mama van Lukas. De makers van de film hadden we ook uitgenodigd, en zo hebben we dan allemaal samen gekeken, met een drankske en een snackske erbij.

»Echt waar, meneer: ik vond het een schitterende ervaring, die hele Rock Rally. ‘k Heb spijt dat het alweer gedaan is.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234