null Beeld

Docu: Sex? Yes Please!

Seks! Seks! Seks! Hoppa, meteen uw aandacht vast. In de documentaire ‘Sex? Yes Please!’ komen jongeren – en alléén jongeren – aan het woord over hoe zij relaties en seksualiteit beleven. Eén van hen is Juliette, een jonge kunstenares die zich identificeert als genderfluïde.

vvp

HUMO Heb je lang getwijfeld om mee te doen? Je kunt jezelf moeilijk nog méér blootgeven dan hier.

Juliette «Ik heb er niet zo heel lang over moeten nadenken, maar wel heel diep. Ik ben zelf autonoom kunstenaar en ik vind het belangrijk dat bloot een functie heeft.

»Ik pleit ervoor dat heteroseksualiteit niet de norm hoeft te zijn: er zijn meerdere manieren waarop een mens zich kan uitdrukken. Zelf ben ik genderfluïde, wat wil zeggen dat ik de labels ‘man’ en ‘vrouw’ helemaal loslaat. Voor mij zijn die niet relevant. De naaktbeelden van mij die je in de docu ziet, vind ik zélf verwarrend: ‘Is het nu een man of een vrouw?’ Dat is juist goed. Dan beseffen de kijkers misschien: ‘Er zijn ook mensen die zich op een manier identificeren die wij nog niet kennen – oké.’ Dát is voor mij de functie van bloot.

»Nu ja, het blijft eng, hoor. Ik ben een beetje zenuwachtig voor de reacties die ik zal krijgen. Maar nu kan ik tenminste zeggen: ‘Ik sta erachter.’»

undefined

'Juliette (onder): 'De naaktbeelden van mij in de docu vind ik zelf verwarrend: is het nu een man of een vrouw?'

undefined

null Beeld

HUMO Het naakt is expliciet, onopgesmukt en in your face. Of toch zeker in het mijne.

Juliette «Dat was ook de bedoeling van het team dat de film maakte. Ze vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat we weer de discussie over lichaamshaar voeren. Je moet als vrouw proper en onthaard zijn, maar ís haar wel iets onhygiënisch? Ik heb okselhaar, en er zitten ook een paar vrouwen in de documentaire die hun schaamstreek of hun benen niet scheren. En recent had je Instagramacties als #freethenipple of #freethearmpit, waarbij vrouwen foto’s van hun okselhaar namen: je ziet dus dat het leeft.

»Maar om die discussie aan te zwengelen moet je één en ander ook tonen, hè.»

HUMO Met permissie, maar mooi of flatterend is het toch niet.

Juliette «Dat is een deel van de discussie: moet naakt per se in functie van de esthetiek staan? We zijn dat natuurlijk gewend: in films, tv-series en advertenties wordt naakt altijd geromantiseerd. Hier zal dat dus niet het geval zijn, al moet ik wel toegeven dat ik de documentaire zelf nog niet heb gezien – ik kan me misschien maar beter voorbereiden op commentaar van de kijkers (lacht). Mogelijk vinden ze mij raar of onaantrekkelijk. Nu ja, zolang er maar over wordt gediscussieerd, vind ik het best.»

HUMO Gesprekken over seksualiteit op gang krijgen, is dat het hoofddoel van de docu?

Juliette «Jazeker. Er rust nog altijd een taboe op. Er wordt wel in platitudes over seks en de gevoelens errond gepraat, maar tot échte gesprekken komt het zelden. Ik ben alleszins blij met het resultaat; nu hoop ik vooral dat mensen niet te veel aanstoot zullen nemen aan wat ik erin zeg.»

HUMO Zulke aanstootgevende dingen zeg je niet, hoor.

Juliette «Nee, misschien niet. Mijn houding is: we zijn allemaal mensen – we zouden sommige dingen ook anders kunnen doen, als blijkt dat evidenties toch niet zo evident zijn. Ik probeer anderen te doen nadenken zonder te confronteren; zo zullen ze zich sneller openstellen. Of dat hoop ik toch.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234