Docu: Ne me quitte pas

In Wallonië bewandelen een Vlaming (Bob) en een Waal (Marcel) broederlijk hun gezapige levenspad, zin en onzin van het bestaan rustig van zich af drinkend: ‘Ne me quitte pas’ – een Gouden Kalf-winnende documentaire van regisseurskoppel Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden, beiden Nederlanders die hun jeugd in België doorbrachten – heeft een klein onderwerp, maar een groot hart.

HUMO Net iets van de Dardennes!

Sabine Lubbe Bakker «Ja, het is een beetje Dardenne in real life, maar dan wél met humor (lacht). Zelf maken we liever de vergelijking met Bouli Lanners (regisseur van ‘Les géants’, red.).»

HUMO Waarom kozen jullie voor Bob en Marcel?

Niels van Koevorden «Bob ken ik al tien jaar: hij was één van de personages in één van de allereerste filmpjes die ik maakte. Daarna ben ik hem altijd blijven opzoeken. Toen Sabine en ik vier jaar geleden met een project over de toenmalige Belgische regeringscrisis begonnen, maakte Bob deel uit van onze ‘research’. Alleen kwamen we er na een maand of vier achter dat het verhaal van Bob en zijn vriend Marcel veel prangender was dan dat van de regering.»

Lubbe Bakker «Die vriendschap, die was zo… (Denkt na) Ze hadden geen pitié voor elkaar. Ze balanceren voortdurend op de rand: houden we elkaar boven water of trekken we elkaar net de afgrond in? Heel spannend.

»Maar ‘Ne me quitte pas’ gaat tegelijk over méér dan vriendschap. Het gaat evengoed over mislukking. Op een filmfestival in Londen wisten ze het mooi te omschrijven: ‘Er zit veel meer humor en menselijkheid in falen dan in succes.’»

Van Koevorden «Al is ‘mislukking’ relatief natuurlijk: als je kijkt naar waar Marcel vandaan komt – zijn broers en vader zijn allemaal aan de drank overleden – dan is het een half wonder dat hij is wie hij is, en dat hij bijvoorbeeld nog gedeeltelijk voor zijn kinderen zorgt. Voor Bob is zijn levensstijl meer een keuze: hij heeft altijd van het goeie leven gehouden, en zal dat ook blijven doen.»

HUMO Hebben ze een zwaar drankprobleem?

Van Koevorden «Marcel wel. Die drinkt minstens twee keer in de week tot-ie omvervalt. En Bob drinkt al twintig jaar een fles rum per dag, dus gezond is dat ook niet. Maar omdat hij zo’n grote man is, heeft hij veel makkelijker een normaal leven kunnen volhouden.»

HUMO ‘Zelfmoord is voor hen de beste oplossing als het echt niet meer gaat,’ lezen we in de perstekst.

Lubbe Bakker (lachje) «Ja, maar je moet dat met een knipoog zien. Ze koketteerden graag met het idee van zelfmoord, vanuit de gedachte: als het allemaal niet meer lukt, kunnen we er nog altijd zélf iets aan doen. Geen van beiden zou het écht doen, denk ik.»

HUMO Zijn ze een beetje gelukkig?

Van Koevorden «Toch in zekere mate. Marcel heeft zich vroeger goed geamuseerd, veel vrouwen gehad… Soms is hij wel verdrietig: door zijn afkomst – hij komt uit een simpel arbeidersgezin – kan hij moeilijk met zijn problemen om. Hij is van het type dat voor elk probleem een pintje opentrekt. Bob heeft meer levenswijsheid – hij heeft veel gereisd en gelezen. Opvallend: hij is even trots op zijn ongeluk als op zijn geluk. Het klinkt misschien wat raar, maar omarmt zijn miserie. Hij weet dat het allemaal bij het leven hoort, en daar heeft hij vrede mee.»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234