null Beeld

Docu: Rich Hill

In tegenstelling tot wat de naam van het Amerikaanse stadje doet vermoeden, valt er in Rich Hill, het onderwerp van de gelijknamige documentaire die Sundance Channel vanavond uitzendt, maar weinig poen te scheppen. Dat mogen ook Appachey, Andrew en Harvey, drie tienerjongens voor wie de American dream nog heel lang dát zal bijven – een droom – aan den lijve ondervinden.

De één lijdt aan ongeveer alle mogelijke afkortingsaandoeningen (denk ADHD en co.) die je kunt bedenken; de ander zijn moeder is een aan medicatie verslaafde zombie; de derde heeft zijn moeder al maanden niet meer gezien omdat ze in de gevangenis zit. Toegegeven, als we het zo op een rijtje zetten, klinkt ‘Rich Hill’ behoorlijk deprimerend. En toch gloeit er tussen alle miserie ook een sprankeltje hoop in de ogen van de drie jonge protagonisten. De jury van het Sundance Film Festival dacht daar kennelijk ook zo over, en beloonde de makers – neef en nicht Andrew Droz Palermo en Tracy Droz Tragos – met de Grand Jury Prize.

HUMO Een eer, meneer Droz Palermo?

Andrew Droz Palermo «Natuurlijk! Zo’n prijs is echt een godsgeschenk voor een film als de onze. Zonder die erkenning zouden veel minder mensen hem te zien krijgen. En dat was natuurlijk toch ons uiteindelijke doel: een zo groot mogelijk publiek bereiken met ons verhaal.»

HUMO Jullie brengen Rich Hill met veel mededogen in beeld. Hebben jullie een persoonlijke band met het stadje?

Palermo «Onze ouders zijn er opgegroeid. De laatste jaren hebben de inwoners er enorm te lijden onder de economische crisis. Met dat gegeven wilden we iets doen, maar we wisten niet goed wat. Dus zijn we op goed geluk naar daar getrokken. De eerste die we ontmoetten was Appachey, een jonge kerel door wie we allebei meteen geïntrigeerd waren: hij was heel slim en vriendelijk, maar tegelijk leek hij ook een enorme last mee te dragen. Hetzelfde gold voor Andrew en Harvey: lieve, wijze jongens, ondanks de erbarmelijke toestand waarin ze thuis leefden.»

HUMO We zien de armoede in Amerika door de ogen van drie jongeren, kinderen nog bijna. Om het extra aangrijpend te maken?

Palermo «Ja, kijk, in Amerika vinden sommige mensen het bon ton om te beweren dat arme mensen profiteurs zijn en hun problemen zelf gezocht hebben. Maar van kinderen kun je zulke dingen natuurlijk veel moeilijker beweren. Ze zitten al van jongs af aan vast in een vicieuze cirkel van armoede – raak daar op eigen krachten maar eens uit. ‘Rich Hill’ is zeker geen politiek pamflet, maar als we dan toch een boodschap willen meegeven, is het deze: verwacht niet van kinderen dat ze zichzelf uit de armoede trekken.

»Helaas geloven veel mensen bij ons nog steeds in de Amerikaanse droom, het idee dat je gegarandeerd zult slagen in het leven als je maar hard genoeg werkt en de juiste beslissingen neemt. Terwijl die Amerikaanse droom nooit waarheid wordt voor veel mensen, hoe hard ze ook hun best doen.»

HUMO Wat vonden de drie jongens zelf van de film?

Palermo «Ze waren heel tevreden over hoe ze in beeld zijn gebracht. Zelf vind ik onze documentaire ook heel hoopgevend, al vinden veel kijkers ’m deprimerend. Maar als je naar zo’n jongeman als Andrew kijkt, die ondanks alle tegenslagen zo positief in het leven staat, die zo veel wilskracht toont – dat is toch prachtig om zien?

»De drie jongens en hun familie zijn ondertussen ook echt vrienden van ons geworden. Ook nu, na onze filmfestivaltour, blijven we contact houden. Onlangs belde één van hen me zelfs nog op om liefdesadvies te vragen (lacht).»


Bekijk de trailer van 'Rich Hill'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234