null Beeld

Docu: Koppen XL: De rijschool buitenland

Een wijs man zei ooit: 'Je leert nooit grondig vloeken vóór je met de wagen rijdt.' Het had het motto kunnen zijn van de bijzonder geestige documentaire ‘And Who Taught You to Drive?’, door de redactie van 'Koppen XL' vertaald als ‘De rijschool buitenland’.

Redactie

De Duitse regisseuse Andrea Thiele volgt drie nieuwkomers tijdens hun rijlessen in een vreemd land: een Koreaanse in Duitsland, een Duitse in India en een Amerikaan in Japan. Op het eerste gezicht lijkt het een kapstok van rijstpapier om een documentaire aan op te hangen, maar zie, drie kwartier later genieten we grinnikend en enigszins ontroerd na van haar originele blik op de condition humaine.

- Mevrouw Thiele, proficiat met het resultaat. Hoe kwam u op het idee?

ANDREA THIELE «Ik heb in mijn leven al heel wat gereisd. Voor mij is het verkeer een metafoor voor een land en zijn cultuur. Zodra je uit het vliegtuig en in je huurwagen stapt, zit je er echt middenin. Hoe verloopt het verkeer? Is het chaotisch? Is het strak en gedisciplineerd? Het leek me een goed idee om verschillende culturen vanuit die hoek te belichten.»

- Iets vertelt me dat u zelf niet zonder kleerscheuren door uw rij-examen bent geraakt.

THIELE (lacht) «Ik ben inderdaad drie keer gezakt voor mijn rij-examen in Duitsland. Maar toen ik naar Amerika verhuisde, was ik meteen geslaagd. Het verschil tussen de twee benaderingen van een alledaagse test verbaasde me zo, dat ik het idee voor een docu niet meer uit mijn hoofd kon zetten.»

- Waarop u enkele expats bij de kraag naar de rijschool sleurde?

THIELE «Ik heb verschrikkelijk veel tijd op het internet doorgebracht, op zoek naar mensen die wilden meewerken. De drie hoofdrolspelers hadden al een rijbewijs uit hun thuisland, maar ze moesten de hele procedure in hun nieuwe land overdoen. Dat zorgde geregeld voor een cultuurschok. Leren rijden in India, bijvoorbeeld, is eh… behoorlijk indrukwekkend.»

- Hadden die mensen eigenlijk wel een rijbewijs nodig?

THIELE «Onze drie protagonisten stonden allemaal op het punt om aan zo'n cursus te beginnen. Hye-Won, de Koreaanse in Duitsland, zag andere koppels met kinderen vrolijk van hot naar her rijden, terwijl zij zelf voortdurend met het openbaar vervoer of met de fiets in de weer was. »Al die mensen wilden de controle over hun leven terug. Na hun verhuizing naar een vreemd land begonnen ze bij wijze van spreken opnieuw vanaf nul. De film gaat au fond over zich aanpassen in een nieuwe wereld.»

- ‘And Who Taught You to Drive?’ wordt in de pers een reallifecomedy genoemd.

THIELE (lacht) «Het is bij momenten ook hilarisch, omdat sommige fragmenten zo uit het leven gegrepen zijn. Iedereen herkent zich meteen in die situaties. Dat het om buitenlanders in vreemde culturen gaat, maakt het tegelijk fascinerend.

»Mirela, de Duitse in India, is een vrouw die haar leven tot in de puntjes geregeld wil hebben. In de interviews vooraf beklaagde ze zich over de Indiase chauffeurs die haar niet begrepen. Om het enigszins interessant te houden, mocht haar leraar dus geen Indiër zijn die vloeiend Engels praat en de helft van zijn leven in Europa heeft gewoond. We ontmoetten een man met een beperkte kennis van het Engels, die trouwens ook niet helemaal scheen te begrijpen wat we precies van hem verlangden. Toen dacht ik: ‘Aha, die is perfect voor Mirela!’»

Eén, 20.55

Trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234