null Beeld

Docu: James May's 20th Century

‘James May’s 20th Century’, vanavond nieuw op Eén, is een door de u van ‘Top Gear’ bekende fine British gentleman uit de titel gepresenteerde docureeks uit 2007 over de grote uitvindingen van de twintigste eeuw.

Noud Jansen

De televisie, om maar eens een sprekend voorbeeld te geven, via welk onvolprezen prachtmedium u de komende zes weken genoemde docureeks gratis ende voor niets kunt bekijken: quite marvelous toch eigenlijk, wanneer men er even bij stilstaat.

James May «De twintigste eeuw is mijns inziens de meest inventieve van alle eeuwen geweest. Als je kijkt: mijn grootouders zijn in de vroege twintigste eeuw geboren, en in de late twintigste eeuw gestorven. Zij hebben de opkomst van radio en televisie meegemaakt, het begin van de gemotoriseerde luchtvaart, de eerste maanlanding, de introductie van de homecomputer, de eerste harttransplantatie...

»En niet dat het deel uitmaakt van dit programma, maar het heeft er alle schijn van dat de eenentwintigste eeuw niet voor de vorige zal onderdoen. Ik ben bijna vijftig nu, en ik kan me de tijd nog herinneren dat er maar weinig mensen in onze buurt over een telefoon beschikten. Veertig jaar later heb ik een apparaatje in mijn broekzak waarmee ik in een vingerknip toegang heb tot meer informatie dan je vindt in de bibliotheek van Alexandrië. Het komt me voor dat we met z’n allen al bijna vergeten zijn hoe ongelooflijk dat wel niet is.»

HUMO Ik had eerlijk gezegd geen iPod-gebruiker in u vermoed.

May «Welja, ik weet dat Clarkson en Hammond in ‘Top Gear’ graag de indruk wekken dat ik ben blijven hangen in het jaar 1960, maar eigenlijk klopt daar niets van. ’t Is een beetje een rollenspel ook hè, ‘Top Gear’.»

HUMO U speelt in ‘Top Gear’ al sinds het begin de rol van Captain Slow, een bijnaam waarover u ooit zei: ‘Met hard rijden is het net als met doedelzak spelen. A gentleman can, but doesn’t.’

May «Ik sta nog altijd pal achter die uitspraak (lacht). Snelheid vind ik van geen tel; voor mij is het belangrijker dat een auto me het gevoel geeft dat ik aan het autorijden ben, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik mag graag de mechaniek van een auto voelen, reden te meer waarom ik van al mijn auto’s het meest met mijn Fiat Panda rijd.»

HUMO Hoe staat het eigenlijk nog met ‘Top Gear’?

May «Goed. We zijn bezig aan een nieuw seizoen, maar het resultaat zal pas in januari te zien zijn. Binnenkort zijn het de Olympische Spelen, en dan is er ook nog Simon Cowells onnozele talentenjacht (‘The X Factor’, red.): we hadden geen zin om daarmee te gaan concurreren. En dus wachten we gewoon een keertje wat langer.»

HUMO Tipje van de sluier?

May «Er komt in ieder geval een special, met een lange rit door wat ik maar ‘vijandig gebied’ zal noemen. En verder mag je zeker ook drie volslagen idioten verwachten die een eind uit hun nek staan te lullen: same old, same old

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234