null Beeld

Docu: Stand by Your President

Grenzeloze liefde zoals zelfs sprookjesschrijvers die niet zouden kunnen bedenken. Tijdens haar universitaire opleiding Frans werd de Zeelandse Sandra Roelofs verliefd op Mikheil ‘Misja’ Saakashvili, waardoor ze er prompt nog een taal bij moest nemen: Georgisch. Misja is namelijk een prominente politicus uit het obscure land aan de rand van Europa, op de grens met Rusland. Uiteindelijk zou Misja er als president regeren van 2004 tot 2013. Voor hem (en voor de job van first lady) liet Roelofs het – in haar eigen woorden – voorspelbare Nederland achter zich.

Sofie Vanbecelaere

'De Nederlandse ­Sandra Roelofs was als first lady van Georgië op een gegeven moment zelfs populairder dan haar man.'

Net als Roelofs werd ook regisseuse Ineke Smits verliefd op een Georgiër. Smits was dus de geknipte vrouw om een documentaire over de presidentsvrouw te draaien, naar het einde van de laatste ambstermijn van haar man toe.

Ineke Smits «Eerder kon niet. Een first lady is een publiek figuur, zeker in een land als Georgië. Sandra is daar heel voorzichtig in. Ik wilde een film maken waarin zij eerlijk en open zou kunnen praten. Door pas in het laatste jaar te draaien, kon ik haar beloven dat de film pas klaar zou zijn na haar periode als first lady. Daarnaast is de film ook een overzicht van tien jaar politiek in Georgië, en zoiets kun je natuurlijk pas achteraf maken.»

HUMO Wat is voor jullie beiden de aantrekkingskracht van Georgië?

Smits «De liefde! Onze mannen hebben ons meegenomen en vervolgens zijn we allebei opnieuw verliefd geworden, dit keer op het land zelf.

»Het is moeilijk om in een paar woorden samen te vatten wat die aantrekkingskracht precies is: Georgië is een woest, kleurrijk bergland, waar je nooit weet wat er achter de volgende top ligt. Nogal een contrast met ons vlakke Nederland, dus. Georgiërs zijn mensen die improviseren, die in het moment leven. Iedere man weet hoe hij een goed vuur moet maken, iedere vrouw weet met bijna niets een feestmaal te bereiden. De meeste mensen die er voor het eerst komen, vinden die gastvrijheid geweldig. Maar als je er langer bent, zoals wij, zie je ook de schaduwkanten: de vendettacultuur, de vechtersbazen, eer en trots.»

HUMO Hoe werd de documentaire daar onthaald?

Smits «De weinige mensen die de film gezien hebben, waren danig onder de indruk, omdat de film boven de politiek staat. Het was dan ook mijn bedoeling om een universeel verhaal te brengen over wat macht met mensen doet. Maar kennelijk werd men zo met promotionele televisie gebombardeerd in Misja’s tijd, dat de mensen ervan opkeken dat mijn film géén propaganda was.»

HUMO Op politiek vlak komt Roelofs niet altijd overeen met haar man. Is zij in staat om tegen hem in te gaan?

Smits «Sandra is een Nederlandse, wat betekent dat ze toch met haar voeten in de Zeeuwse klei staat. Dat is ook haar dilemma: ze is iemand met een groot rechtvaardigheidsgevoel, en trouw aan haar eigen overtuigingen. Als ze zag dat iets niet goed werkte, ging ze natuurlijk tegen haar man in.

»Misja heeft de meest vreselijke gebouwen op de mooiste plekken neergezet en liet vaak het belang van de staat primeren op dat van de mensen. Ook was hij verantwoordelijk voor overvolle gevangenissen en andere sociale misstanden. Daarom ging het vanaf 2007 bergaf met zijn populariteit. Maar hij heeft enorm veel voor het land gedaan, en daar begint men in Georgië nu achter te komen. Momenteel is er een koersloze regering aan de macht, waardoor het land in feite stilstaat en oude machten van vóór Misja’s tijd weer in het zadel worden geholpen.»

HUMO In de film zegt Roelofs dat zij een heldin van Georgië wou worden. Is ze in dat opzet geslaagd?

Smits «Ik denk het wel. Maar toen ze die uitspraak deed, stond ze aan het begin van haar ‘Georgische carrière’ en was ze dus nog vrij naïef. Nu, ze hééft heel veel bereikt voor het land. Op een gegeven moment was ze zelfs populairder dan haar man. Daar mag ze trots op zijn.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234