null Beeld

Docu: Niemand weet hoe laat het is

Freek de Jonge zal er wellicht anders over denken, maar neemt u het van ons aan: de regerende koning der Nederlandse cabaretiers heet Youp van ’t Hek.

Ten bewijze: woensdag mag de nu 60-jarige Van ’t Hek voor de achtste keer in zijn lange carrière de oudejaarsavondconference verzorgen op de VARA (een eer die in Nederland sowieso enkel een zeer select kransje cabaretiers te beurt valt), en de avond ervoor zendt diezelfde VARA een gloednieuwe documentaire uit die een blik belooft te werpen op – zoals dat heet – ‘de mens achter de cabaretier’. Die mens had tot op heden de publiciteit altijd geschuwd; waarom zou-ie de snuit nu opeens wel aan het venster steken?

Youp van ’t Hek «Eigenlijk vooral omdat ik een ontzettend mooie documentaire van (maakster) Pamela Sturhoofd had gezien over Herman van Veen. Toen zij me benaderde met het voorstel om me een jaar lang met de camera te volgen, dacht ik: ‘Ik weet in ieder geval dat ik in goeie handen ben.’ En ach, eigenlijk is het toch ook weleens leuk om de mensen een kijkje in de keuken te gunnen. Dan kunnen ze met eigen ogen zien dat cabaretier zijn in wezen ook gewoon maar een vak is; dat het vooral veel werken is.»

HUMO Uw dochter beweert in de documentaire zelfs dat u nauwelijks iets anders doet dan werken.

Van ’t Hek «Lief van d’r, maar ’t is wel overdreven. De grote Wim Kan zei ooit: ‘Als je niet voor je programma leeft, dan heb je geen programma. En als je wél voor je programma leeft, dan heb je geen leven.’ Een mooie wijsheid, maar voor mij gaat ze niet op: ik heb een programma én een leven. Ik werk hard en veel, oké, maar ik lach ook hard en veel – ik vermaak me uitstekend. En in mijn werkkamer heb ik overigens een prachtig bed staan. ‘God, wat is die man hard aan het werken,’ denkt iedereen dan, terwijl ik gewoon een uurtje of twee lig te tukken.»

HUMO U zult het kunnen gebruiken: het afgelopen jaar hebt u twee keer op het laatste moment een voorstelling moeten afzeggen omdat u zich plotseling niet goed voelde.

Van ’t Hek «Ja, dat had te maken met hartritmestoornissen. ’t Is een ongevaarlijk kwaaltje, heb ik me laten vertellen, maar wel heel vervelend. De ellende is: je weet niet wanneer het komt. Soms komt het ’s nachts in je slaap, soms komt het wanneer je thuis achter de computer zit, en soms komt het dus ook vlak voor een voorstelling. Dan moet je onherroepelijk naar het ziekenhuis voor een spuitje of een pilletje.»

HUMO Wat als het komt tijdens de oudejaarsconference?

Van ’t Hek «Da’s op zich geen probleem: ik neem vier conferences op, dus ik heb er altijd nog drie achter de hand.»

HUMO Kunt u eigenlijk al iets over uw conference kwijt, buiten dat-ie ‘Wat is de vraag?’ heet?

Van ’t Hek «Ik kan je in ieder geval al vertellen dat ik lang heb zitten nadenken over hoe ik die vliegramp met de MH17 erin moest verwerken. Ten langen leste schoot me een oud verhaal te binnen over een vriend van mij, een zakenman die de hele wereld rondreist. In 1996 stond hij op het punt om een vliegtuig te nemen – hij had z’n boardingpass al vast – toen-ie ineens dacht: ‘Hè, ik heb eigenlijk helemaal geen zin in de vergadering waar ik naartoe moet. Krijg de tyfus allemaal, ik blijf hier.’ Die boardingpass heeft hij nu nog altijd liggen, want dat vliegtuig is gecrasht. Dat verhaal is zo’n beetje de kapstok waar ik mijn conference aan ophang: ik heb het er in vijf delen doorheen verwerkt.»

HUMO In de talkshow ‘Pauw’ vertelde u dat u het ook over Twitter zult hebben.

Van ’t Hek «Niet over Twitter op zich; meer over het alsmaar groeiende leger mensen dat per seconde meent te moeten tweeten wat ze aan het doen zijn. Dat ze zojuist naar het toilet zijn geweest nog nét niet, maar voor de rest pleuren ze echt alles op Twitter: wat ze gegeten hebben, wat ze gedronken hebben, dat ze hun kind naar het voetbal hebben gebracht, dat het buiten regent, dat het buiten niet regent, dat het eerst heeft geregend maar nu droog is. Nu is er één man, een zekere meneer De Bruijn uit Haarlem, psycholoog van beroep, die in drie jaar tijd ongeveer 90.000 tweets heeft verzonden – dat zijn er 82 per dag. En ik weet niet wat ik hem ooit misdaan heb, maar zowat iedere week vertelt-ie aan zijn volgers op Twitter wat hij van mij vindt. Kort: hij vindt me een eikel. Ik ben die meneer dus maar eens voor de gein gaan volgen, om te kijken waar hij zich zoal mee bezighoudt. Op oudejaarsavond leg ik dus aan heel Nederland uit hoe het leven van meneer De Bruijn uit Haarlem in mekaar zit.»

HUMO Hij zal vereerd zijn.

Van ’t Hek (lacht) «Eén ding is zeker: als hij me nu al een ongelooflijke eikel vindt, dan zal-ie me dat na oudjaar al helemáál vinden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234