Docu: Puck en het raadsel van de codes
De nieuwe Bill Gates is een Nederlander. Dat zouden we toch kunnen afleiden uit het palmares van Puck Meerburg: hij won de Apple Design Award en Google Code-In Grand Prize, hij maakte een tiental apps die in totaal meer dan 300.000 keer zijn gedownload én hij gaf drie jaar geleden een TEDxYouth-talk in Amsterdam. Toch is Puck nog altijd maar 15 en moet hij elke dag naar school.
Tessa Boerman (documentairemaker) «Ik ken geen periode in de geschiedenis waarin kinderen spelenderwijs zoveel beter kunnen worden dan volwassenen als onze tijd. Puck is eigenlijk het prototype van een nieuw soort kind, en hij laat ons tegelijkertijd ook zien hoe weinig wij voorbereid zijn op de mogelijke gevolgen van de technologie die ons omringt.»
HUMO Moeten we ons dan zorgen maken over IT-wonderkinderen?
Boerman «Dat niet, maar vandaag kan een kind zich op jonge leeftijd volledig zelfstandig scholen. Zijn speelterrein is ongekend groot, want door het internet is de toegang tot kennis onbegrensd. Kinderen kunnen zich ook in de nesten werken door op plaatsen te snuffelen waar dat niet mag, maar bij Puck is het allemaal goed uitgedraaid, door zijn karakter en de goede zorgen van zijn ouders. Het had ook helemaal anders kunnen lopen.»
HUMO Hoe gaan zijn ouders eigenlijk om met de situatie?
Boerman «Puck brabbelde tot zijn derde zo erg dat alleen zijn ouders en zijn grootouders hem konden begrijpen. Onderzoek heeft toen uitgewezen dat hij gewoon met andere dingen bezig was. Zijn uitstekende taalgevoel kwam rond zijn zesde naar boven, toen hij zichzelf Engels leerde. Sindsdien handelen zijn ouders volgens het motto ‘If it ain’t broke, don’t fix it’. Ze proberen voor hem wel een balans te vinden tussen programmeren en andere activiteiten. Eigenlijk moeten ze Puck vooral afremmen, omdat hij eindeloos met zijn apps bezig kan blijven. Ze hebben zich ondertussen wel neergelegd bij zijn eigenzinnigheid.
»Bij andere volwassenen ligt dat wat moeilijker. Toen Puck jonger was, en bovendien erg klein voor zijn leeftijd, raakten mensen behoorlijk in de war. Ze vonden zo’n intelligent kind eerst vertederend, maar naarmate hij ouder en groter werd, vonden ze hem ietwat irritant en voelden ze zich ongemakkelijk in zijn buurt.»
HUMO Hij gebruikt al zijn vrije tijd om apps te ontwikkelen. Dat moet toch een grote invloed op zijn sociale leven hebben?
Boerman «Natuurlijk. Hij werkt voornamelijk alleen of met volwassenen. Veel van zijn contacten vinden plaats op onlineforums. Gelukkig voelt hij zich erg goed in zijn eentje. Zijn ouders zeggen dat hij nooit de indruk geeft eenzaam te zijn. Tegelijk brengt zijn talent hem op de meest uiteenlopende plaatsen voor wedstrijden en workshops, en komt hij met veel gelijkgestemden in contact.»
HUMO Bestaat het risico niet dat een jongen die zo vroeg zo succesvol is, zijn school niet zal afmaken?
Boerman «Veel jonge internetondernemers zijn vroegtijdige schoolverlaters. De ouders van Puck maakten zich daar ook zorgen over, omdat ze een algemene vorming belangrijk vinden. De deal is: zij ondersteunen Puck in zijn interesse, maar hij moet wel zijn school afmaken. Ook al vindt hij naar school gaan behoorlijk saai, het ziet er wel naar uit dat hij dat zal doen.
»Het grootste probleem is eigenlijk het gebrek aan structurele begeleiding. Als hij goed in piano of topsport was geweest, kon hij aanspraak maken op speciale statuten. Die bestaan niet voor IT-toptalent, terwijl de vraag alleen maar zal toenemen. Met een goede ondersteuning zou hij misschien opnieuw meer kind kunnen zijn.»
Bekijk Puck Meerburg op TEDxYouth: