Docu: Sletvrees?

Fijn dat we uw aandacht hebben, lezer! En inderdaad: het gaat hier wel degelijk over seks, meer bepaald over het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke seksualiteitsbeleving.

Hoe komt het, zo vraagt de Nederlandse Sunny Bergmanzich in haar documentaire ‘Sletvrees?’ af, dat een man die er verschillende sekspartners op nahoudt respect afdwingt, terwijl een vrouw die van meerdere walletjes eet een slet wordt genoemd?

Sunny Bergman «Om een antwoord op die vraag te vinden, ben

ik een aantal seksuologen en relatie-experts gaan interviewen. Zo ben ik te weten gekomen dat het algemeen aanvaarde idee dat de vrouw van nature kuiser is dan de man pas in de achttiende eeuw is ontstaan: vóór die tijd werd aangenomen dat het juist de vrouw was die last had van oncontroleerbare seksuele driften. Maar vanaf de achttiende eeuw werden vrouwen die seksuele gevoelens hadden, ineens als hysterisch of nymfomaan gebrandmerkt.

»Die vrouwen moesten dan met hun ‘probleem’ naar de huisarts stappen, die hen op manuele wijze een orgasme bezorgde - zo was de spanning eraf, was de redenering – of die in extreme gevallen de clitoris wegsneed: clitoridectomie heet dat. Ik stond er echt van versteld, maar één professor vertelde me zelfs dat het tot in de jaren zestig van de vorige eeuw algemeen aanvaard werd dat vrouwen die van nymfomanie beschuldigd werden, gedwongen gesteriliseerd konden worden: zo zorgde men ervoor dat ‘geestelijk zwakkeren’ zich niet konden voortplanten.

»Dat idee over de vrouwelijke kuisheid, ontstaan in de achttiende eeuw, werkt nu nog altijd door. Vrouwen hebben minder behoefte aan seks, zo hoor je maar al te vaak vertellen, terwijl mannen nu eenmaal jagers zijn, die hun zaad zo veel mogelijk willen verspreiden. En daar komt dus de veroordeling vandaan van vrouwen die zich al te seksueel zouden gedragen: zij zijn abnormaal, en om ze te straffen worden ze sletten genoemd.»

HUMO Ik wil hier vooral niet de male chauvinist piguithangen, Sunny, maar zou een deel van de verklaring ook niet kunnen liggen in de natuur?

Bergman «Hoe bedoel je?»

HUMO Nu ja, theoretisch zou het toch wel kunnen dat een gemiddelde man van nature meer geneigd is tot seks met meerdere partners dan een vrouw?

Bergman (lacht ongelovig) «Kijk, dat is nou precíés de gedachte die ten grondlag ligt aan het hele probleem. Het idee dat mannen wél veel sekspartners zouden willen en vrouwen niet, is klinkklare onzin. Ik ken zó veel vrouwen die het leuk vinden om verschillende partners te hebben: daar is dus niks bijzonders aan. En het idee dat de mannelijke sex drivegroter zou zijn dan de vrouwelijke, dat is ook een fabeltje. Sex driveheeft te maken met de ervaring van goeie seks: wie veel goeie seks heeft, krijgt vanzelf meer zin in seks. De enige reden waarom mannen vaker zin hebben in seks dan vrouwen, is het feit dat ze makkelijker klaarkomen.»

HUMO Conclusie?

Bergman «Ik vind dat we een einde moeten maken aan de tweedeling tussen een goede respectabele vrouw enerzijds en een slet anderzijds. Dan pas zal de seksuele bevrijding die vijftig jaar geleden werd ingezet, echt voltooid zijn.»


Bekijk: Hoeveel bedpartners heb jij gehad?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234