null Beeld

Docu: My America

Amerika is the land of the free, maar ook een land dat er geen been in ziet dat jongeren weleens een schietijzer meebrengen naar school. Een land van kansen, dat helaas geen sociaal vangnet heeft voor wie overboord tuimelt. Het is, kortom, een broeihaard van contradicties, en niemand die dat beter weet dan Michiel Vos, een Nederlandse journalist die verliefd werd op een Amerikaanse en dan maar de plas overstak.

vvp

Aldaar begon hij aan een tien jaar durende inburgering; zijn omvorming tot model-Amerikaan is vanavond te zien op Canvas, in 'My America'.

Michiel Vos «Ik weet ook wel dat ik niet het typevoorbeeld van een immigrant ben – de meeste immigranten zijn op de vlucht voor geweld of willen de American Dream najagen – maar ik wás er wel één, en dat voelde ik.

»Zo’n tien jaar geleden, toen ik al even getrouwd was en twee kinderen had, begon het me te dagen dat ik een buitenlander was in mijn eigen gezin. Op dat moment heb ik beslist om écht Amerikaan te worden – niet alleen staatsburger, maar een Amerikaan in hart en ziel. Dat móét ook haast wel als je hier lange tijd verblijft...»

HUMO Je kreeg van collega-immigranten vooral de raad: wees niet jezelf, pas je aan! Net het tegenovergestelde van wat men tegen kinderen zegt op hun eerste schooldag, eigenlijk.

Vos «Dat klopt helemaal! Paul Verhoeven en Gene Simmons hebben me die raad gegeven. Verhoeven zei me: ‘Don’t try to be your dutch self!’ – we praatten in het Engels (glimlacht).Zelfs Henry Kissinger had het over assimileren, over één worden met Amerika. Niet blijven vasthouden aan je Europese achtergrond, maar méégaan. Amerika is heel open, maar ook heel absoluut, begrijp je? Je kan het niet maken om te blijven achteromkijken, je moet je laten opslokken. Die drie heren zijn ook succesvol geworden, net omdat ze Amerika zo innig hebben omarmd.

»Weet je, being yourself is highly overrated, vind ik. Als je altijd maar je goeie ouwe zelf moet zijn, hoe kun je dan veranderen? Jezelf opnieuw uitvinden, dáár draait het om: je moet vooruitkijken, iets nieuws doen! Kijk naar Arnold Schwarzenegger, die ook in de documentaire voorkomt: hij heeft zichzelf in een verhaal gegoten waar de Amerikanen dol op zijn en heeft dingen gedaan die in Oostenrijk nooit gelukt zouden zijn – actieheld worden, bijvoorbeeld.»

HUMO Europa heeft een nogal dubbele relatie met Amerika.

Vos «wij zien het beste én het slechtste – zoals er natuurlijk goeie en slechte dingen te vinden zijn. Maar fascinerend is het alleszins. Het is een heel barok land, het vet druipt ervan af.

»Ze zeggen weleens: 'Europa wordt steeds Amerikaanser.' Dat klopt, alleen: Amerika wordt óók steeds Amerikaanser (lacht). Het wordt een steeds extremere versie van zichzelf.»

HUMO Het is makkelijk cynisch doen over het Amerikaanse patriottisme, maar het heeft ook wel iets, hè?

Vos (twijfelt) «Kijk, mijn zoontjes van vijf en zes komen elke dag thuis met verhalen over George Washington en Abraham Lincoln. En ik denk: wanneer heb ik nou ooit in godsnaam kinderverhaaltjes gehoord over Willem van Oranje? Nooit, toch? Amerikanen gebruiken hun beperkte geschiedenis graag om zichzelf op de borst te kloppen.

»Mijn zoontjes zweren ook elke ochtend de Pledge of Allegiance aan de Amerikaanse vlag. Daar word je al snel wat ongemakkelijk van, maar het heeft tegelijk iets inclusiefs. Je hoort ergens bij. Iederéén groet de vlag. In Nederland wordt dat nooit gedaan, zoiets is belachelijk. Wij zijn daar veel te cynisch voor, te oud. Amerika wil zich als jong land nog graag laten gelden.»

HUMO Kent u toevallig die beroemde Vlaamse in Amerika, Astrid Bryan?

Vos «Is dat die vrouw die in Californië woont? Euh, ja, die ken ik, geloof ik.»

HUMO Ze komt niet voor in de documentaire?

Vos «Nou, nee. Ik had mijn blik wel op haar laten vallen, maar het programma liep zo snel vol dat het er niet meer van gekomen is. Season two! Sowieso, volgend jaar!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234