Docu: Last Hijack

Wie ‘Captain Phillips’ van Paul Greengrass heeft gezien, weet dat er met Somalische piraterij bitter weinig te lachen valt: de piraten leiden een hard leven dat nul komma nul uitzichten biedt – behalve de piraterij dus. Hoe het er in de werkelijkheid aan toegaat, ziet u vanavond in ‘Last Hijack’, een fraaie, met animatiesequenties doorspekte documentaire van Femke Wolting en Tommy Pallotta.

Femke Wolting «‘Captain Phillips’ is een spannende, goed gemaakte thriller, maar je ziet alles vanuit het oogpunt van de kapitein die overvallen wordt – de piraten zijn de geweldenaars van buitenaf. Hetzelfde in de berichtgeving rond het onderwerp: er was veel media-aandacht rond – vaak met grote, knappe foto’s van die kleine bootjes die het opnemen tegen olietankers – maar wie die piraten waren en wat hen dreef, dat wisten we nooit.»

HUMO Jullie volgen de ex-piraat Mohamed Nura. Hoe makkelijk of moeilijk is het om zo’n piraat voor je camera te krijgen?

Wolting «Best wel moeilijk. We moesten voorzichtig zijn met wie we benaderden: er lopen in Somalië heel veel fakepiraten rond, die doen alsof om zo geld los te krijgen van de media. Die moesten we er eerst uitfilteren. En daarnaast zijn veel piraten gewoon erg jonge jongens die de zee worden opgestuurd door grote criminelen, zonder dat ze precies weten wat er gaande is. Mohamed was een onafhankelijke piraat, die zelf zijn doelwitten uitkoos en bij hijacks aanwezig was.»

HUMO Kan je piraten in Somalië vergelijken met de outlaws in het Wilde Westen, waar toch een zekere poëzie omheen hing?

Wolting «Ja. In eigen land werden ze aanvankelijk als een soort Robin Hoods gezien. Ze stalen van de rijken en deelden dat geld vaak met heel veel mensen binnen hun eigen clan. Door de piraterij kwam er ook een aparte economie op gang: aan de kust verschenen winkeltjes die consumpties voorzagen voor de schepen en zo.

»Langzaamaan verdween die steun van de lokale bevolking: veel jongens verdronken, werden gevangen genomen of verdwenen op een andere manier. En er kwam een verandering in levensstijl: mannen lieten vaak hun gezin in de steek, hielden er meerdere vrouwen op na, gebruikten drugs... Toen wij aan het filmen waren, was de sympathie voor de piraten vrijwel helemaal verdwenen.»

HUMO Sinds 2013 zou er geen enkel schip meer overvallen zijn, omdat rederijen nu ook privémilitairen mogen inhuren om hun schepen te bewaken. Is de Somalische piraterij ten einde?

Wolting «Min of meer. Wij hebben het einde van het tijdperk gefilmd, eigenlijk. Piraten hebben het nu heel moeilijk. Mohamed wil heel graag nog een keer proberen, maar hij weet: eigenlijk kan het niet meer.»

HUMO Wat vangt hij nu met zijn leven aan?

Wolting «Eerst is hij teruggegaan naar zijn vrouw – haar zie je ook in de documentaire – maar een halfjaar geleden heeft hij haar toch weer verlaten, om naar het zuiden van Somalië te trekken. Voor zover ik weet, zwerft hij daar nog ergens rond: het laatste dat ik van ’m hoorde, was dat-ie weer in de actie wilde vliegen.»

HUMO Tragische figuur.

Wolting «Ja. Hij had wel de intentie om opnieuw een gewoon leven op te bouwen, denk ik, maar na zo veel jaar spanning en sensatie kan hij het niet meer.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234