null Beeld

Docu: Mijn tantes uit Gent

Dankzij de digicorder bestaan er geen onmogelijke uitzenduren meer, en dat is goed nieuws voor ‘Mijn tantes uit Gent’, een documentaire van Belgische makelij over drie Marokkaanse zussen die in de jaren zeventig op eigen houtje naar ons land kwamen om als huishoudster een nieuw leven te beginnen.

Sander Van den Broecke

Pas volgend jaar op Canvas, vandaag al op Nederland 2, zij het dus pal op de middag.

Sofie Hanegreefs (regisseerde het portret samen met Jelle Janssens) «Op zich is het al een redelijk atypische situatie, drie vrouwen die zelfstandig ― niet een man achterna, dus ― emigreren, en dan zijn het ook nog eens zussen. Die op de koop toe helemaal anders in het leven staan, ook al hebben ze in Marokko en in België min of meer hetzelfde meegemaakt.»

HUMO Hoe zijn ze naar België gekomen?

Hanegreefs «De oudste werkte in Marokko als huishoudster bij rijke gezinnen. Toen er voor een ontwikkelingsproject een Vlaams gezin in de buurt kwam wonen, is ze daar aan de slag gegaan. Na verloop van tijd keerden die mensen terug naar België en heeft ze zelf gevraagd of ze mee mocht.

»Ze had al een moeilijk leven achter de rug ― getrouwd op haar dertiende, kind verloren ― en wilde een nieuwe start nemen. En in België heeft ze werk gezocht voor haar zussen, omdat ze hun ook een andere toekomst wou geven. De broers zijn in Marokko gebleven.»

HUMO Ondanks gemeenschappelijke ervaringen staan ze, zegt u, heel anders in het leven.

Hanegreefs «Eén zus is behoorlijk traditioneel en klampt zich vast aan de Marokkaanse cultuur, terwijl een andere tegen de zin van haar familie met een Belg is getrouwd en als vrijwilliger voor een katholieke organisatie werkt.

»De drie zijn zeker geen doorsnee-Marokkaanse vrouwen. Of beter gezegd: ze beantwoorden niet aan het beeld dat wij van de doorsnee-Marokkaanse vrouw hebben. Een hoofddoek dragen ze bijvoorbeeld niet. Mocht je hen op straat tegen het lijf lopen, je zou wellicht niet eens doorhebben dat ze Marokkaans zijn.

»En toch: als mensen te horen krijgen waar ze vandaan komen, krijgen de zussen vaak de vraag: 'En, wanneer keren jullie terug?' Dat is geen hardcore racisme, maar het is wel typisch Vlaamse onhandigheid.

»Terugkeren zullen ze nooit doen: hun leven speelt zich hier af. We zijn ook met hen naar Marokko gegaan, naar hun geboorteplek, en daar voelen ze zich helemaal niet meer thuis. Alles is er veranderd, de band met het verleden is grotendeels doorgeknipt.»

HUMO Valt er ook wat te lachen?

Hanegreefs «Absoluut. De gezamenlijke interviews zijn een soort van theekransjes, en daar worden anekdotes verteld en plaagstootjes uitgedeeld - alsof je bij hen in de huiskamer zit.»

HUMO Voor ons een muntthee, graag.

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234