null Beeld

Docu: Ontboezemingen

Moge gerechtigheid geschieden! Al jaren proberen wij, aanhangers van het mannelijke geslacht, de andere kunne te overtuigen van het sociale, psychologische en biologische belang van de boezem, in andere gewesten ook wel prammenof loezengenoemd. En zie, nu hebben we toch wel medestrijders gevonden in de personen van Annegré Bosman en Mildred Roethof! De twee programmamaaksters gaan in 'Ontboezemingen' op Nederland 3 samen met schrijfster Yasmine Allas op zoek naar de invloed van de vrouwenborst op mens en maatschappij. Volledig in de geest van het onderwerp staan Roethof en Bosman ons als duo te woord.

Tim Van Steendam

HUMO Het is een even fascinerende als bevreemdende keuze voor een documentaire. Stonden jullie die ochtend voor de spiegel toen zich plots tussen navel en kin een interessante verhaallijn aftekende?

Mildred Roethof «Zo is het precies gegaan! Vrouwen praten nu eenmaal veel met elkaar over hun lichaam. Het viel ons plots op dat de ontwikkeling van onze eigen borsten ons sterk is bijgebleven: als meisje van twaalf met prille borstjes op de middelbare school, ons eerste behaatje, de evolutie van tiener naar vrouw.»

Annegré Bosman «Ik herinner me nog goed hoeveel plezier mijn broer had toen ik mijn eerste beha droeg. Daar had hij ontzettend veel lol in, wat me mateloos stoorde en waar ik me zelfs om schaamde.»

Roethof «De centrale vraag is: hoe gaan vrouwen om met hun eigen boezem?»

Bosman «Met die vraag in het achterhoofd zijn we samen met Yasmine Allas op zoek gegaan naar documentaires, film, literatuur en artikels over borsten.»

Roethof «Daar is ontzettend veel over te vinden in ontzettend veel domeinen, van geschiedenis en antropologie tot kunst, muziek en film. We stootten bijvoorbeeld op het verhaal van de borstverminkingen in Kameroen. Meisjes van negen of tien jaar worden er door hun moeders met bamboe of hete kolen bewerkt om de borstontwikkeling tegen te gaan, zodat de kans op verkrachting kleiner wordt. Dat onderdeel hebben we trouwens gefilmd in Oostende, waar een Kameroense gemeenschap woont.»

Bosman «We kwamen voorts heel wat grappige figuren tegen, zoals de Belgische chocolatier Dominique Persoone. Hij maakte vroeger chocoladesculpturen voor onder andere The Rolling Stones, maar hij maakt ook chocoladeborstjes van moedermelk.»

Roethof «Ook de beruchte Fenomenale Feminatheek van Louis Paul Boon komt aan bod. In 2008 wilde men een tentoonstelling errond in Antwerpen verbieden vanwege het jeugdige bloot.»

Bosman «Het toont het grote verschil aan tussen de Belgische en de Nederlandse cultuur. Jullie zijn toch een pak preutser dan wij, wellicht door de grotere invloed van het katholicisme en de affaire-Dutroux

Roethof «Van preutsheid hebben we nog een frappant voorbeeld gevonden in Suriname. De bosnegerinnen zijn daar sinds mensenheugenis naakt opgevoed. Dat is echter veranderd door het toerisme en de druk van buitenaf, niet omdat de vrouwen dat wilden. Plots zagen die vrouwen zichzelf in hun nakie op postkaarten of kalenders. Zodra ze nu een buitenlander bemerken, hollen ze naar hun hut om iets aan te trekken.»

HUMO Wat is de belangrijkste conclusie van al jullie research?

Bosman «Dat vrouwen zich telkens weer aanpassen aan de man!»

Roethof «Of het nu gaat om borstvergroting of om verminkingen allerhande.»

HUMO Naar verluidt heeft ook Jan Mulder een mening over het thema geformuleerd. We kunnen niet nieuwsgieriger zijn!

Bosman (lacht) «We kunnen natuurlijk niet alles verraden, maar hij heeft het eerder voor kasjmieren truitjes dan voor de diepe decolleté.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234