null Beeld

Docu: Infamous Assassinations

Net zoals vorig jaar in augustus, gooit Canvas vanaf vanavond een reeks 'Infamous Assassinations' op uw bord. Eerste in de rij: Ernesto 'Che' Guevara, die naar de Big Pampa in the Sky werd verwezen op 9 oktober 1967. Ter voorbereiding: enkele flarden uit het interview dat Aleida Guevara, zijn oudste dochter (49, en nu dus al 10 jaar ouder dan Che ooit geworden is), drie weken geleden weggaf aan The Guardian.


- Hoe zal u zich uw vader voor altijd blijven herinneren?'De laatste romanticus'

Aleida Guevara «Zijn grootste talent én zijn mooiste eigenschap was dat hij beter dan wie ook wist wat liefde betekent. Elke bonafide revolutionair is een romanticus, bereid om zich op te offeren voor de goede zaak. Als de rest van de mensheid maar sterk genoeg zou zijn om de levensvreugde en 'geef nooit op'-mentaliteit van mijn vader over te nemen, zouden we in een veel mooiere wereld leven. Dan was hij tenminste niet voor niets gestorven.

»Zijn dood was een van de vreselijkste momenten in mijn leven. Ik was amper zeven jaar, maar ik wilde meteen ook ophouden met leven. Het enige lichtpuntje in dat vreselijke verhaal: toen hij twee dagen eerder werd gevangengenomen, hebben ze hem bijna ter plekke geëxecuteerd. Hij kon het alleen maar voorkomen door op het laatste moment: 'Do not shoot! I am Che Guevara and worth more to you alive than dead' te roepen. Ik weet niet waarom, maar ik vind dat heel mooi klinken; typisch mijn vader. Zijn tegenstanders zullen wellicht geen idee hebben gehad op hoeveel verschillende niveaus dat klopte.

»Los daarvan was hij natuurlijk ook een fantastische vaderfiguur. Hij was wel voortdurend weg - hij reisde de wereld rond - maar dat deerde niet. Ik herinner me dat mijn broer Camilo voortdurend standjes kreeg op de kleuterschool omdat hij zo vaak vloekte. Mijn vader was op dat moment in Afrika, maar hij zag het als zijn taak om z'n zoon wat manieren bij te brengen. En dus schreef hij hem een lange brief met het verhaal van Pépé de kaaiman: die zette, telkens wanneer Camilo vloekte, zijn tanden in het been van Che. Als Camilo dus niet gauw wat beleefder werd, was er binnenkort niks meer over van dat been. Geloof me: meer had Camilo niet nodig om er meteen mee op te houden (lacht)»


- U reist regelmatig de wereld rond om mensen te winnen voor de Cubaanse zaak. Wat vindt u zelf het bijzonderste aan uw land?

Guevara «De mentaliteit van de Cubaanse mannen en vrouwen. We zijn een trots, maar net zo goed slim volk - én we zijn één van de weinige landen ter wereld die 'neen!' durven zeggen tegen de Verenigde Staten: lef onderscheidt sterke volkeren van de zwakke.

»Al ben ik de eerste om toe te geven dat dat 'neen', een zware tol eist (door de blokkade, red.). Een tijdje terug was er op Cuba een meisje van zes maanden oud van wie het spijsverteringskanaal regelmatig gevuld werd met bloed. Daar bestaan medicijnen voor, maar die zijn alleen verkrijgbaar in de VS. Cuba was bereid er veel geld voor neer te tellen, maar geen enkel bedrijf wou het ons verkopen: ze riskeerden sancties van de overheid. Kortom: we kregen de geneesmiddelen niet, en het kind stierf: haar enige zonde was dat ze in het verkeerde land geboren was.»


- Heeft u er goede hoop op dat de zaken zullen veranderen nu Obama president is geworden?

Guevara (snuift) « Als de blokkade ooit wordt opgeheven, zullen de gevolgen wonderbaarlijk zijn - de Cubaanse economie zou eindelijk nog eens kunnen bloeien - maar dat zie ik Obama nog niet meteen doen... Hij heeft beloofd Guantánamo te sluiten, maar daar heb ik ook nog niets van gezien. Er is een grote kloof tussen wat Obama zegt en wat hij doet. Ik kan me vergissen, maar ik zal in ieder geval mijn adem niet inhouden tot er werkelijk iets verandert.»

Canvas: Infamous AssassinationsThe Che Network

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234