Docu: Leopold III, mon père
De documentaire 'Leopold III, mon père' van de Waalse cineast Nicolas Delvaulx kon aan gene zijde van de taalgrens op veel bijval rekenen — 'Un superbe film', schreef Le Soir, over de mens achter de meest gecontesteerde Belgische koning ooit.
Alleen: de docu kwam tot stand in samenwerking met prinses Marie Esmeralda, de jongste dochter van Leopold uit zijn tweede huwelijk met Lilian Baels.
En de prinses heeft haar bewondering voor haar vader nooit weggestoken: haar twee boeken over hem waren niet bepaald van het kritische soort. Sterker nog: haar zoon heeft ze Leopoldo genoemd, haar dochter Alexandra Léopoldine. Om maar te zeggen dat...
Jan Van den Berghe (royaltywatcher) «Ze dwéépte met haar vader! Dat is blijkbaar een karaktertrek: haar man, Salvador Moncada, moest volgens haar al lang de Nobelprijs voor Geneeskunde hebben gekregen. En in haar jeugd was ze wég van Eddy Merckx: ze is in 1972 zelfs met Leopold meegereisd naar Mexico, waar Merckx het werelduurrecord aanviel.»
HUMO Niks mis met een liefhebbende dochter, toch?
Van den Berghe «Haar bewondering voor Leopold III is een beetje gênant: haar vader was onvermoeibaar, in alles geïnteresseerd, altijd even geestdriftig. Terwijl Esmeralda's oudere zus Marie-Christine zegt: 'Papa liet me aan mijn lot over, en mijn moeder terroriseerde mij.' De verfilming van háár memoires: dát zou pas onderhoudend zijn.
»Ze noemt Leopold en Lilian grote hypocrieten die mekaar het licht in de ogen niet gunden. Papa nam voortdurend nieuwe minnaressen, en mama projecteerde haar wrevel op haar oudste dochter Marie-Christine. Véél boeiender, haha!»
HUMO Probeert Esmeralda halsstarrig het beeld van haar vader, de koning die moest aftreden na de oorlog, bij te stellen?
Van den Berghe «Ze vergoelijkt alles waar haar vader en moeder van worden beticht. Neem nu de gedwongen verhuizing van het paleis van Laken naar Argenteuil, toen ze moesten plaatsmaken voor Boudewijn en Fabiola. Leopold en Lilian hebben het hele paleis toen gestript, en alles meegenomen naar hun nieuwe onderkomen.
»Je zou dat diefstal kunnen noemen, maar wat zegt Esmeralda? 'Vader hield zo erg van het paleis in Laken dat hij alles wou meenemen om zich niet vervreemd te voelen.' Hij had zelfs de deurklinken verhuisd! De uitleg van Esmeralda: 'Papa vond die zo mooi dat mama ze maar heeft meegenomen.'»
HUMO Ze heeft ooit voor Paris Matcheen vlammend artikel tegen Maurice De Wilde geschreven. Die had het aangedurfd om in zijn tv-programma 'De Nieuwe Orde' de discutabele rol van Leopold III tijdens de Tweede Wereldoorlog te belichten.
Van den Berghe «Ze was toen journaliste voor Paris Match. Koning Boudewijn wilde niet op die uitzending reageren, maar Esmeralda dus wel. Volgens haar had De Wilde zich als een inquisiteur in plaats van als een journalist gedragen.
»Uit mijn 'Histories'-tijd bij Canvas herinner ik me nog haar reactie op die brandbrief, jaren later: 'Voor een dochter is het normaal om zo te reageren: ik schreef die brief vanuit mijn hart.'»
HUMO Leopold was al vijf jaar afgetreden toen Esmeralda werd geboren. Was zij in zijn ogen het goedmakertje, nadat Boudewijn en Albert in 1960 met hem hadden gebroken?
Van den Berghe «Esmeralda was het pronkstuk van Leopold, het kind met wie ze nooit last hebben gehad — in tegenstelling tot Boudewijn en Albert. Om nog maar te zwijgen van prins Alexander — zijn oudste zoon met Lilian Baels — of prinses Marie-Christine.
»Esmeralda was ook de enige die haar vader goed heeft leren kennen: Leopold had toch niets anders te doen dan te vegeteren in Argenteuil, verre reizen te maken en zich met zijn jongste dochter bezig te houden. En zeg nu zelf: als je vader leeuwenwelpjes voor je meebrengt, vind je hem toch gewéldig?»
HUMO En dus wordt zo'n documentaire...
Van den Berghe (onderbreekt)«Een heiligverklaring!»