null Beeld

Docu: River Monsters

Op Discovery Channel beginnen ze vanavond aan seizoen zes van ­‘River Monsters’, het succesvolle extreme angling-programma waarin de Britse rouwdouwer Jeremy Wade (58) ’s werelds meest agressieve zoetwatervissen aan de haak probeert te slaan. In deze serie jaagt-ie onder meer op een Amazonevis die het op menselijke penissen heeft gemunt: hij liever dan wij.

Jeremy Wade «In die bewuste aflevering onderzoek ik de zaak van een Argentijnse jongeman wiens penis in één hap werd afgebeten door wat volgens mij een gouddorade moet zijn geweest. Nu, het is niet zo dat die dorade de expliciete intentie had om een penis te verorberen. Het zat zo: de onfortuinlijke jongeman in kwestie was in de rivier aan het baden op het moment dat men aan de oever vis aan het versnijden was en de ingewanden terug in het water wierp: één van de vele dorades die op die lekkernijen afkwamen, moet de penis voor een lekker stukje voedsel hebben gezien, en uit een reflex hebben gebeten. ’t Is dus een spijtig geval van mistaken identity geweest.»

HUMO Bij u hangt alles er nog netjes aan, mag ik hopen?

Wade «Gelukkig wel, ja. Maar ik heb mijn deel ook wel gehad, hoor. In Brazilië ben ik ooit in de borststreek geramd door een twee meter lange arapaima: bepaald geen pretje. ’t Was ook een eyeopener voor mij, omdat een arapaima niet over de grote en scherpe tanden beschikt die de meeste mensen met riviermonsters associëren, maar wel over een beenharde kop. In de paartijd vechten de mannetjes door elkaars koppen in te beuken – soms overleeft de verliezer dat niet. Sindsdien ben ik wat voorzichtiger als ik weet dat er arapaima’s in de buurt zijn.»

HUMO U hebt in uw leven al wel meer gevaarlijke situaties meegemaakt: u bent ooit ternauwernood uit een zinkende boot op de Amazone kunnen ontsnappen, u hebt een vliegtuigcrash overleefd, u hebt uw eigen duim met secondelijm moeten vastzetten na een ongelukje met een machete, en u bent ooit opgepakt, vastgezet en ondervraagd door de Vietnamese politie, omdat ze dachten dat u een spion was. Ik kan me voorstellen dat een mens daar een dikke huid door kweekt.

Wade «De kans is inderdaad groot dat mijn angstgrens door al die gevallen wat is opgetrokken. Maar ik ken nog altijd angst, hoor. Ik vrees vooral de candiru, de zogheten tandenstokervis uit de Amazone die zich in een urinebuis schijnt te kunnen wurmen. En ook voor stekelroggen uit de Amazone ben ik bang: op sommige plekken waar ze wonen zou ik voor geen geld ter wereld gaan kanovaren. Maar het meest vrees ik nog de goliathtijgervis uit de Congorivier, een piranha ter grootte van een volwassen vent. Het ultieme riviermonster, wat mij betreft. Maar weet je: angst, mits proportioneel, is een goeie zaak. Had ik geen angst gekend, dan ik zou hier niet zitten.»

HUMO ‘River Monsters’ is al enkele jaren een wereldwijde hit. Hoe verklaart u dat succes?

Wade «Het is voor een groot deel te danken aan het feit dat we zoetwatercreaturen tonen – grote, vaak prehistorisch uitziende monsters met vlijmscherpe tanden – die de meeste mensen nog nooit gezien hebben. Zoetwatervissen komen praktisch nooit aan bod in natuurdocumentaires, vooral omdat de rivieren waar de meest indrukwekkende exemplaren leven, heel moeilijk te bereiken zijn met een cameraploeg, en omdat het water er vaak te troebel is om te filmen. Hoe gek het ook mag klinken: in de wereld van de natuurdocumentaires is zoetwater the final frontier.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234