null Beeld

Docu: Martin Lodewijk en de laatste pagina

Stripfiguur Agent 327 is de James Bond van Rotterdam: sinds schrijver-tekenaar Martin Lodewijk – één van Nederlands grootste striplegenden – een slordige vijftig jaar geleden het figuurtje uit zijn pen schudde, maakte hij negentien albums over de onwaarschijnlijke komische held.

vvp

Wie ’m niet zou kennen, maakt vanavond best kennis via de documentaire ‘Martin Lodewijk en de laatste pagina’ in ‘Het uur van de wolf’, over het langverwachte twintigste album in de reeks, of via Humo natuurlijk.

HUMO Kent Agent 327 veel Belgische fans?

Martin Lodewijk «Nou… In Vlaanderen is-ie toch minder bekend dan in Nederland. En in Wallonië kent al helemaal niemand ’m, want ‘Agent 327’ is nooit in het Frans vertaald. In twintig andere talen wel, maar de Fransen wilden de reeks niet eens cadeau! Ze vonden die te Hollands. Ach, in alle andere talen is ze behoorlijk succesvol geweest, tot het Fins en het Maleis toe. Ik ben tevreden, hoor.»

HUMO Leuk, dat universele succes.

Lodewijk «Zeker wel! Ik serveer voor elk wat wils, zeggen wij hier in Nederland: ik probeer grapjes en verwijzingen te maken naar dingen die me interesseren of na aan het hart liggen, maar daarmee spreek ik evengoed mensen aan die er niets van afweten. De essentie telt: dat maakt dat je nu nog altijd een strip kunt lezen waarin bijvoorbeeld een telefooncel voorkomt, terwijl geen hond nog weet wat een telefooncel is.

»(Wijkt af) Weet je wat trouwens ook verdwenen is, merkte ik gisteren toen ik met mijn vrouw in het ziekenhuis was? Wachtkamergesprekken. Vroeger was iedereen almaar aan het praten en kreeg je de vreselijkste verhalen te horen, maar nu zit iedereen daar maar op zijn mobieltje te tikken. Geen wóórd valt er: ongelofelijk.»

HUMO Er was toch niks ernstigs aan de hand?

Lodewijk «Nee, hoor, alleen zijn mijn vrouw en ik bij de première van ‘De laatste pagina’ heel vervelend ten val gekomen. Wij zijn namelijk door de wind meegesleurd: het was die middag waarop de jetstream over Nederland kwam waaien. Toen we door een smalle straat met flatgebouwen liepen, gingen we plots letterlijk de lucht in. Ik kwam nog redelijk terecht, maar mijn vrouw landde op d’r gezicht: ze brak haar arm en kneusde d’r zij. Afijn, een mooie dag eindigde in het ziekenhuis. Mijn vrouw zei het nog: ‘Nu vergeten we ’m nooit meer’ (lacht).»

HUMO Rampspoed lag ook al aan de basis van de vertraging van het twintigste Agent 327-album.

Lodewijk «Dat was een samenloop van omstandigheden. In 2004, toen ik ermee begon, had ik net vier jaar lang een krantenstrip verzorgd: iedere dag moest ik een halve pagina tekenen, schrijven én inkleuren. Dat was fantastisch – de droom van mijn leven – maar daarna was ik wel erg moe (lachje). U weet wel hoe een deadline werkt: iedere dag de meet halen of anders vergaat de wereld. Maar ineens viel die druk weg, en daardoor dacht ik al eens: ‘Morgen kan het ook nog. Eerst wat uitrusten, boekie lezen…’ Toen werd mijn broer ziek – hij overleed aan kanker – en daarna mijn vrouw. Tja… Dan leg je het werk makkelijker opzij: ik kon op dat moment even geen grapjes meer verzinnen.

»Toen die ziektetoestanden achter ons lagen, wou ik dat album eindelijk afmaken – de uitgeverij trouwens ook (lacht). Ik ben trots om te mogen melden dat ‘De Daddy Vinci Code’ de dag na deze uitzending eindelijk in de rekken ligt.»

HUMO Hoeveel strips zitten er nog in de pijplijn?

Lodewijk «Zoveel als er mij gegeven zijn. Ach, Franquin, één van mijn grote helden, heeft ook afgeklokt op twintig ‘Robbedoes’-albums, dus al bij al doe ik het zo slecht nog niet. Anderzijds wil ik gerust de dertig halen – ik zit het volgende album al voor te bereiden – en als het even kan de veertig. Zolang ik kan, ga ik ermee door (glimlacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234