null Beeld

Docu: Off The Grid

‘Om de crisis van vandaag maken we ons morgen vrolijk,’ wist H.G. Wells, maar tot het zover is vragen we ons toch best af hoe we ons zo snel mogelijk uit de huidige financieel-economische put hijsen, bij voorkeur zonder al te veel kleerscheuren.

Noud Jansen

Vanavond kunnen we met z’n allen alvast enkele ideetjes opdoen in de documentaire ‘Off the Grid’, waarin de Nederlander Alexander Oey onderzoekt hoe de eens zo welvarende Amerikanen het hoofd proberen te bieden aan de alsmaar driester om zich heen grijpende werkloosheid, de bezuinigingen en de stijgende energieprijzen.

Alexander Oey «Een paar jaar geleden, tijdens de eerste financiële crisis, dacht ik een documentaire te maken rond de jubileumeditie van Jack Kerouacs klassieker ‘On the Road’. Er bleken nog veel dichters van de beatgeneration in leven, en ik wilde hun idealen van toen – de ‘niet-materialistische samenleving’, om het zo maar te noemen – aan de crisis vastknopen.

»Maar zodra ik vaststelde dat de nog levende beatdichters echt wel té oud waren om nog geïnterviewd te worden – ze zijn allemaal in de negentig - kwam ik op het idee van ‘Off the Grid’, een roadmovie met de economische crisis als rode draad. Want met hun typische pioniersgeest ontplooien de Amerikanen aan de lopende band initiatieven om aan de crisis te ontkomen.»

HUMO Zoals?

Oey «Ik heb Great Barrington bezocht, een stadje in Massachusetts. Om de lokale economie te ondersteunen hebben ze daar een nieuwe munt in het leven geroepen, de Berkshare, waarmee vooral in plaatselijke winkels wordt betaald.

»Vooralsnog zijn er geen bankautomaten die Berkshare-biljetten verdelen, en je kunt er ook geen belastingen mee betalen, maar het is de bedoeling dat dat op termijn wél kan. Het doel is om volledig onafhankelijk van de dollar te worden: zo hopen ze daar overeind te blijven als de greenback in elkaar stuikt.

»En in Sandpoint, een stadje in Idaho, hebben ze het zogenaamde transition model overgenomen uit Engeland: mileugroeperingen werken er samen met de gemeente om ze duurzamer te maken. ’t Is echt een trend aan het worden in de Verenigde Staten: in een jaar tijd zijn er een honderdtal transition towns gesticht – zelfs grote steden zoals Los Angeles willen het worden.»

HUMO Denk je dat wij in Europa die Amerikaanse voorbeelden zullen volgen?

Oey «Dat denk ik wel, ja. In Spanje, waar de nood zoals bekend erg hoog is, zie je steeds meer kleine gemeenschappen zelf hun voedsel verbouwen om niet afhankelijk te zijn van de winkelketens.

»En stel nu dat Spanje omvalt, en dat Griekenland en Italië volgen, dan zullen wij het in Nederland en België ongetwijfeld óók in onze portemonnee voelen, en zal de urgentie voor alternatieve samenlevingsvormen alleen maar groter worden.

»Bij ons in Nederland, in Nijmegen met name, zijn ze een tijdje geleden begonnen met de Bataaf, een eigen munteenheid. En je hebt er ook het LETS, het Local Exchange Trading System. Dat is een ruilsysteem waarbij mensen via het internet diensten ruilen tegen andere diensten: ik maai jouw gras af, en dan laat jij mijn hond een week uit – dat idee.

»Zo zie je maar dat een crisis ook weer niet honderd procent negatief hoeft te zijn, en dat er ook iets moois uit kan voortkomen. Met zo’n ruildienst wordt het er in de samenleving toch een stuk gezelliger op.»

HUMO Alle Menschen werden dan toch nog Brüder?

Oey «Allicht (lacht)

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234